Livskraftige samfunn preges av mangfold, entusiasme og kreativitet. Det er samfunn med aktive mennesker som stimuleres til skapende og samfunnsbyggende deltakelse.
Et lokalsamfunn kan defineres som stedet der en bor. Mange yrkesaktive tilbringer mye av tiden sin andre steder enn i eget lokalsamfunn. Den geografiske og sosiale avstanden mellom der folk bor og der de arbeider eller får sin skolegang, blir større. Utvikling av gode lokalsamfunn er likevel viktig for folks bolyst og stedets attraktivitet.
Regioner kan avgrenses ut fra geografi, topografi, politiske eller administrative grenser. Regioner kan også inndeles etter funksjon, for eksempel i bo- og arbeidsmarkedsregioner. Utvikling av mer robuste bo- og arbeidsmarkedsregioner er viktig for å skape et større arbeidsmarked for mange innbyggere i fylket, og dermed økt attraktivitet og bolyst.
I kunnskapssamfunnet er det viktig å satse på økt kompetanse innenfor alle samfunnsområder. Arbeidslivet og den enkelte må ha tilgang til fleksible opplæringstilbud som gjør det mulig å kombinere studier og arbeid på hjemstedet.
5.1. Visjon Et attraktivt Nordland
Attraktivitet omfatter både fysiske, sosiale, kulturelle, økonomiske og andre ressursmessige faktorer. I et attraktivt samfunn er trygghet og forutsigbarhet viktig. Stimulerende sosiale og kulturelle arenaer kan bidra til gode opplevelser, utvikling av identitet, følelse av tilhørighet og en meningsfull tilværelse i et lokalsamfunn og en region.
Et attraktivt Nordland må være attraktivt både for innbyggerne, næringslivet og tilreisende. Ved å spille på hver enkelt kommunes og regions fortrinn, og samarbeide om den regionale utviklingen, vil Nordland bli et attraktivt fylke.
5.2. Mål og strategier
Mål 1: Regionsentrene skal være lokomotiver i livskraftige regioner
I utviklingen av livskraftige lokalsamfunn og regioner må både fylkessenteret, regionsentrene og lokalsentrene utvikles. Sentralisering er en global trend. Befolkningen velger i stadig større grad å bo i byene
– også i Nordland. For å demme opp for fraflytting fra fylket og spesielt fra distriktene, må det satses særskilt på regionsentrene som lokomotiver for god utvikling i regionene.
Nordland er i dag delt i sju politiske regioner: Lofoten, Vesterålen, Ofoten, Salten, Indre Helgeland, Helgeland og Sør-Helgeland. Det er også et samarbeid over fylkesgrensen mellom de nordligste regionene og Sør-Troms (Midtre Hålogaland). Innenfor regionene er det flere regionsentra, bysentra og lokalsamfunn. Mye av dynamikken, samspillet og samarbeidet i Nordland foregår innenfor disse regionene.
Nordland har følgende sentra med regionale funksjoner: Bodø, Fauske, Leknes, Svolvær, Sortland, Narvik, Mo i Rana, Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund.
Noen regioner har flere sentra med regionale funksjoner. Flere levende regionsentre i en region kan være positivt. Hensikten er å videreutvikle potensialet i de ulike stedene.
Bodø er fylkessenteret i Nordland. For at Bodø i større grad skal kunne ta på seg landsdelsdekkende, nasjonale og internasjonale oppgaver, må byen styrke sin rolle som fylkessenter, universitetsby og motor i nordområdesatsingen.
Gjennom satsing på sterkere regionsentra skal regionene gi gode offentlige og private tjenester til næringsliv og innbyggere. Dette stiller store krav til en godt tilpasset infrastruktur, framtidsretta byutvikling og gode samferdselsløsninger.
Økt handel i sentrumsområdene gir positive ringvirkninger for både handelen generelt og annen virksomhet, og vil bidra til å styrke stedets regionale betydning. Med bakgrunn i Forskrift om Rikspolitisk bestemmelse for kjøpesentre av 27. juni 2008, omfatter fylkesplanen også regionale planbestemmelser om kjøpesentre, jf. kapittel 7.
I tillegg til å satse på regionale sentra er det viktig å ta i bruk potensialet i hele regionen. Det krever en konstruktiv samhandling uavhengig av administrative grenser.
Strategier
- Styrke regionsentrene som funksjonelle sentra
- Styrke Bodøs rolle som fylkessenter, universitetsby og motor i nordområdesatsingen
Mål 2: Nordland skal ha attraktive og funksjonelle lokalsamfunn og regioner
Befolkningsutviklingen har stor betydning for muligheten til å bevare livskraften og opprettholde tjenestetilbudet i lokalsamfunnene i Nordland. Mange kommuner trenger flere folk, mange trenger også en mer balansert befolkningssammensetning. Det vil si et bedre forhold mellom antall yrkesaktive og omsorgstrengende i kommunen. Næringsliv og offentlig sektor trenger kompetanse og arbeidskraft.
I lokalsamfunnene skapes store verdier i næringslivet og de er attraktive reisemål og kultursentre. Et godt lokalsamfunn har gode kvaliteter som fellesskap, et rikt kulturliv og stor dugnadsånd. Utvikling av gode lokalsamfunn krever felles innsats fra innbyggere, frivillige organisasjoner, skoler og næringsliv, i samarbeid med stat, fylkeskommune og kommunene. Gjennom rasjonell arbeidsdeling mellom forvaltningsnivåer, utvikling av nye samarbeidsformer og god samhandling, kan arbeidet med lokalsamfunnsutvikling gi gode løsninger både for næringsliv, innbyggere og miljø. Samarbeid må skje internt i kommuner og regioner, på tvers av regioner og fylkesgrenser, og med aktører nasjonalt og internasjonalt.
