Cookie Consent by TermsFeed – Abortutvalgets forslag svekker fosterets rettsvern - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

– Abortutvalgets forslag svekker fosterets rettsvern

Nordland KrF går imot fylkesrådets innstilling til vedtak i høringssak om en utvidelse av selvbestemt abort fra 12 til 18 uker og vil fremme et alternativt forslag til vedtak i fylkestinget i februar. 

– Utvalgets forslag innebærer en markant svekking av fosterets rettsvern. Vi frykter at det vil bidra til en ytterligere sortering av barn i mors mage og at mangfoldet iblant oss skrumper enda mer inn, sier gruppeleder for Nordland KrF i fylkestinget, Linda Helen Haukland.

Portrett av kivnne i blå dressjakke - Klikk for stort bildeLinda Helén Haukland mener - Abortnemndas forslag svekker fosterets rettsvern

Nordland KrFs gruppeleder på fylkestinget, Linda Helen Haukland, løfter fram utvalgets mandat, som blant annet er å redusere antall aborter i Norge.

– Jeg kan ikke se at forslaget om å utvide grensen for selvbestemt abort, vil bidra til et færre antall aborter. Det vil vel snarere åpne opp for flere, sier hun.

Menneskeverdet som utgangspunkt

Hun løfter fram at en grunntanke i dagens lovgivning er at fosterets rettsvern styrkes etter 12. uke og at utvalgets forslag om selvbestemt abort ut den 18. uken i svangerskapet, er svært problematisk. 

– Forskyves denne grensen, vil fosterets rettsvern forringes. Dette er bare en måned før barnet er levedyktig utenfor mors mage.

Haukland henviser til at Stortinget i 2014 vedtok paragraf 104 i Grunnloven som fastslår at «… (v)ed avgjørelser som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.»

– Kristelig Folkeparti representerer en tredje vei i politikken. Den kristendemokratiske ideologien tar utgangspunkt i at mennesket er skapt. Du trenger ikke tro på Gud for å ha et slikt menneskesyn, det er et ståsted mange flere kan identifisere seg med; at menneskets verdi er iboende. Dette grunnsynet gjør utvidelsen til 18. uke helt uakseptabel for oss. For det svekker det ufødte barnets rettsvern radikalt, sier Haukland, som er bekymret over at det allerede i dag fødes færre barn med for eksempel Downs syndrom enn tidligere.

Sterkere støtte til gravide

Hun mener forslaget om å utvide grensen for selvbestemt abort vil forsterke denne utviklingen. Derfor vil Nordland KrF fremme nytt forslag til vedtak i fylkestinget som går imot utvalgets forslag om utvidelse. KrFs gruppeleder understreker samtidig viktigheten av at rådgivningen og støtten rundt gravide styrkes. At alle gravide får vite hvilke støtteordninger samfunnet har, god nok informasjon og svar på spørsmål de måtte ha. 

– Vi mener det er viktig at den gravide får informasjon om sine rettigheter og muligheter for oppfølging, derfor stiller vi oss bak utvalgets satsing på dette området. Det er viktig å styrke støttefunksjoner som den for eksempel Amathea representerer og å sikre at kvinner ikke velger abort fordi de opplever et ytre press eller manglende støtte. At Amatheas kontor i Bodø måtte legge ned i fjor etter at regjeringen kuttet betydelig ned på støtten, er et eksempel på det motsatte av det vi trenger nå, sier Haukland, og legger til at det også er positivt at utvalget foreslår en sterkere oppfølging av kvinner som tar abort.

 

Vil hindre sortering av fostre

I tillegg mener hun at det er gledelig at utvalgets flertall har landet på at fosterantallsreduksjon fortsatt skal gå via nemnd, en ordning som understreker at dette er noe annet enn en ordinær abort, og som KrF fikk igjennom da de gikk inn i Solberg-regjeringen i 2020. Også her er Nordland KrF uenig med fylkesrådet, som støtter utvalgets mindretall som vil utsette nemndbehandling til 14. uke.

– Nordland KrF vil derfor også legge inn forslag om et alternativt vedtakspunkt til fylkesrådets innstilling, sier Haukland.

– At nemndbehandlingen beholdes for gravide med flerlinger, mener vi kan virke preventivt i forhold til sortering av foster. Forslaget innebærer at det også må være forhold rundt kvinnens situasjon som gir grunnlag for abort, ikke bare fosteret i seg selv. Det mener vi et en svært viktig spesifisering som ivaretar fosterets rettsvern bedre enn fylkesrådets forslag til vedtak, sier hun. 

Reformering av nemndordningen

Det er i dag sterke krefter som ønsker å fjerne den generelle nemndordningen før 18. uke sammen med grensen for selvbestemt abort. Haukland bekrefter at det er behov for å gjøre noe med nemndordningen, men understreker at disse samtidig har en viktig funksjon spesielt for kvinner som er i en sårbar situasjon og som mangler nettverk og informasjon om rettigheter og hjelpeapparat.

– Om vi kutter istedenfor å reformere nemndsystemet, blir kvinner med det svakeste nettverket og de svakeste livssituasjonene, stående uten oppfølging og støtte når de virkelig trenger at vi er der for dem. Å få inn juridisk kompetanse ut over den medisinske slik utvalget foreslår, tror vi er bra, men vi mener at helsepersonell må spille en viktig rolle i disse nemndene fortsatt, sier hun.