Innhold:
Kategori A - Attføringsbedrifter
Kategori B - Selskaper nært koblet til fylkeskommunens oppgaver
Kategori C - Kunnskaps- og forskningsparker, FoU-selskaper
Kategori D - Nærings- og utviklingsselskaper
Kategori E - Investeringsselskaper
Kategori F - Ordinær forretningsvirksomhet
Oversikt over alle aksjeandeler
Informasjon om virksomhetene er presentert i interaktive rapporter ved hjelp av verktøyet Microsoft Power BI.
Startsiden på hver rapport fungerer som en innholdsfortegnelse, hvor du kan klikke deg videre til innholdet. På alle de andre sidene finner du en knapp oppe i høyre hjørne som tar deg tilbake til innholdsfortegnelsen.
Du kan også bla mellom sidene ved å klikke på pilene nederst på rapporten.
Klikk på ikonet for fullskjermmodus (nederst til høyre) for å vise rapporten i full størrelse. Klikk på ikonet for å lukke fullskjermmodus eller trykk på Esc-tasten for å komme ut av fullskjermvisningen.
Attføringsarbeid er et offentlig samfunnsansvar. Attføringsbedriftene tar utgangspunkt i individenes bistandsbehov, arbeidsevne og løfter enkeltindividet nærmere arbeidslivet gjennom kvalifisering, arbeidstrening og ikke minst motivasjon til å tro på egne muligheter. Attføringsbedriftene er en bro mot arbeidslivet og ledesnoren er flere i arbeid og aktivitet til beste for individ og samfunn.
Det kan være formålstjenlig at noen oppgaver innen fylkeskommunens ansvarsområder løses gjennom egne selskaper. Det kan også være hensiktsmessig å være eier i selskap som utfører oppgaver som fylkeskommunen har behov for.
Interkommunale selskap, samvirkeforetak og virksomheter styrt av særlov
Aksjeselskap
Fylkeskommunen har valgt å være med på etablering av slike selskaper som ledd i satsingen på kunnskapsutvikling, innovasjon og entreprenørskap. Miljøene har en rolle i å utvikle et mer innovativt næringsliv og styrke koblingen mellom næringsliv og forskningsmiljøer. Satsingen er lagt opp i samarbeid med SIVA.
Eierskap kan være historisk betinget. Fylkeskommunen har gått inn som eier i denne type selskap i forbindelse med omstillings- og utviklingsprosesser.
Fylkeskommunen kan bidra til å etablere investeringsselskaper for å frembringe risikokapital til særskilte strategiske satsinger. Intensjonen har vært å bidra til at næringslivet i Nordland kunne få økt tilgang til risikokapital.
Slike eierskap er ofte historisk betinget. Eierskapet kan være etablert i forbindelse med oppstart, en redningsaksjon, for å beholde lokalt eierskap, eller for å sikre Nordlands interesser på en eller annen måte.
I noen tilfeller er garantier, lån eller tilskudd gitt under forutsetning av at fylkeskommunen får en viss eierandel. I noen tilfeller er lån blitt konvertert til aksjer. Det tidligere eierskapet i DIPS AS, som nå er solgt, kan være et eksempel på et slikt eierskap.