I dag arbeides det målbevisst for å skape attraktive og miljøvennlige byer og tettsteder, både for å opprettholde befolkningsstrukturen og møte de miljømessige utfordringene forårsaket av stadig økende bilbruk og krav til boareal med moderne levestandard. Målet om å skape gode byer og tettsteder for alle, handler om planlegging av boliger og næringsareal, og opparbeiding av offentlig uterom og grøntarealer i og utenfor bysentrum. Stedsutvikling som tar i bruk kultur og kulturarv som ressurs, vil kunne styrke den enkeltes opplevelse av identitet og lokal tilhørighet. I denne sammenheng er det viktig å merke seg at det som tradisjonelt oppfattes som utkantområder, kan være sentrale områder i samisk sammenheng.
Tilgang på arbeid er en viktig forutsetning for valg av bosted. Arbeidsmarkedet må være variert, med karrieremuligheter for hele familien. Nordland har mange små bo- og arbeidsmarkedsregioner. Dette krever en infrastruktur med gode tilbud med tanke på pendling, velferdstjenester, kultur-, fritidstilbud og reiseliv. Samferdsel knytter de ulike regionene i Nordland sammen, og fylket med resten av verden, og gjør det mulig å bo og arbeide i alle våre kommuner.
Funksjonelle lokalsamfunn og regioner forutsetter en velfungerende infrastruktur med egnet næringsareal, havner, et robust og velutbygd strømnett, full bredbåndstilgang og godkjent vannforsyning. Det er avgjørende for befolkningens velferd og for et konkurransedyktig næringsliv at den tekniske og fysiske infrastrukturen ivaretar samfunnssikkerhet, alternative transportløsninger i distriktene og møter klimautfordringene.
Klimaendringene, kombinert med en befolkningsmessig utvikling som legger press på areal i tettbygde strøk, stiller store krav til omstillingsevne og kompetanse i de enkelte lokalsamfunn. Utfordringene må løses gjennom god kommunal planlegging av næring, bolig og infrastruktur og tiltak for utslippskutt og klimatilpassing. Tilpasningsevnen må styrkes gjennom god kunnskap og beredskap.
Funksjonelle lokalsamfunn og regioner krever i tillegg gode møteplasser og arenaer for kulturproduksjon, deltakelse og opplevelser, idrett og friluftsliv. Med Nordlandsnaturens mangfold og kvaliteter må friluftslivstilbudene, særlig i bo- og nærmiljø, styrkes. Nye anlegg og fysisk tilrettelegging må i større grad tilpasses aktivitetsvaner i befolkningen.
Tilrettelegging for en aktiv livsstil og økt friluftsliv gjennom trygge og sammenhengende forbindelser for gående og syklende, er en utfordring. Et godt kollektivtilbud og god trafikksikkerhet er viktig for å gjøre det trygt, effektivt og forutsigbart å ferdes i fylket. Barn og ungdom må herunder sikres en trygg skoleveg som muliggjør gåing og sykling til og fra skole.
Strategier
- Videreutvikle samarbeidet mellom kommuner og regioner, i Nordland og over fylkesgrensene
- Satse på utvikling av byer og tettsteder med grunnlag i stedenes egenart
- Utvikle robuste samfunn med velfungerende infrastruktur og god omstillingsevne
- Skape gode og funksjonelle arenaer for kunst, kultur, fysisk aktivitet og idrett i alle regioner
- Legge til rette for gående og syklende og gode kollektivløsninger
Mål 3: Nordlands befolkning skal ha tilgang til fleksible og robuste utdanningstilbud
Nordland har fortsatt lavt utdanningsnivå innenfor flere områder, spesielt trengs det flere med lang utdanning. Dette sammen med stort frafall i videregående opplæring, forutsetter videreutvikling av utdanningstilbud og pedagogisk formidling av høy kvalitet. Ved å tilby nettbaserte utdanningstilbud kan en nå bredt, fleksibelt og effektivt ut til ulike grupper, uavhengig av bosted. Undervisningen må utvikles i tråd med ny teknologi og nye metoder, samtidig som en sikrer tilpasning av tilbud til nye befolkningsgrupper med andre behov og utfordringer enn det som har vært vanlig tidligere.
Det er behov for å forsterke kompetansearbeidet regionalt gjennom en samordnet innsats. Som grunnlag for å foreta utdannings- og yrkesvalg er det viktig at man regionalt har tilbud om livslang karriereveiledning. Det er nødvendig å øke innsatsen for bedre kjønnsbalanse i arbeidslivet, ved at flere ungdommer velger utradisjonelt.
Opplæringstilbud må igangsettes og utvikles i samsvar med den enkeltes og arbeidslivets behov. Offentlige og private virksomheter må samarbeide med utdanningsinstitusjonene om relevante og praksisnære utdanningstilbud.
Strategier
- Samordne innsatsen og utvikle et forpliktende samarbeid mellom regionale kompetanseaktører
- Tilrettelegge for desentraliserte og feksible utdanningstilbud i regionene
- Utvikle rådgivertjenesten i skolen og en livslang tjeneste for karriereveiledning.