OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Bredbåndstrategi for Nordland fylkeskommune 2023-2027

4 Prioritering av prosjekter som skal gis offentlig støtte

Digitalt utenforskap er et demokratisk problem, men gitt den store verdiskapingen som skjer i distriktene handler
dette også om økonomisk bærekraft. FNs tiende bærekrafts- mål handler om å sikre like muligheter og redusere forskjells- behandling. Et bærekraftig blikk på bredbånd blir avgjørende for å få til en bærekraftig framtid for nordlandssamfunnet.

Bredbåndsutbyggingsloven skal bidra til kostnadseffektiv etablering av høyhastighetsnett for elektronisk kommunika- sjon. Loven trådte i kraft 1. juli 2020 og skal sikre tilgang til og informasjon om passiv fysisk infrastruktur og bygge-
og anleggsarbeider. Nordland fylkeskommune vil fortsette arbeidet med å forvalte den statlige tilskuddordningen for bredbånd.

Prinsippet er at kommuner søker fylkeskommunen om støtte til utbyggingsprosjekter basert på nærmere fastsatte kriterier/vilkår. Nordland fylkeskommune har som intensjon å forvalte støtten på best mulig måte for å nå målet om full bredbåndsdekning i fylket.

Utbygging av høykapasitetsnett blir stadig dyrere. Sett i sammenheng med at andre utgifter i kommunenes budsjet- ter også blir dyrere, gjør dette at det blir mer utfordrende for kommunene å oppfylle kriteriet om lokal medfinansiering basert på kommunale midler.

Nordland fylkeskommune vil jobbe for å videreutvikle dagens tilskuddsordning, og etablere prinsipper for prioritering av utbyggingsprosjekter med offentlig støtte, som i størst mulig grad stimulerer til dugnadsinnsats
og spleiselag fra bedrifter/private.

For å oppnå målet om minst 100 Mbit/s nedstrøms kapasitet til alle innen 2025, bør det i første omgang prioriteres utbyggingsprosjekter som kan oppgraderes til minst
1 Gigabit/s nedstrøms kapasitet.

I etterkant av Telenors avvikling av kobbernettet, i områder hvor det fram til avviklingen kun har vært tilbydd bredbånd via Telenors kobbernett, vil fylkeskommunen sammen med kommunene legge til rette for at det i størst mulig grad tilbys kommersielt baserte erstatningsprodukter. Dersom dette ikke er mulig å få til, bør det prioriteres offentlig støtte til utbygging av høyhastighetsbredbånd i disse områdene.

Offentlig støtte til videre utbygging av NGA-bredbånd i områder hvor det i dag både er utfordringer med bred- båndsdekning og mobildekning, bør innrettes slik at den offentlige støtten både bidrar til full NGA-dekning.

Herunder samtidig også bedrer mobildekningen og kapasi- teten i mobilnettene i det aktuelle geografiske området.
Den offentlige bredbåndsstøtten bør innrettes slik at både offentlig og privat engasjement og interesse for bredbånds- utbygging stimuleres.

Følgende skal danne grunnlag for fylkeskommunens prioriteringer av utbyggingsprosjekter de nærmeste årene:

  • Fylkeskommunen skal ha god oversikt over eksis- terende infrastruktur, planlagt utbygging og ønskede utbedringer.
  • Oversikt over dekningssituasjonen er et viktig grunnlag ved prioritering av områder og søknad om tilskudd til bredbåndsutbygging.
  • Fylkeskommunen skal informere publikum om plan- lagte støttede utbygginger o.l. via fylkeskommunens nettside.
  • Fylkeskommunen skal ha tett dialog med kommunene i forbindelse med den årlige søknadsprosessen,
    i selve utlysningen av prosjektene, samt i oppfølging av pågående prosjekter.
  • Fylkeskommunen kan være behjelpelig med å gi opplysninger til kommunene over støtteberettigede adresser i form av lister i søknadsprosessen.
  • Fylkeskommunen vil ha tett dialog med utbyggere og leverandører av bredbåndsnett på lokalt-, regionalt-, og nasjonalt nivå.
  • Prosjekter i kommuner som har utarbeidet en egen kommunal bredbåndsplan/-strategi bør prioriteres.
  • Prosjekter hvor kommunen bidrar med økonomiske midler ut over minimumskravet til lokale bidrag på 30 prosent av det statlige støttebeløpet, bør prioriteres.
  • Prosjekter med betydelig dugnadsinnsats og/eller spleiselag med høy egenbetaling fra husstander og bedrifter bør prioriteres.
  • Prosjekter hvor kommunen er opptatt av å legge til rette for videre utbygging av nye høykapasitetsnett gjennom god og kostnadseffektiv tilgang til offentlige fremføringsveier, bør prioriteres.
  • Prosjekter hvor offentlig støtte bidrar til å «fullføre» utbyggingen av høykapasitetsnett i en kommune eller et geografisk område, dvs. at det etableres et tilbud til alle husstander og bedrifter som etterspør høykapasitetsnett i det aktuelle området, bør prioriteres.
  • Fylkeskommunen oppfordrer kommuner og andre offentlige aktører til å bidra med å tilrettelegge og gi tilgang til ledigkapasitet i infrastruktur som i grøfter, rør, gatelysstolper og innplassering av utstyr i eller på bygg. Dette for å få en mer rask og effektiv utbygging av bredbånd både som fibernett og 5G mobilnett der offentlige bygg og offentlig grunn kan være egnet for etablering av fibernoder eller basestasjoner.