Cookie Consent by TermsFeed Kapittel 6 Om Spørreinstituttet - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Nordland fylkestings forretningsorden - presiseringer 2024

Kapittel 6 Om Spørreinstituttet

§ 24 Spørreinstituttet

Redegjørelser, orienteringer, interpellasjoner, skriftlige og muntlige spørsmål.

Representantene kan be om en redegjørelse eller orientering, fremme interpellasjoner i fylkestinget eller rette spørsmål om saker som ikke er ført opp på sakslisten. Redegjørelse, orientering, interpellasjoner og spørsmål kan bare omhandle én sak og gjelde saker som naturlig hører inn under fylkestingets virkeområde. Representanter som vil ta initiativ til politiske debatter i fylkestinget om aktuelle problemstillinger som ikke står på sakslisten, kan be om en redegjørelse eller fremme interpellasjoner.

Ønske om redegjørelse eller orientering fremmes til fylkesordfører senest tre uker før fylkestingets samling. Fylkesordfører vurderer og beslutter om redegjørelsen eller orienteringen skal tas opp til behandling i fylkestinget.

Dersom representantene ønsker svar på konkrete spørsmål fra fylkesordfører eller fylkesrådet, kan det stilles ordinære spørsmål.

Ønsker man et konkret og kort svar kan man stille et muntlig spørsmål, spørsmålet må være av den karakter at det gjør det mulig å svare for den som svarer uten å være forberedt på spørsmålet. Muntlig spørretime inngår som andre sekvens i fylkestingets «spørreinstitutt». Muntlige spørsmål rettes til fylkesordfører eller fylkesrådet.

Interpellasjoner og skriftlige spørsmål rettes til fylkesordfører og besvares i alminnelighet av fylkesrådets leder, ansvarlig fylkesråd eller fylkesordfører.

Fylkestingets representanter oppfordres til å bruke skjema for spørreinstituttet på fylkeskommunens hjemmeside.

§ 24-1 Redegjørelser

Fylkestinget kan be om å få en redegjørelse om et bestemt tema, forespørsel må oversendes fylkesordfører senest tre uker før fylkestingets møte.

Fylkesrådet/fylkesordfører kan be om å få holde en redegjørelse for fylkestinget. Redegjørelsen må ikke omhandle sak som står på fylkestingets saksliste for møte, og må kun omhandle én sak.

Redegjørelsen må være fylkesordføreren i hende kl. 15.00 fire dager før fylkestinget, og gjøres tilgjengelig for fylkestingets representanter umiddelbart.

Redegjørelsen holdes av fylkesordfører/fylkesråd under fylkestingets åpning, muntlig og skriftlig. Det tillates inntil tre oppklarende spørsmål på ett minutt som kan stilles etter redegjørelsen er holdt. Redegjørelsen oversendes en av fylkestingets komiteer for behandling. Det er anledning til å fremme forslag til redegjørelsen. Debatt på redegjørelsen avholdes fortrinnsvis andre dag av fylkestingets møte.

Samlet tidsramme for debatt på redegjørelser settes til en time. Taletid er 3 minutter første innlegg og to minutter andregangs innlegg. Replikk tillates, og taletiden er da et minutt for replikant og et minutt for svar.

§24-2 Orienteringer

Fylkestinget kan be om å få en orientering om et bestemt tema, forespørsel må oversendes fylkesordfører senest tre uker før fylkestingets møte.

Fylkesordfører eller fylkesrådet kan be om å orientere fylkestinget om en sak det jobbes med, hvordan saken står eller hva man tar sikte på å gjøre. Dette gjøres ved at det fremmes sak til fylkestinget uten forslag til vedtak, orienteringen er ikke gjenstand for behandling i komite.

Orienteringens tittel publiseres i fylkestingets program så snart den er kjent, orienteringens innhold publiseres når fylkesordfører eller fylkesråden går på talerstolen, fortrinnsvis på samlingens 2.dag.

Orienteringen må ikke omhandle sak som står på fylkestingets saksliste for møte, og må kun omhandle én sak. Det er ikke anledning til debatt på orienteringen, men det åpnes for inntil 3 oppklarende spørsmål fra salen.

§ 24-3 Muntlig spørretime (spontanspørretime)

I den muntlige spørretimen svarer fylkesråd eller fylkesordfører på spørsmål som representantene stiller muntlig. Samlet tidsramme for de muntlige spørsmål settes til én time. I enkelte tilfeller kan fylkestinget vedta å forlenge spontanspørretimen ytterligere.

Spørsmålet skal være så kort og presist at det gjør det mulig for fylkesråden eller fylkesordfører å svare. Representanter som ønsker å stille muntlige spørsmål, må melde fra til fylkesordfører om dette senest kl. 20.00 første møtedag i fylkestinget. Representanten skal ikke melde fra om tema, men kun om at representanten ønsker ordet og hvilken fylkesråd, evt. fylkesordfører, spørsmålet stilles til.

