Cookie Consent by TermsFeed Retningslinjer for Brannsikring av tette trehusområder - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Retningslinjer for Brannsikring av tette trehusområder

Formål med ordningen

Tilskudd til brannsikring av tette trehusområder skal bidra til den nasjonale målsettingen om at «branner med tap av uerstattelige nasjonale kulturverdier ikke forekommer». For de tette trehusområdene er målsettingen at alle områdene skal ha en brannsikringsplan, og at alle tiltakene i planen skal være gjennomført. Planene skal evalueres/rulleres jevnlig. Hovedansvaret for brannsikring er uansett et kommunalt ansvar, både administrativt og økonomisk.

Hva kan finansieres

Det kan gis tilskudd til bygg og anlegg innenfor tette trehusområder av kulturhistorisk verdi, til tiltak som bidrar til at brann oppdages raskt, hindrer spredning og tilrettelegger for enkel slukking, herunder til å utarbeide brannsikringsplan. Fylkeskommunen, eller Sametinget for samiske kulturminner, fastsetter tilskuddet ut fra følgende prioriteringer:

  1. den kulturhistoriske verdien til trehusområdene.
  2. hvor tilgjengelig området er for brannvesenet, og risikoen for at en brann vil spre seg.
  3. hvor effektive tiltakene anses å være for å oppdage, hindre spredning og slukke brann, særlig i områder der det er stor avstand til brannvesenet.
  4. om det prøves ut nye metoder som har overføringsverdi til andre områder.

Midlene fordeles av regionalforvaltningen etter søknad om tilskudd til tiltak innenfor følgende hovedkategorier:

  • Oppdage brann
  • Hindre spredning av brann
  • Enkel slukking
  • Utarbeide brannsikringsplan

Hva kan ikke finansieres/faller utenfor ordningen

  • Tiltak som eierne er pålagt å ivareta som kontroller og utbedring av elektriske anlegg og piper og ildsteder.
  • Utstyr for brannvesenet som er et kommunalt ansvar.
  • Brannsikker søppelhåndtering som er et kommunalt ansvar.

Hvem kan motta tilskudd

Tilskudd skal gis til områder som er definert som tette trehusområder av kulturhistorisk verdi. Det er Riksantikvaren som definerer hvilke områder dette gjelder. Eiere av bygninger/anlegg innenfor tette trehusområder kan motta tilskudd. Det samme kan kommuner med tette trehusområder. Nordland fylke har følgende områder som er definert av Riksantikvaren som tette trehusmiljø:

  • Bleik på Andøya
  • Kabelvåg i Lofoten
  • Henningsvær i Lofoten
  • Sjøgata i Mosjøen
  • Nusfjord i Lofoten
  • Kystbyen Brønnøysund
  • Moholmen på Mo

For 2024 er Fiskeværet Å i Lofoten definert som tett trehusområde av Riksantikvaren. Det er foreløpig usikkert om Å vil være på listen permanent.

Krav til tilskuddsmottaker Tilskuddsmottaker skal

  1. informere Riksantikvaren, fylkeskommunen eller Sametinget som tilskuddsgiver om endrede forhold, som tidsramme eller omfang, som er av betydning for tiltaket.
  2. gjøre eventuelle samarbeidspartnere kjent med vilkårene for tilskuddet.
  3. oppbevare regnskap med bilag i 3 år etter siste utbetaling. 

Tilskuddsmottakere skal bare bruke tilskuddet til aktiviteter tildelingsvedtaket omfatter. Tilskuddsmottakere som driver økonomisk aktivitet, skal føre separat regnskap for de aktivitetene det ytes tilskudd til.
 

Behandling

Fristen for å søke tilskudd er 1 november hvert år. Alle søknadene leveres gjennom Riksantikvarens søkeportal Digisak. Fylkeskommunen gjennomgår søknadene og aviser eventuelle søknader som faller utenfor tilskuddordningen. Resten av søknadene vil bli behandlet etter at de er kvalitetssjekket og etter at eventuelle tilleggsopplysninger er innhentet.
På bakgrunn av de innkomne søknadene sender fylkeskommunen en rammesøknad til Riksantikvaren innen 5 januar. Rammetilskuddet fra Riksantikvaren kommer som regel rundt 1 februar og på bakgrunn av midlene som da er tilgjengelig fordeles midlene i en egen fylkesrådssak.

Vurdering

For å kunne vurderes må prosjektene oppfylle følgende krav: Prosjektet må være innenfor formålet med tilskuddsordningen og hva det kan gis tilskudd til.

