Kognitiv Terapi

Kognitiv terapi er en bekreftet og studert form for terapi som har hjulpet og hjelper mange. Formen legger til rette for, depresjon, angst,  søvnproblemer, kroniske smerter, sinne problemer og mer. 

Et sentralt mål i kognitiv atferdsterapi er hjelp til selvhjelp, du lærer å bli din egen terapeut. Men tilnærmingen har også god veiledning til selvhjelp.  Selvhjelps litteratur, og nettbaserte selvhjelpsprogrammer.  

Tankevirus                                                           Livmestring

tegneserie figur har hendene på hodet, med en tankeboble med skriblerier. Mental helse - Klikk for stort bilde

1. Mental helse handler om hvordan vi føler oss inni oss selv og hvordan vi takler livets utfordringer. Det er like viktig som å ta vare på kroppen vår. Dersom du tar vare på den mentale helsa, kan du føle deg glad, du har ferdigheten til å takle hva som helst. Livet er en reise, vær snill mot deg selv, og ikke vær redd om å be om hjelp. 

tegneserie figur med ulike fargede bobler som svever rundt personen, mental helse, følelser - Klikk for stort bilde

2. Følelser er som et maleri, de gir liv til vår opplevelse av verden. Vi opplever et bredt spekter med følelser hver dag, fra glede til kjærlighet, til tristhet og sinne. De er viktige fordi de gir innsikt i våre behov og ønsker, og er en form for kommunikasjon med andre. 

Dersom du sliter med å føle noe, så er kognitiv atferdsterapi en god start. Det er viktig å føle uten å dømme oss selv. Omfavn i følelsene dine, og utforsk dem.

 

tegneserie figur sitter med knærne inn til brystet. personen har et bekymret uttrykk, tristhet. Mental helse. - Klikk for stort bilde

3. Å identifisere og uttrykke følelser er som å finne nøkkelen til vårt indre selv. Handler om å være ærlig om det vi føler, og gi oss tillatelse til å utforske og forstå følelsene uten å dømme oss selv. Når følelser er identifisert er det mye enklere å forstå hva som ligger bak dem - og hvordan de påvirker tanker og handlingene våres. 

Det er ikke alltid like lett, men det er en verdifull reise.

 

tegneserie figur som ligger med ryggen mot oss med et stort plaster med hjerte i midten brukt som en dyne for å dekke personen.  mental helse. - Klikk for stort bilde

4. Mestringsstrategier er verktøykassen for å håndtere livets utfordringer. Forskjellige tilnærminger og praktiske teknikker vi bruker for å takle stress, vanskelige situasjoner og negative følelser. Det er viktigst å finne hva som funker best for deg. Det kan være… pusteøvelser, journalføring, positiv selvprat, søke støtte fra venner og familie osv. 

Det hjelper oss med å føle oss sterkere og mer rustet til å møte hva livet kaster vår vei. 

 

tegneserie figur ligger på en seng med ryggen mot oss. Et stort plaster brukt som en dyne for å dekke personen. Mental helse. - Klikk for stort bilde

5. Selvpleie er som å fylle tanken vår med bensin - det gir oss energi og styrke til å møte hverdagens utfordringer. Handler om å ta vare på vårt fysiske, mentale og følelsesmessige velvære. For eks. ved å prioritere søvn, spise sunt, bevege deg regelmessig, praktisere “mindfulness", lese en god bok eller ta en spasertur ute. Dersom vi gir oss selv den omsorgen vi trenger vil du være mer rustet til å håndtere det livet kaster mot deg. 

 

2 tegneserie figurer sitter ved siden av hverandre, den ene figuren sitter med et teppe over skuldrene mens den andre figuren er farget helt svart og har armen sin rundt den andre figuren mens de sitter ved siden av hverandre. - Klikk for stort bilde

6. Relasjoner er et nettverk av omsorg og styrke rundt deg. Dyrk gode forbindelser med venner, familie og andre som støtter og oppmuntrer i både gode og dårlige tider. Hvorfor? Jo, fordi det gir oss en følelse av tilhørighet, aksept og forståelse, og er en kilde for støtte, råd og trøst når vi trenger det mest. Bruk litt krefter på å investere tid og energi på å bygge og vedlikeholde støttende relasjoner, styrke vårt sosiale støtteapparat gjør oss mer robust, og mindre alene i møte med livets utfordringer. 

 

Tegneseriefigur som ligger i fosterstilling med hodet i armene inni et illustrert og tegnet hode - antydende at figuren inni den illustrerte hodet er en hjerne. - Klikk for stort bilde

7. Søk hjelp! Tørr å løfte hånda di og si “jeg trenger litt ekstra støtte akkurat nå”. Det handler om å erkjenne at vi ikke alltid kan takle livets utfordringer alene, og at det er en styrke vi har, ikke en svakhet. Det kan innebære å snakke med en venn, familie, terapeut, oppsøke støttegrupper eller andre ressurser. Ved å oppsøke hjelp så viser vi oss medfølelse og ansvar for vår egen velvære. Det er alltid noen som er villig til å lytte og støtte oss på vei mot bedring og vekst!

 

Illustrert bilde av 2 hender som holder hverandre.  - Klikk for stort bilde

8. Stigma…? Det er viktig å behandle alle med vennlighet og respekt, uavhengig av deres mentale helse. Kanskje du selv sliter med noe du trenger hjelp med? Hva hadde du ønsket andre gjorde for deg når du sliter, er det noe du kan gjøre for andre? Det er ikke like svart og hvitt som man tror. Vis empati og forståelse, og unngå å dømme eller stigmatisere de som kanskje sliter. Dette gjelder også for deg selv! Vis mer selv-kjærlighet. Husk at dine ord og handlinger kan gjøre verdens forskjell for noen andres liv.

 

Illustrasjons bilde av et hus som blir bygget opp med legobrikker av en svevende hånd - Klikk for stort bilde

9. Til slutt, ber vi deg til å prioritere din egen mental helse. Det er som en superkraft. Det gir deg et sterkt grunnlag for å føle deg bra og være klar til å takle hva enn livet kaster din vei. Ta små pauser når du trenger det, snakk med noen, spis godt, sov nok og hold deg aktiv. Ikke vær redd for å sette deg selv grenser eller søke hjelp når du trenger det. Det er en styrke tross alt, ikke en svakhet.