Fylkesordfører vurderer hvor mange hovedspørsmål som vil få plass innenfor den totale tidsrammen og i hvilken rekkefølge. En representant kan ikke stille mer enn ett hovedspørsmål i en muntlig spørretime. Spørsmålsstiller har ansvar for å forsikre seg om at spørsmålet ikke er meldt som redegjørelse, interpellasjon eller skriftlig spørsmål. Fylkesråden eller fylkesordfører kan nekte å svare på spørsmål.

Lengden på hovedspørsmål og svar er begrenset til tre minutter til hver med oppfølging på to minutter til hver. Det åpnes for inntil fem tilleggsspørsmål fra øvrige representanter. Tidsrammen for tilleggsspørsmål og svar er to minutter til hver.

En representant for Ungdommens fylkesråd har anledning til å delta i muntlig spørretime.

§ 24-4 Interpellasjoner

En representant som ønsker å stille en interpellasjon til fylkesrådet eller fylkesordfører, oppfordres til å bruke skjema for interpellasjoner på fylkeskommunens hjemmeside. Interpellasjoner fremmes senest kl. 09:00 fire dager før fylkestingets åpning.

Interpellasjon er et omfattende spørsmål, men skal være kort. Fylkesordfører kan i samråd med forretningsutvalget avvise en interpellasjon om

  1. Noe som faller utenfor fylkesrådet sitt ansvar
  2. Saker som omhandles på fylkestingssamlingen
  3. Saker som det allerede er innlevert interpellasjon på til spørretimen.

Det gis ikke grunn til avvisning etter bokstav b eller c at interpellasjonens tekst omhandler en sak eller tema på fylkestingssamlingen, men hvor interpellasjon henstiller til noe annet.

Godtas interpellasjonene, gir fylkesordfører meddelelse om den til vedkommende fylkesråd, så fremt den ikke er til fylkesordfører selv.

Interpellanten får ordet i høyst fem minutter for å redegjøre for interpellasjonen. Ved besvarelse av interpellasjonen har fylkesordfører eller den fylkesråd som svarer på interpellasjonen, en taletid på inntil fem minutter. Fylkesrådslederen kan også svare på vegne av fylkesrådet. Deretter kan andre representanter få ordet en gang hver

Det gis anledning til inntil tjue minutters debatt i forbindelse med interpellasjonen, replikkskifte er ikke lov. I enkelte tilfeller kan fylkestinget vedta å forlenge interpellasjonsdebatten ytterligere. Taletiden under slik debatt settes til inntil tre minutter per innlegg. Med unntak for interpellanten og den som svarer, kan ingen ha ordet mer enn én gang. Interpellanten og den som svarer, kan ha ordet to ganger utenom selve interpellasjonen og svaret – første gang inntil tre minutter og andre gang inntil ett minutt.

Til slutt har interpellanten og den som svarer interpellanten rett til et innlegg på inntil tre minutter hver.

Det er kun interpellanten som har adgang til å fremme et forslag til vedtak om oversendelse av interpellasjon til fylkesrådet eller fylkesordfører for vurdering og eventuell oppfølging. Det kan ikke fremsette annet enn forslag om oversendelse i tilknytting til behandlingen av en interpellasjon.

§ 24-5 Ordinær spørretime

Ordinære spørsmål stilles senest kl.09.00 fire dager før fylkestingets åpning. Ett -1- spørsmål og svaret på dette skal være begrenset til tre minutter til hver.
Spørsmål som skal besvares av fylkesrådet, oversendes straks til fylkesrådets leder. Det kan ikke stilles spørsmål om samme sak eller emne som tas opp i en av de meldte interpellasjonene. Spørsmålsstilleren refererer selv spørsmålet fra talerstolen. Er spørreren ikke til stede, kan en annen representant ta opp spørsmålet. Hvis ikke det skjer, regnes spørsmålet som bortfalt. Debatt er ikke tillatt, men spørsmålsstilleren har rett til å stille ett oppfølgingsspørsmål. Oppfølgingsspørsmål og svar kan ikke overstige ett minutt. Det er ikke anledning til å framsette forslag til vedtak.

§ 24-6 Skriftlige spørsmål mellom fylkestingene

Fylkestingets representanter kan sende skriftlige spørsmål til fylkesrådet om enhver sak som hører inn under fylkeskommunens ansvarsområde/virkeområde. Spørsmålene skal besvares skriftlig, normalt innen én uke. Det kan ikke være lengre enn ei A4 side, og svaret bør ikke overstige mer enn to A4 sider. Spørsmål og svar sendes på e-post fra Fylkestingets kontor til alle fylkestingsrepresentantene og gjøres tilgjengelig på nfk.no.