Fundament for marin næringsutvikling
Nordland skal jobbe for gode grunnleggende rammebetingelser og infrastruktur for marin næringsutvikling
Thor-WIggo Skille
Strategisk fokus:
- God samordning og koordinering av kunnskapsbaserte areal – og planprosesser
- Videreutvikle samferdsel og infrastruktur slik at det ikke er hemmende for vekst i marin sektor
- Utvikle og tilpasse videregående utdanning og fagskoler etter behovet i marin sektor
- Støtte opp og videreutvikle regionale forskningsmiljø
- Stimulere til økt bruk av forskningsbasert kunnskap til utvikling av bedrifter og løsninger
- Tilrettelegge for god og effektiv saksgang med mål om økt forutsigbarhet for næringslivet
- Stimulere til god kapitaltilgan
Dagens status og muligheter
Nordland og Norge har et mål om økt sjømatpro- duksjon. Det krever at en evner å innrette arbeidet slik at man ser muligheter og møter de utfordringer dette vil innebære. For å muliggjøre verdiskaping og næringsutvikling er de marine næringene avhengig av god samferdsel og infrastruktur, tilgang til egnede areal, tilgang til kompetent arbeidskraft samt å evne å benytte forskning og innovasjon til næringsutvik- ling. Disse grunnleggende temaene er viktige i seg selv, men må også jobbes med i hvert av de fem satsingsområdene.
Areal
God og bærekraftig utnyttelse av sjøområdene er viktig for miljøet, for å minske eventuelle konflikter mellom interesser og for å kunne utløse innovasjon og næringsutvikling. Alle de marine næringene (hav- bruk, fiskeri, nyere algenæring mfl.) er avhengig av oppdaterte og helhetlige kystsoneplaner for å kunne utvikle seg. Godt koordinerte og kunnskapsbaserte areal- og planprosesser er derfor et viktig mål som fordrer økt kunnskap om bruk og vern av kystsonen. Fylket har behov for en mer helhetlig kystsoneplan- legging, hvor planpraksis koordineres med mål om å avsette egnet og tilstrekkelig areal for utvikling av marine næringer. Nordland fylkeskommune ønsker å være et foregangsfylke på god samordning av prosesser, gjennom blant annet medvirkning tidlig i prosessene.
Samferdsel / Infrastruktur
Fersk sjømat må raskt ut til markedene og det er av- gjørende med god infrastruktur i form av vei, ferjer, havner, bane og luftfart. Med en ønsket vekst i marin sektor blir videre utvikling av god og forutsigbar infrastruktur enda viktigere. Videre arbeid for god logistikk gjennom «Regional transportplan Nordland 2018–2029 - Fra kyst til marked» blir vesentlig.
God og driftssikker elektronisk infrastruktur (fiber, nett, strøm mm) er i økende grad avgjørende for næringsutvikling og driftssikkerhet for marin næring. Gode scenarioanalyser bør gjennomføres.
Utdanning/ rekruttering
Tilgang til personell med rett kompetanse ansees som en av de kritiske suksessfaktorene for nærings- livet. Utvikling og tilpasning av videregående utdan- ningstilbud og fagskolenivå etter næringas behov, og å sikre god tilstrømming av elever er viktig.
Tilrettelegging for mulighet for praksis nært hjemsted er etterspurt. Rekruttering til fiskeri er avhengig av muligheter for yngre fiskere å komme inn. Nordland skal søke å påvirke nasjonale myndigheter og andre relevante ordninger for å opprettholde eller utvikle muligheter for ungdom til å bli rekruttert til fiskeryr- ket.
Forskning og utvikling
Næringen er avhengig av god og tilstrekkelig forskningskapasitet for å kunne løse utfordringer og utvikle nytt næringsliv. Fylkets strategi om smart spesialisering legger stor vekt på forskning som
ett av flere tiltak i innovasjonsprosesser. Å bygge større forskningskapasitet i fylket er en prioritet med et spesifikt fokus på å få etablert en instituttsek-
tor relevant for marin sektor. Målet er å styrke og utvikle bedriftenes innovasjons- og forskningsevne. Samarbeidet mellom forskning og næringsliv skal styrkes med mål om økt bruk av forskningskunnskap til innovasjon og næringsutvikling.
Saksgang
Nordland fylkeskommune ønsker å stimulere til økt næringsaktivitet og til teknologisk utvikling. Effektive forvaltningsprosesser med forutsigbar saksgang ønskes av næringslivet og skal tilrettelegges.
Kapitaltilgang
Tilgang på kapital er vesentlig for utvikling. Fokuset legges på å støtte arbeidet med å etablere/styrke et nordnorsk investeringsfond, etablere virkemidler som støtter opp under automatisering og digitalise- ring i hvitfiskindustrien på land, samt arbeidet med
å tiltrekke seg private investorer og kapital. Nordland har som mål å være et attraktivt sted for investorer.