Hvem har rett til undervisning i samisk?
Alle samiske elever i videregående opplæring har rett til undervisning i samisk som første- eller andrespråk. Med samiske elever menes elever som enten selv oppfyller kravene til å kunne skrives inn i samemanntallet eller som har minst en forelder som oppfyller disse kravene.
Hva innebærer retten til undervisning i samisk?
Retten til samiskopplæring omfatter både nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk og gjelder selv om du ikke har hatt opplæring i samisk i grunnskolen. Du velger selv hvilket av de tre samiske språkene du ønsker opplæring i. Som du ser av oversikten nedenfor, gis det opplæring i samisk på fire ulike nivåer (samisk 1 – 4) avhengig av hvor mye samiskundervisning du har hatt tidligere. I videregående skole undervises det i:
- Samisk som førstespråk
- Samisk 1 er for elever som har samisk som morsmål. Elever med samisk som førstespråk har egen læreplan i norsk.
- Samisk som andrespråk
- Samisk 2 er for elever som startet med samiskopplæring tidlig i grunnskolen (1. eller 2. klasse)
- Samisk 3 er for elever som startet med samiskopplæring i løpet av grunnskolen
- Samisk 4 er for elever som velger å starte med samiskopplæring når de begynner på videregående skole.
Elever i videregående skole som får opplæring i samisk som første- eller andrespråk, er fritatt fra kravet om opplæring i fremmedspråk og skriftlig sidemål.
Hvordan organiseres undervisningen i samisk?
Nordland fylkeskommune tilbyr opplæring i samisk ved bruk av lokal samisklærer der dette er mulig eller via fjernundervisning. Den videregående skolen du tilhører er, i samarbeid med skoleeier (fylkeskommunen), ansvarlig for å organisere og legge til rette for samiskundervisningen.
Hva må du gjøre for å få undervisning i samisk?
Dersom du har hatt opplæring i samisk i grunnskolen, kan du krysse av for dette i søknadsskjemaet når du søker skoleplass i videregående skole i Nordland. Når du starter på videregående skole, må du ta kontakt med leder for det utdanningsprogrammet du tilhører, som regel avdelingsleder, og informere om at du ønsker å fortsette med samiskopplæringen.
Har du ikke hatt samiskopplæring i grunnskolen, men ønsker å starte med dette på videregående skole, må du også gi beskjed til leder ved din avdeling/utdanningsprogram. Avdelingsleder er ansvarlig for å videreformidle dette til den ved skolen som har ansvar for organisering av samiskundervisningen. Det er viktig at skolen får beskjed om at du ønsker samiskopplæring så tidlig som mulig i skoleåret.
Det kan normalt ta litt tid fra du melder inn ønsket ditt om samiskundervisning til undervisningen er på plass. Dette skyldes at det er relativt få samisklærere i Nordland og disse lærerne underviser elever fra flere skoler og da kreves det litt organisering for å få alt på plass før undervisningen kan starte.
Nordland fylkeskommune oppfordrer alle elever som ønsker mer opplæring i samisk, til å velge samiske språk i videregående opplæring.