5 Fylkeskommunens roller og ansvar
Tjenesteyter og samfunnsutvikler
Nordland fylkeskommune har ansvar for universell utforming innenfor egne tjenesteområder, jf. §§ 17 til 19 i likestillings- og diskrimineringsloven. Fylkeskommunen har som en sterk samfunnsaktør i fylket et ansvar for å gjøre samfunnet tilgjengelig og tilrettelagt for alle. Fylkeskommunens rolle som regional utviklingsaktør innebærer også å være pådriver og tilrettelegger. Gjennom rollen som regional planmyndighet skal fylkeskommunen være veileder og pådriver for at resten av nordlandssamfunnet legger universell utforming til grunn i sine planer og enkelttiltak. Som stor offentlig innkjøper har fylkeskommunen påvirkningskraft gjennom å stille krav til universell utforming av leveranser.
Fylkeskommunen forvalter betydelige økonomiske virkemidler og tilskuddsordninger. Gjennom å stille betingelser ved bevilgning av tilskudd skal fylkeskommunen bidra til bedre universell utforming av arrangementer, tjenester, tekniske løsninger, transport, miljø, bygg og utearealer. Fylkeskommunen skal også bidra til økt samordning og koordinering av offentlig innsats og virkemiddelbruk som fremmer universell utforming. Fylkeskommunen skal mobilisere aktører i Nordland til felles innsats for et mer universelt utformet samfunn.
Prinsipp om avdelingsvis ansvar
Nordland fylkeskommune har fire avdelinger. Disse er Utdanning og kompetanse, Samfunnsutvikling, Transport og infrastruktur og Finans og organisasjon. I tillegg har vi to kontorer for politisk administrasjon, fylkestingets kontor og fylkesrådsleders kontor. Fylkesrådsleders kontor et overordnet ansvar for å samordne aktiviteten mellom avdelingene og koordinere felles utviklingsarbeid. Det er et grunnleggende prinsipp for gjennomføringen av tiltakene i handlingsplanen av avdelingene har ansvar for tiltak innenfor sine områder. I dette ligger ansvar for kompetansebygging, brukermedvirkning og gjennomføring av universell utforming på sine områder.
Avdelingene har egne budsjetter for sin virksomhet. I tråd med prinsipp om avdelingsvis ansvar, skal kostnadene med gjennomføring av tiltakene i handlingsplanen dekkes innenfor budsjettet til de ulike avdelingene i fylkeskommunen.