Cookie Consent by TermsFeed Tilskudd til tekniske og industrielle kulturminner - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Retningslinjer tekniske og industrielle kulturminner

Formål med ordningen

Formålet med tilskuddsordningen er å sette i stand og vedlikeholde tekniske og industrielle kulturminner for å bidra til kunnskap, opplevelser, bruk og verdiskaping.

Hva kan finansieres

Tilskudd kan gis til eiere og forvaltere av tekniske og industrielle kulturminner til:

  1. sikring.
  2. istandsetting.
  3. vedlikehold.
  4. kulturminne- og tilstandsregistrering.
  5. dokumentasjon.
  6. mulighetsstudier.
  7. lønn til stillinger som er direkte knyttet til forvaltning, drift og vedlikehold.

Tilskuddsmottaker kan bruke 10–15 % av tilskudd til prosjektledelse og prosjektoppfølging forbundet med tiltak det gis tilskudd til.

Hva kan ikke finansieres/faller utenfor ordningen

Det kan ikke gis tilskudd til prosjekter som ikke er et teknisk og industrielt kulturminne som er av historisk, teknologisk, sosial, arkitektonisk eller vitenskapelig verdi. Prosjektet må også oppfylle kriteriene til hva det kan gis tilskudd til.

Hvem kan motta tilskudd

Eiere og forvaltere av tekniske og industrielle kulturminner.

Krav til tilskuddsmottaker

Tilskuddsmottakere må oppfylle gjeldene krav til søknad og rapportering i tråd med forskrift om tilskudd til tekniske og industrielle kulturminner. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-08-13-2509

Behandling

Når fristen for å søke midler har gått ut den første november årlig går fylkesadministrasjonen gjennom søknadene og etterspør manglende informasjon. Søknader som faller utenfor tilskuddsordningen, skal avvises. Fylkeskommunen sender over en rammesøknad til Riksantikvaren basert på de innkommende søknadene. Fylkeskommunen får rammetilskudd fra Riksantikvaren rundt den første februar hvert år og fordeler tilskuddet i en egen fylkesrådssak.

Vurdering

For å kunne vurderes må prosjektene oppfylle følgende krav:

  • Prosjektet må være innenfor formålet med tilskuddsordningen
  • Prosjektet må være innenfor hva tilskuddet kan gis til.

Tilskudd skal gis til anlegg som oppfyller ett eller flere av følgende kriterier

  1. tekniske og industrielle kulturminner med bevart produksjonslinje, maskineri eller teknisk infrastruktur.
  2. tekniske og industrielle kulturminner med forankring i nasjonale strategiske satsninger.
  3. tekniske og industrielle kulturminner med grunnlag for forskning, formidling og tilgjengeliggjøring.
  4. tekniske og industrielle kulturminner med lokalt, regionalt engasjement eller medfinansiering.
  5. ivaretakelse av kompetanse som er nødvendig for å ivareta tekniske og industrielle kulturminner.
  6. anlegg som er fredet etter kulturminneloven eller vernet etter plan- og bygningsloven.
  7. de 15 prioriterte anlegg som har inngått i Riksantikvarens bevaringsprogram for tekniske og industrielle kulturminner.
     

Krav til søknad

Søknaden skal angi:

  1. søkerens navn, adresse, organisasjonsnummer, kontonummer, e-postadresse, telefonnummer og kontaktperson.
  2. informasjon om kulturminnet og prosjektet det søkes tilskudd til.
  3. hvilke arbeider som planlegges gjennomført, hvordan de planlegges gjennomført og hvilke antikvariske hensyn som skal ivaretas.
  4. plan for gjennomføringen av tiltaket eller aktiviteten med virkemidler, samarbeidspartnere og fremdriftsplan.
  5. kostnadsoverslag og budsjett.
  6. om og hvor mye støtte som er mottatt fra offentlig instans de siste to årene, og eventuelle søknader til eller tilskudd fra offentlig instans inneværende år.
  7. om søker har eller forventer å få refusjon for merverdiavgift for det omsøkte tiltaket.

Tilskuddsutmåling og tildeling

Tilskudd innvilges på grunnlag av godkjent kostnadsoverslag for gjennomføring av planlagte tiltak.
Tilskuddet er gitt for inneværende år, men er gyldig til utløpet av det tredje året. Det vil si at tilskudd gitt i 2024 kan brukes ut 2026. Som tilskuddsmottaker trenger man ikke søke om å få tilskudd overført fra ett år til neste. Etter utløpet av det tredje året bortfaller tilskuddet automatisk, og også muligheten til å be om utbetaling.

Utbetaling og rapportering

Anmodning om utbetaling av tilskuddet sendes til: e-post - post@nfk.no eller postadresse: Nordland fylkeskommune, Avdeling for Samfunnsutvikling ved Kulturminner i Nordland, Fylkeshuset, 8048 Bodø.
Tilskudd betales som hovedregel ut etterskuddsvis for dokumenterte utgifter på anmodning fra søker. Eventuelt tilskudd til lønn eller forvaltning, drift og vedlikehold utbetales i rater.
Midlene utbetales normalt etter at prosjektet er avsluttet og godkjent. Deler av tilskuddet, opptil 50% kan i spesielle tilfelle utbetales etter søknad. Utbetalte midler som ikke blir benyttet etter forutsetningene vil bli krevd tilbakebetalt.

Delutbetaling

Utbetaling gjøres på grunnlag av skriftlig utbetalingsanmodning fra tilskuddsmottaker, pr e-post eller brev. Nordland fylkeskommune forbeholder seg retten til å holde tilbake deler av beløpet inntil sluttregnskap og rapport er mottatt.

Sluttutbetaling

Sluttutbetaling skjer når arbeidet er fullført, vilkårene er oppfylt og rapport med bilder og prosjektregnskap er sendt inn. Kopi av alle underbilagene i regnskapet skal vedlegges. For
utbetalinger over kr 300 000 kreves det revidert regnskap. Regnskap på utbetalinger under kr 300 000 må være signert av to personer. Sluttrapporten skal inneholde en evaluering av prosjektets faktiske resultat vurdert opp mot forventet resultat.

Saksbehandling og vedtak

Forvaltningsloven ligger til grunn for all søknadsbehandling i Nordland fylkeskommune. Alle prosjektbeskrivelser er i utgangspunktet offentlig tilgjengelig jf. forvaltningsloven (fvl.). Unntak gjelder personopplysninger. Disse blir unntatt offentlighet jf. Fvl. §13. I særlige tilfeller kan unntatt offentlighet vurderes etter fvl. Ta kontakt med saksbehandler ved spørsmål.

Avdeling for Samfunnsutvikling forbereder prosjektbeskrivelsene for behandling. Hvert prosjekt er et enkeltvedtak og innstilling skal begrunnes i saksframlegget.

Klage

Vedtak i saker om tilskudd kan påklages, jf. forvaltningsloven § 28. Riksantikvaren er klageinstans for vedtak fattet av fylkeskommunen. Eventuell klage stiles til Riksantikvaren og framsendes gjennom Nordland fylkeskommune innen 3 uker fra mottakelse av svar på søknad, jf. forvaltningslovens § 29.