Kommunale, næringsrettede fysiske investeringer som det kan gis støtte til.
- Tilrettelegging av næringsarealer.
- Industrikaier og kaier som skal dekke trafikkformål.
- Stedsutvikling, herunder kommunale utbyggingstiltak i tettsteder.
- Utarbeidelser av planer for fysisk utforming av områder for offentlig/privat service.
- Vannforsyning.
- Reiselivsmessig infrastruktur.
Tiltak som ikke kan støttes.
- Tiltak som er ordinære statlige, fylkeskommunale eller kommunale oppgaver, herunder ordinær drift og lovpålagte oppgaver.
- Prosjekter som gir eksklusive rettigheter for kun en bruker.
- Refinansiering, utgifter til grunnerverv/erstatning.
- Prosjekter som er fullført på søknadstidspunktet. Igangsetting før tilsagn om tilskudd er gitt skjer fullt og helt på søkers eget ansvar.
- Sektortiltak som det er etablert faste støtteordninger for.
1. Krav til søknaden
1.1 Generelt.
Søknaden skal være tydelig med hensyn til mål, ansvar, finansiering og fremdrift. Det skal også beskrives på hvilken måte prosjektet oppfyller FN sine bærekrafts mål. Det forutsettes at prosjektet som det søkes finansieringsstøtte til skal være oppført i kommunens budsjett.
Søknaden skal inneholde:
- Realistisk prosjektplan med milepæler og aktivitetsbeskrivelse.
- Kostnadsoverslag fordelt på hovedposter med usikkerhetsmargin.
- Finansieringsplan der egenfinansiering og øvrige finansieringskilder er spesifisert.
- Prosjektets fremdriftsplan
1.2 Plansammenheng og krav til kartmateriale
Søknaden skal inneholde kostnadsoverslag fordelt på hovedposter og et realistisk forslag til finansiering av prosjektet. Kostnadene skal være angitt med tidfestede prisnivå. I kostnadsoverslaget inngår kostnader til teknisk planlegging og beregnet prisstigning i perioden. Mva og Mva refusjon tas med som egne poster i overslaget.
Det skal komme frem av søknaden om kostnadsoverslaget bygger på forprosjekt, detaljprosjekt eller anbud. Knytter det seg stor usikkerhet til det fremlagte kostnadsoverslaget, kan fylkeskommunen kreve at det innhentes anbud før
søknaden avgjøres.
Dersom senere innhentet anbud avviker mye fra det opprinnelige kostnadsoverslaget, skal dette meddeles fylkeskommunen så snart som mulig for eventuell korrigering av tilskuddsgrunnlag og tilskuddets størrelse.
1.3 Kostnader og finansiering.
Søknaden skal inneholde kostnadsoverslag fordelt på hovedposter og et realistisk forslag til finansiering av prosjektet. Kostnadene skal være angitt med tidfestede prisnivå. I kostnadsoverslaget inngår kostnader til teknisk planlegging og beregnet prisstigning i perioden. Mva og Mva refusjon tas med som egne poster i overslaget.
Det skal komme frem av søknaden om kostnadsoverslaget bygger på forprosjekt, detaljprosjekt eller anbud. Knytter det seg stor usikkerhet til det fremlagte kostnadsoverslaget, kan fylkeskommunen kreve at det innhentes anbud før søknaden avgjøres.
Dersom senere innhentet anbud avviker mye fra det opprinnelige kostnadsoverslaget, skal dette meddeles fylkeskommunen så snart som mulig for eventuell korrigering av tilskuddsgrunnlag og tilskuddets størrelse.
1.4 Grunnsikring
Kommunen skal eie arealene som utløses av grunnlagsinvesteringene. Disposisjonsrett basert på festeavtale i henhold til delingslovens bestemmelser regnes også som tilfredsstillende grunnsikring. Kopi av tinglyst festeavtale skal i så fall vedlegges søknaden.
Håndgivelsesavtale ansees som midlertidig grunnsikring. Slik avtale kan godkjennes forutsatt at kjøp av grunnen er gjennomført innen ett år fra avtalen ble inngått. Avtalen skal sikre fast tomtepris. Håndgivelsesavtale skal være tinglyst.
