Cookie Consent by TermsFeed Bekymret for Helgelandssykehuset - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Bekymret for Helgelandssykehuset

Etter vedtaket i Helse Nord-styret i dag er fylkesrådslederen i Nordland bekymret for hva som kommer til å skje med sykehusene på Helgeland. 

Mann kledd i blå dress foran rød vegg - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik vil ha åpne prosesser i funksjonsfordelingen på Helgeland. Thor-Wiggo Skille

Jeg er bekymret for at administrasjonen i Helse Nord ikke er tydeligere på hva befolkningen kan vente seg etter dette vedtaket. Det er viktig at prosessene på funksjonsfordelingen videre nå blir gode og helt åpne, sier Svein Øien Eggesvik, fylkesrådsleder i Nordland. 

Han viser til det nesten enstemmige vedtaket i fylkestinget i Nordland som ble gjort forrige gang sykehusene sør i fylket ble vurdert i Helse Nord. Den gang ble det gjort vedtak om to sykehus på Helgeland, med nytt hovedsykehus i Sandnessjøen.  
Det var selvsagt det vi hadde håpet på, også nå, men det har styret valgt å gå bort fra, og heller beholde to akuttsykehus. Nå venter en stor jobb for mange for å forankre dette både lokalt og regionalt, sier Eggesvik. 

Skryt, men likevel endring

Helgelandssykehuset fikk i dag mye skryt fra styret i Helse Nord, for jobbing med å få ned sykefravær og tallet på fristbrudd. Likevel ble konklusjonen at styret skal gjøre vedtak for å sikre bærekraft i hele Helse Nord, og dermed må det bli endringer, også på Helgeland.  

Styret signaliserte at et vedtak må skape nok ro til at det ikke oppstår en kompetanseflukt fra Helgelandssykehuset. Om vedtaket i dag gir nok ro til fagfolkene på Helgeland er jeg usikker på. Men, som så mange ganger før, må jeg igjen oppfordre Helse Nord til å kjøre gode, åpne prosesser som gir stabilitet og langsiktighet for både ansatte og pasienter på Helgeland. 

Bærekraftig organisering

Noen medlemmer i styret argumenterte for at hele formålet med vedtaket, er å sikre en mer bærekraftig drift. Og at dette nødvendigvis gjøres best med ett sykehus. Likevel landet man på to akuttsykehus, i Mo i Rana og i Sandnessjøen. 

Når Helse Nord nå ber helseministeren om å omgjøre det forrige strukturvedtaket, så er det likevel positivt at man er tydelig på at det skal satses videre også i Mosjøen og Brønnøysund. Det blir likevel svært viktig med en god prosess på funksjonsfordelingen – der også det gode arbeidet som har vært gjort i Mosjøen og Brønnøysund ligger til grunn, argumenterer Eggesvik. 

Stor region må ha likeverdig tilbud 

Det er svært viktig at Helgeland, som en av de mest folkerike regionene i Nord-Norge, har et godt og likeverdig sykehustilbud. At det nye vedtaket for Helgelandssykehuset ikke er i tråd med tidligere vedtak er ifølge Eggesvik uheldig. Fylkesrådslederen er likevel optimistisk for framtidens helsetilbud på Helgeland. 

Debatten viser uansett at det må tilføres mer statlige midler, slik at sykehusene oppgraderes, både bygningsmessig og med teknisk utstyr som holder standarden man skal ha på topp moderne sykehus i årene framover. 

Trenger nye sykehus

Eggesvik er tydelig på at vi trenger å fornye og modernisere sykehusene, både i Sandnessjøen og på Mo. 

Med det vedtaket som kom i dag, så tror jeg det kan bli lenge til det skjer, med økonomien som er i helseforetaket i dag. Her trenger vi en investeringspakke for sykehusene fra regjering og storting. Det aller viktigste poenget er at helgelendingene skal ha like gode helsetjenester som resten av befolkningen. Det skal ikke være geografi som avgjør dette, avslutter fylkesrådsleder i Nordland, Svein Øien Eggesvik.