Krav for å bli godkjent samarbeidsorgan for lærebedrifter
Vilkårene for å bli godkjent som samarbeidsorgan for lærebedrifter er regulert i opplæringsloven og forskrift.
§ 7-12 i opplæringsloven regulerer samarbeidsorgan for lærebedrifter (opplæringskontor). Lærebedrifter som er tilknyttet et samarbeidsorgan for lærebedrifter, kan avtale at samarbeidsorganet inngår lærekontrakt etter § 7-2 og mottar tilskudd etter § 7-8 på vegne av lærebedriften.
Nye vilkår for samarbeidsorgan for lærebedrifter er regulert i opplæringsforskrift §§ 6-17, 18 og 19.
§ 6-17. Samarbeidsorgan for lærebedrifter (opplæringskontor)
Lærebedrifter som er knyttet til et samarbeidsorgan for lærebedrifter (opplæringskontor), kan avtale at samarbeidsorganet inngår lærekontrakt etter opplæringsloven § 7-2 og mottar tilskudd etter opplæringsloven § 7-8 på vegne av lærebedriften. Et samarbeidsorgan kan også etter avtale bistå lærebedrifter og fylkeskommunen med andre oppgaver, blant annet å bistå lærebedrifter med gjennomføring av opplæring.
§ 6-18. Krav til samarbeidsorgan for lærebedrifter
For å inngå avtale om lærekontrakt eller tilskudd etter opplæringsloven § 7-2 og § 7-8, eller bistå lærebedrifter med opplæring, må et opplæringskontor ha godkjenning av fylkeskommunen som må mene at samarbeidsorganet bidrar til å sikre kvaliteten i opplæringen. For å få godkjenning må samarbeidsorganet ha vedtekter og være registrert i enhetsregisteret. Vedtektene skal som et minimum ha definert et relevant formål. For å få godkjenning må samarbeidsorganet vurderes av yrkesopplæringsnemnda som skal ta stilling til om samarbeidsorganet bidrar til å sikre kvaliteten i opplæringen. Fylkeskommunen skal legge avgjørende vekt på den faglige vurderingen fra yrkesopplæringsnemnda. Samarbeidsorganet skal ha et styre med minst én representant for arbeidsgiverne, minst én representant for arbeidstakerne og minst én representant for elever, lærlinger, praksisbrevkandidater eller lærekandidater.
§ 6-19. Rapportering og tap av godkjenning
Samarbeidsorganet skal rapportere til fylkeskommunen om hvilke lærebedrifter de har avtale med og gi fylkeskommunen den informasjonen de ber om, slik at fylkeskommunen kan vurdere om godkjenning skal gis eller videreføres. Fylkeskommunen kan trekke tilbake godkjenningen dersom samarbeidsorganet ikke lenger oppfyller vilkårene.
Søknaden
Søknadsskjema
Opplæringskontor som søker innen 15.11.2024 får en midlertidig godkjenning som varer til 01.03.2025. For å få varig godkjenning som samarbeidsorgan, må søknaden suppleres med ny dokumentasjon som viser at kravene i den nye forskriften § 6-18 er oppfylt. Fristen for å sende inn denne dokumentasjonen er 01.03.2025.
Det digitale søknadsskjemaet kan også brukes av de som ønsker å bli et samarbeidsorgan uten tidligere godkjenning som opplæringskontor.
Dokumentasjon som kreves ved midlertidig søknad:
- Oversikt over lærebedrifter som samarbeidsorganet kan inngå lærekontrakter med fra og med 01.08.2024 (Oppll. § 7-2)
- Oversikt over lærebedrifter som samarbeidsorganet kan motta tilskudd på vegne av fra og med 01.08.2024 (Oppll. § 7-8)
Oversikten må inneholde fullt navn og organisasjonsnummer til lærebedriftene.
Dokumentasjon som kreves ved komplett søknad:
- Vedtekter med et relevant formål (opplæringsforskriften § 6-18)
- Utskrift fra enhetsregisteret som viser styresammensetning (opplæringsforskriften § 6-18)
- Avtale om samarbeid med lærebedrifter (Oppll. § 7-2)
- Avtale om å inngå lærekontrakter på vegne av lærebedriftene (Oppll. § 7-2)
- Avtale om å motta tilskudd på vegne av lærebedriftene (Oppll. § 7-8)
- Dokumentasjon som viser hvordan samarbeidsorganet bidrar til å sikre kvaliteten i opplæringen (opplæringsforskriften § 6-18)
Krav til samarbeidsorgan er beskrevet i opplæringsloven forskrift § 6-18.
Søknad om godkjenning som samarbeidsorgan