1.5 Uttalelse fra fagmyndighet.
Kopi av søknaden skal sendes til eventuelle fagmyndigheter for uttalelse
2. Vannforsyning
2.1. Generelt
Vannforsyningsanlegg som støttes skal inngå i kommunens hovedplan for vannforsyning og være godkjent av Mattilsynet i henhold til drikkevannsforskriften.
Søknaden skal inneholde en tydelig beskrivelse og kart som omfatter vannverkets forsyningsområde, vannkildens nedbørsfelt samt eksisterende og planlagte hovedledningsanlegg. Oppgave over abonnenter i forsyningsområdet som er tilknyttet og/eller som kan tilknyttes anlegget.
2.2. Private vannverk.
- Private vannverk (andelsvannverk og andre større fellesanlegg) skal fremme søknad gjennom kommunen.
- Vannverket skal inngå i kommunens hovedplan for vannforsyning.
- Vannverket skal være godkjent av Mattilsynet i henhold til drikkevannsforskriften.
- Kommunen skal gi uttalelse til søknaden i forhold til hovedplan vannforsyning.
- Kommunen kan knytte vilkår til tilrådningen overfor fylkeskommunen i forhold til kommunale planer for vannforsyningen.
- Nivået på vanngebyrene (også tilknytningsgebyr) skal ikke være lavere enn kommunens vannavgift.
- Vannverkets vedtekter skal følge søknaden.
2.3. Ikke støtteberettigede tiltak
- Vannforsyningsanlegg som ikke utbygges i samsvar med hovedplan vannforsyning, eller ikke er i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.
- Rene reparasjons- og vedlikeholdstiltak.
- Rene beredskapstiltak.
- Tiltak som ensidig er til fordel for en abonnent.
2.4. Forhold som vektlegges ved tildeling av tilskudd.
Ved utmåling av tilskudd til vannforsyning vil det blant annet bli lagt vekt på følgende:
- Vannverkets øvrige nødvendige investeringer.
- Vannverkets inntekter og gebyrnivå før og etter utbyggingen.
- Vannverkets årlige utgifter (kapitalkostnader og drifts- og vedlikeholdskostnader) før og etter utbyggingen.
- Prosjektets samfunnsmessige betydning.
3. Krav til gjennomføring av prosjektet
- Prosjektet skal gjennomføres i samsvar med de fremlagte planer og vilkårene som er satt for tilskuddet.
- Endring av prosjektplanene skal godkjennes av fylkeskommunen før endringen settes i verk.
- Dersom mottaker av støtten ikke oppfyller vilkårene som ligger til grunn for tilsagnet, kan tilsagnet trekkes tilbake eller reduseres.
- Dersom prosjektet får en lavere kostnad eller blir gjennomført i et mindre omfang enn antatt i den opprinnelige planen, skal tilsagnet reduseres tilsvarende.
4. Støttesatser
Maksimal tilskudds prosent for vannverksutbygging er 25% av tilskudds berettigede (godkjente) kostnader.
For øvrige grunnlagsinvesteringer er maksimal tilskudds prosent for vannverksutbygging er 50% av tilskudds berettige (godkjente) kostnader.
5. Tilsagnets gyldighet
Tilsagnet er gyldig det året det blir gitt og de to følgende budsjettårene. Dersom prosjektet innen den tid ikke er avsluttet, vil hele eller deler av tilsagnet trukket tilbake.
I særlige tilfeller og etter skriftlig begrunnet søknad kan søknaden forlenges i inntil ett budsjettår. Slik søknad skal være fremlagt for fylkeskommunen senest 1. desember i det siste budsjettåret tilsagnet opprinnelig gjelder.
6. Prosjektregnskap og utbetaling.
- Mottaker av tilskuddet skal føre eget regnskap for prosjektet. Regnskapet skal være satt opp slik at det kan sammenholdes med kostnadsoverslaget som lå til grunn for tilskuddet.
- Det kan foretas en forholdsmessig delutbetaling etter medgåtte utgifter, på inntil 75% av tilsagnet. Tilskuddet skal kun utbetales etterskuddsvis.
- Sluttutbetaling kan bare skje når vilkårene er oppfylt, revisor/autorisert regnskapsfører har godkjent regnskapet og ferdigattest/sluttrapport foreligger.