Cookie Consent by TermsFeed Politisk og lovmessig forankring - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Handlingsplan for universell utforming 2024-2027

4 Politisk og lovmessig forankring

Likestillings- og diskrimineringsloven er den viktigste lovmessige forankringen av universell utforming. Diskriminering på grunn av funksjonsnedsettelse er forbudt. Offentlige og private virksomheter rettet mot allmennheten har plikt til universell utforming av virksomhetens alminnelige funksjoner, jf. § 17. Offentlige virksomheter skal arbeide aktivt og målrettet for å fremme universell utforming innen virksomheten, jf. § 19.

Universell utforming inngår i plan- og bygningslovens formålsparagraf og i byggeteknisk forskrift. Her står krav til universell utforming av bygninger og uteareal sentralt. Loven gir også hjemmel til å fastsette forskrifter om oppgradering av eksisterende bygninger, anlegg og uteområder.

Plan- og bygningsloven sier følgende om medvirkning: «Enhver som fremmer planforslag, skal legge til rette for medvirkning. Kommunen skal påse at dette er oppfylt i planprosesser som utføres av andre offentlige organer eller private. Kommunen har et særlig ansvar for å sikre aktiv medvirkning fra grupper som krever spesiell tilrettelegging, herunder barn og unge. Grupper og interesser som ikke er i stand til å delta direkte, skal sikres gode muligheter for medvirkning på annen måte.»

Lov om endringar i kommunelova m.m. (råd for eldre, personar med funksjonsnedsetjing og ungdom) sier at fylkestinget selv skal velge et eldreråd og et råd for personer med funksjonsnedsettelse. Flertallet av medlemmene i eldrerådet skal på valgtidspunktet ha fylt 60 år. Arbeidet for å sikre universell utforming er viktig i rådenes arbeid.

Lov om offentlige anskaffelser krever at oppdragsgiveren skal stille krav til universell utforming i offentlige kontrakter.

I tillegg vises det til krav og bestemmelser om universell utforming i blant annet:

  • FNs bærekraftsmål
  • FNs konvensjon om barnerettigheter
  • FNs verdenserklæring om menneskerettigheter
  • Regjeringens handlingsplan for universell utforming
  • Nasjonal transportplan
  • Forskrift om universell utforming av motorvogn i løyvepliktig transport mv.
  • Forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler
  • EUs webdirektiv (WAD)
  • WCAG-standarden
     

I tillegg har interesseorganisasjoner gitt ut veiledere og håndbøker, se kapittel 10.