OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Bredbåndstrategi for Nordland fylkeskommune 2023-2027

2 Bakgrunn

Stortingsmeldingen Meld. St. 28 (2020-2021) Vår felles digitale grunnmur – mobil-, bredbåndsog internettjenester fra april 2021 omhandler mål og tiltak for den nasjonale bredbåndpolitikken.

Den nasjonale strategien har som målsetting at alle husstander og virksomheter i Norge skal ha tilbud om minst 100 Mbit/s nedlastingshastighet og minst 10 Mbit/s opplastingshastighet innen utgangen av 2025. Alle norske nødmeldingssentraler, rådhus og andre viktige offentlige administrasjonsbygg og skoler, samt transportknutepunkter skal ha tilbud om minst 1 Gbit/s nedlastingshastighet og minst 100 Mbit/s opplastingshastighet innen utgangen av 2025.

En rapport utarbeidet for Nordland fylkeskommune av Analysis Mason (Bredbåndstrategi for Nordland fylkeskommune 2021–2025) viser at det vil koste mellom 2,0 og 2,3 milliarder kroner å dekke alle de gjenstående bolig- og næringsbyggene i Nordland med tilgang til fiber. Videre anslås det i denne rapporten at det vil være nød- vendig med offentlige tilskudd på mellom 1,3 og 1,7 milliarder kroner for at fiberutbyggere skal gjennomføre utbygging som sikrer full fiberdekning i Nordland. God dekningsgrad er en forutsetning for en god fram- tidsrettet bærekraftig nærings- og samfunnsutvikling. Dekningsgraden i fylket som helhet er for lav, både når det gjelder næringsbygg og innen offentlig sektor.

Velferdsteknologi for eldre og andre brukere vil være ett av flere hjelpemidler for å møte flere av utfordringene, særlig kommunene vil møte fremover. Teknologi vil ikke kunne ikke erstatte alle nødvendige tjenester, men være et viktig supplement for å skape økt trygghet i hverdagen. Mange har lang reisevei til sykehus og helseinstitusjoner. Med ny teknologi og bredbånd vil flere kunne få hjelp uten å måtte reise.

I november 2022 kom en ny helhetlig rapport utarbeidet av Analysis Mason, den gang på bestilling fra Kommunal-
og moderniseringsdepartementet. Her ble det gjennomført en kostnadsanalyse for bredbåndsutbygging i områdene der det ikke er dekning i dag. Formålet med analysen var å estimere totale investeringskostnader og offentlig støtte- behov forbundet med framtidig utbygging av bredbånd med ulike hastigheter og dekningsgrader i Norge. Analysen er en oppdatert versjon av rapportene «Kostnadsanalyse 2021 – bredbåndsdekning i ulike varianter» fra desember 2021 og «Kostnadsanalyse 2022 – bredbåndsdekning i utvalgte områder» fra juni 2022. I den siste versjonen er det også justert for den usedvanlige høye inflasjonen som har vært i Norge det siste året, ved å øke alle kostnader med 6,9 prosent sammenlignet med forrige kostnadsanalyse.
 

Mann i hjelm og arbeidsklær, iført klatresele  - Klikk for stort bilde Nordland fagskole

Fylkeskommunens rolle innen ikke-kommersiell utbygging

Nordlands fylkeskommune spiller en sentral rolle i bred- båndsutbyggingen i fylket, spesielt når det gjelder områder der det ikke er kommersiell interesse for utbygging.
Her fungerer fylkeskommunen som koordinator mellom kommunene og kommersielle utbyggere, og bidrar til å sikre at utbyggingsprosjekter blir gjennomført på en effektiv og koordinert måte, også i ikke-kommersielle utbyggbare områder. Denne koordineringen er essensiell for å unngå overlapping og sikre effektiv ressursbruk som bidrar til at ressursene utnyttes på best mulig måte, og at utbyggingen skjer raskt og effektivt.

Fylkeskommunen fungerer som et bindeledd mellom kommunene og bidrar til samarbeid og koordinering av planlegging, finansiering og gjennomføring av bredbånds- prosjekter. En viktig del av fylkeskommunens rolle er å bistå med å identifisere områder som mangler tilfredsstillende bredbåndsdekning og prioritere utbyggingsprosjekter der behovet er størst. 

Dette gjøres etter initiativ fra kommunene og i samarbeid med kommunene, som har god lokalkunnskap og kan bidra med informasjon om hvilke områder som er mest utfordrende og trenger raskere bredbåndstilgang. Her vil en egen lokal bredbåndstrategi i kommunen være et godt hjelpemiddel.

I tillegg til å samordne utbyggingsprosjekter, har Nordland fylkeskommune også tatt initiativ til å inkludere nærings- bygg i bredbåndsutbyggingsordningen. Dette er et viktig tiltak for å sikre at bedrifter i fylket har tilgang til rask og pålitelig bredbåndstilgang, noe som er avgjørende for å kunne drive virksomhet i dagens digitale økonomi.