Ved fordeling av tilskudd skal regionalforvaltningen legge følgende prioriteringer til grunn:

  • Den antikvariske verdien til de definerte tette trehusområdene
  • Områdenes risiko, tilgjengelighet og avstand til brannvesen.
  • Områdenes risiko for brannspredning
  • Områdenes TG (basert på indikatorene for måloppnåelse)
  • De omsøkte tiltakenes effekt knytte til å oppdage brann, hindre spredning og hvor enkelt slukking kan gjøres, særlig for beboere der det er langt til brannvesen.
  • Prosjekter der det prøves ut nye metoder som har overføringsverdi til andre områder bør prioriteres. 

Krav til søknad

Søknad skal sendes til fylkeskommunen. Søknadsfristen er 1. november hvert år. Søknaden skal angi:

  • søkerens navn, adresse, organisasjonsnummer, kontonummer, e-postadresse, telefonnummer og kontaktperson.
  • informasjon om kulturminnet og prosjektet det søkes tilskudd til.
  • hvilke arbeider som planlegges gjennomført, hvordan de planlegges gjennomført og hvilke antikvariske hensyn som skal ivaretas.
  • plan for gjennomføringen av tiltaket eller aktiviteten med virkemidler, samarbeidspartnere og fremdriftsplan.
  • kostnadsoverslag og budsjett.
  • om og hvor mye støtte som er mottatt fra offentlig instans de siste to årene, og eventuelle søknader til eller tilskudd fra offentlig instans inneværende år.
  • om søker har eller forventer å få refusjon for merverdiavgift for det omsøkte tiltaket.

Tilskuddsutmåling og tildeling

Tilskudd innvilges på grunnlag av godkjent kostnadsoverslag for gjennomføring av planlagte tiltak.
Tilskuddet er gitt for inneværende år, men er gyldig til utløpet av det tredje året. Det vil si at tilskudd gitt i 2024 kan brukes ut 2026. Som tilskuddsmottaker trenger man ikke søke om å få tilskudd overført fra ett år til neste. Etter utløpet av det tredje året bortfaller tilskuddet automatisk, og også muligheten til å be om utbetaling.
Vedtak om tilskudd skal meddeles søkeren i et tilskuddsbrev. Tilskuddsbrevet skal opplyse om tilskuddsbeløpet, hva det kan gis tilskudd til herunder utbetalingsordningen og vilkår for tilskuddet. Krav til rapportering og dokumentasjon. Tilskuddsmottakerens plikter, og reaksjoner dersom mottakeren ikke opptrer i samsvar med kravene i forskriften eller vilkårene for tilskuddet.

Utbetaling og rapportering

Anmodning om utbetaling av tilskuddet sendes til: e-post - post@nfk.no eller postadresse: Nordland fylkeskommune, Avdeling for Samfunnsutvikling ved Kulturminner i Nordland, Fylkeshuset, 8048 Bodø.
Tilskudd betales som hovedregel ut etterskuddsvis for dokumenterte utgifter på anmodning fra søker. Eventuelt tilskudd til lønn eller forvaltning, drift og vedlikehold utbetales i rater.
Midlene utbetales normalt etter at prosjektet er avsluttet og godkjent. Deler av tilskuddet, opptil 50% kan i spesielle tilfelle utbetales etter søknad. Utbetalte midler som ikke blir benyttet etter forutsetningene vil bli krevd tilbakebetalt.

Delutbetaling

Utbetaling gjøres på grunnlag av skriftlig utbetalingsanmodning fra tilskuddsmottaker, per e-post eller brev. Nordland fylkeskommune forbeholder seg retten til å holde tilbake deler av beløpet inntil sluttregnskap og rapport er mottatt.

Sluttutbetaling

Sluttutbetaling skjer når arbeidet er fullført, vilkårene er oppfylt og rapport med bilder og prosjektregnskap er sendt inn. Kopi av alle underbilagene i regnskapet skal vedlegges. For utbetalinger over kr 300 000 kreves det revidert regnskap. Regnskap på utbetalinger under kr 300 000 må være signert av to personer. Sluttrapporten skal inneholde en evaluering av prosjektets faktiske resultat vurdert opp mot forventet resultat.

Saksbehandling og vedtak

Forvaltningsloven ligger til grunn for all søknadsbehandling i Nordland fylkeskommune. Alle prosjektbeskrivelser er i utgangspunktet offentlig tilgjengelig jf. Forvaltningsloven. Unntak gjelder personopplysninger som blir unntatt offentlighet I særlige tilfeller kan unntatt offentlighet vurderes. Ta kontakt med saksbehandler ved spørsmål.
Avdeling for Samfunnsutvikling forbereder prosjektbeskrivelsene for behandling. Hvert prosjekt er et enkeltvedtak og innstilling skal begrunnes i saksframlegget.

Klage

Vedtak i saker om tilskudd kan påklages, jf. forvaltningsloven § 28. Riksantikvaren er klageinstans for vedtak fattet av fylkeskommunen. Eventuell klage stiles til Riksantikvaren og framsendes gjennom Nordland fylkeskommune innen 3 uker fra mottakelse av svar på søknad, jf. forvaltningslovens § 29.