OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Håndbok i sosiale medier

5 Facebook

Noen avgjørelser og tips 

Skal vi opprette en side, en profil eller en gruppe? Hva passer best til vårt formål? 

Lukket gruppe eller offentlig side

Skal man for eksempel opprette en konto for en skole vil det være fordelaktig å ha en offentlig side. Skal man derimot opprette et sted hvor man skal kunne dele informasjon og gi beskjeder er det mer fordelaktig med en lukket gruppe.  Det som er viktig å ta stilling til om man velger en offentlig side er blant annet: 

  • Skal andre ha mulighet til å opprette et oppslag på siden? 
  • Skal andre ha mulighet til å legge igjen en kommentar på poster du deler. Og hvem har i så fall ansvaret for å svare ut eventuelle kommentarer? 
  • Skal det være mulig å sende dere en melding via Messenger? Og i så tilfelle hvem har ansvaret for å svare? Og hvor ofte skal det gjøres?  

Åpningstider

Det er en fordel å gjøre åpningstiden tydelig på siden deres slik at man vet når man kan forvente å få svar. Her kan autosvar på Messenger være en god løsning, i tillegg til å skrive inn åpningstiden under «Om» på siden deres. Om dere ikke har kapasitet til å svare på alle henvendelsene bør dere vurdere å i stedet ha en knapp som lar besøkende sende dere en mail.   

Og da er spørsmålet til hvilken mailadresse? Og hvem skal ha ansvaret for å svare?  Hva med når vedkommende har ferie eller er syk? Alle slike spørsmål må være klare før siden eller gruppen opprettes. 

Les mer om forskjellen på side og grupper

Les mer om sideinnstillinger

Les mer om hvordan du administrerer en gruppe

Hjelp til å opprette autosvar får du her

Profil og coverbilde 

Det skal komme tydelig frem på alle offentlige fylkeskommunale sider og profiler på sosiale medier at det er Nordland fylkeskommune som «står bak». Derfor skal alle offentlige kontoer ha samme profilbilde som kan lastes ned fra vårt grafiske arkiv. Navnet på kontoen/profilen skal også ha korrekt navn.
Du kan lese mer om vår grafiske profil her .

Tips for å oppnå best mulig rekkevidde 

Timing

Tidspunktet du poster et innlegg på kan fort påvirke spredningseffekten. Det gjelder i hovedsak klokkeslett, men også hvilken dag. Det finnes oversikter over hvilke tidspunkt og dager som er best å poste på i gjennomsnitt. Men en god regel er å sjekke sin egen Facebook-side og målgruppe.  

På Nordland fylkeskommunes konto er følgerne mest aktive mellom klokken 08.00 og klokken 14.00. Deretter er det rolig, før de igjen bli aktive rundt klokken 21.00 og utover kvelden.  

Det er også en god ide å tenke postetidpunkt i forhold til budskapet i posten. Noen oster funker/passer bedre til fredag etter lunsj enn andre.

Språk

Bruk enklest mulig språk. Gjerne i en «folkelig og personlig stil». Sosiale medier er en plattform som burde oppfordre til dialog, og som for å «fungere best mulig» bør spille på følelser og identitet/gjenkjennelse. Lokal eller regional dialekt kan gjerne benyttes på poster hvor det er passende. Husk å skriv det mest engasjerende først. Man har kort tid på seg til å «fange» leseren. 

Vær obs på den nye Språkloven som tredde i kraft 1. januar 2022. Les mer om den nye språkloven på juridika.no

Identitet 

Poster som folk kjenner seg igjen i eller kan relatere seg til, gir gjerne litt ekstra boost. Enten det er solen som er kommet tilbake, det er forberedelser til jul, det legges ferieplaner, eller at det er ferietid. Søkefrister til videregående skole, eksamenstid, festivaler og merkedager er også gode knagger å bruke, her er det bare å bruke fantasien. Husk å matche bildet med teksten! 

Blikkfang/bilde 

«Et bilde sier mer enn tusen ord» heter ordtaket. Men det har også en stor makt når det kommer til handlinger på oppslaget/posten din.  

Tenk nøye gjennom hvilket bilde du benytter. Ting som ansiktsuttrykk, farger og komposisjon kan bidra til å skape ekstra oppmerksomhet rundt posten. Og så er det alltid en god ide å bruke litt ekstra tid på å finne/ta et bilde som er relevant for teksten.  

Husk alltid å sjekke om du har rettigheter til å bruke bildet og at alle som er på bildet har gitt sitt samtykke! Hvis ikke kan det medføre en stor ekstraregning for deg, og en ubehagelig opplevelse for dem som er med på bildet.   

Video

Gode videoer med gode anslag er både et blikkfang og et supert grep for å få gitt mer informasjon til seeren. Facebook favoriserer kontoer som har en god miks mellom vanlige poster, video, stories, osv. 

Ved jevnlig bruk av video vil postene dine komme lenger opp på veggen til følgerne. Facebook liker best langt videoinnhold, men samtidig vet vi at fullføringsgraden på video er svært kort. De fleste ser bare de første 3-30 sekundene, så dersom du har et viktig budskap, bør det komme tidlig i videoen.  Flere tips til videoproduksjon vil komme med jevne mellomrom på Teams-gruppa til SoMe-nettverket i Nordland fylkeskommune.     

(For Youtubevideoer som skal embeddes i artikler må alternativet for raiced privacy være avhaket.)

Her er seks videotips: 

  1. Godt innhold- videoen trenger ikke være lang. Eksempelvis et kort intervju eller en morsom hendelse på skolen. 
  2. Husk stoppeffekten- finn det bildet/scenen fra videoen som gjør at brukeren stopper opp akkurat ved din video. Enten det er den kule røde genseren, et flott smil eller en morsom situasjon? Gjenbruk denne scenen også først i videoen. 
  3. Bruk rett format. Størrelsen 4:5 fungerer for video på Facebook og Instagram. Størrelsen 9:16 brukes i stories. 
  4. Posteteksten er viktig. Bruk tid på den. Enkelt og fengende språk som sier noe om videoen din. 
  5. Teksting av video er viktig fordi det gjør den tilgjengelig for flest mulig. I tillegg ser mange video uten lyd. De fleste redigeringsappene har tekstemulighet. 
  6. Husk god lyd. 

Frekvens 

For å skape aktivitet og rekkevidde på siden deres er det viktig at det postes jevnlig. Om det går lang tid mellom hver post vil dere i mindre grad komme opp på veggen til de som følger siden deres. Så det er en god ide å lage en liten plan/kalender for ting du kan poste.  Det ideelle er å poste 1-2 poster om dagen. 

Deling 

Lager du en post som kan være interessant for andre kan du selv dele den på andre relevante sider/grupper om det er tillatt. Eller du kan sende en melding på Messenger eller mail for å tipse om posten ved å sende dem link. Det kan for eksempel være at du deler en konkurranse for ungdom på skolesiden deres som er åpne for alle. Da kan det være en ide å sende det til andre skoler, ungdomsråd og kommuner. På den måten får dere spredt budskapet til flest mulig, i tillegg til at du gjør siden deres kjent for andre.  

Ønsker du derimot å dele en post du har sett på en annen side/profil er det som regel en god ide å først laste opp et eget bilde og tekst og til sist lime inn lenken. På den måten blir posten «deres egen» noe som i de fleste tilfeller vil gi dere bedre respons og spredningseffekt.  

Delbarhet 

Tenk på delbarhet når du lager en post. Ville du selv ha delt innlegget dere tenker å poste? Som hovedregel er det 3 motivasjonsfaktorer som ligger til grunn for at andre deler:  

  • “Det får meg til å se bra ut” /identitet 
  • Viktig og aktuell formasjon 
  • Underholdning 


Respons

Hva ønsker du at de som ser innlegget skal gjøre? Skal de kommentere, reagere, dele eller noe annet? Ha det gjerne i bakhodet når du skriver posteteksten. 

Deler du et innlegg hvor du kan forvente negative kommentarer eller kritiske spørsmål? Da er det viktig å følge med på posten og gi nødvendige tilbakemeldinger.  

Skriv gjerne en såkalt “call-to-action" i teksten. Med andre ord, hva ønsker du at de skal gjøre? Desto mer krevende oppgave du gir følgeren, desto mindre sjanse for at den kommer til å gjøre det du ønsker. Premier øker sjansen for at følgerne velger å følge oppfordringen. 

Spre ordet 

Et lite tips kan være å følge andre kontoer/sider som dere har noe til felles med. Vær aktiv og lik/reager eller kommenter på postene deres.   

Tips til poster 

Mangler du inspirasjon til poster du kan lage? Her er noen tips: 

  • La deg inspirere av dagsaktuelle hendelser og gjør dem til deres egne 
  • Tenk lokalt og tagg lokalt – lokalpatriotisme kan «ta dere langt» 
  • Merkedager (verdens tannhelsedag, Downs syndrom-dagen, osv.) 
  • Sesongaktiviteter (skolestart, skoleferier, vårflom, fine snødager, osv.) 
  • Alt som er felles for mange (reflekstid, juleforberedelser, ferieplanlegging, osv.) 
  • Alt som vekker følelser (triste, morsomme eller kuriøse historier med gode bilder eller videoer knyttet til seg)