Cookie Consent by TermsFeed – For uklart fuskeregelverk! - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

– For uklart fuskeregelverk!

– Det må ryddes opp i forskjellige og uklare regelverk for studenter på universiteter og høgskoler, sier Odin Rønning, fylkestingsrepresentant for FrP i Nordland fylkesting. Han mener det er en forutsetning for rettferdig behandling av studenter som blir mistenkt for fusk.

Portrettbilde av ung mann med briller, skjorte og slips. Han står ute, med blå himmel bak. - Klikk for stort bildeRønning mener studenter må behandles mer rettferdig i fuskesaker. Ingelinn Ramberg

Det er i lys av alle fuskesakene som er brettet ut i media, både blant vanlige studenter og flere statsråder at FrP-politikeren tar opp temaet.
– Det er tydelig at dagens regelverk for fusk i universitets- og høgskolesektoren er for uklart. Regelverket er utydelig og vanskelig for studentene å sette seg inn i, sier Rønning. 

Forskjellig regelverk

Rønning viser også til at problemet blir enda større fordi regelverket er svært forskjellig fra universitet til universitet. 
– I en stor andel av svarene som ble mottatt da lovforslaget var på høring var denne problemstillingen høyst relevant. Flere ønsket nærmere beskrivelser av fuskebegrepet, sier politikeren. Han mener det er vanskelig å forstå forskjell på bevisst fusk og misforståelser når regelverket er så utydelig.

Endringer i loven

6. februar behandlet Stortinget Lov om universiteter og høgskoler. Behandlingen var ikke god nok, mener Rønning. 
– Regjeringens lovforslag tar ikke særlig til orde for endringer i dagens regelverk rundt fusk. Det gjør at de problemene vi allerede har sett i media, vil fortsette å komme. Nå bør regjeringen trekke tilbake lovforslaget, slik at man får gjort en grundigere gjennomgang og får på plass en forståelig, lik og rettferdig lov for alle studenter, sier Rønning.

 

Under følger hele uttalelsen som Rønning håper Nordland fylkesting vil stille seg bak: 

Uttalelse om ny UH-lov

I lys av fuskesakene blant en rekke statsråder som ble avdekket av diverse medier som VG, Nettavisen, Aftenposten og NRK er det tydelig at dagens regelverk for fusk i UH-sektoren er for uklart. Regelverket er utydelig og vanskelig for studentene å sette seg inn i, i tillegg problematiseres dette ytterligere fordi regelverket er svært forskjellig fra universitet til universitet. En stor andel av høringssvarene som ble mottatt i forbindelse med lovforslaget var det tydelig at denne problemstillingen var høyst relevant. Flere av disse ønsket nærmere beskrivelser av fuskebegrepet, da det er vanskelig å forstå forskjell på bevisst fusk og misforståelser i et så utydelig regelverk. Stortinget har den 06.02 i første omgang behandlet Prop. 126 L (2022-2023), Lov om universiteter og høyskoler. Regjeringens lovforslag tar ikke særlig til ordet for endringer i dagens regelverk rundt fusk, og Nordland fylkesting mener at regjeringen bør trekke tilbake lovforslaget, slik at man får gjort en grundig gjennomgang i tematikken rundt dette. Nordland fylkesting mener at det er mest hensiktsmessig at Stortinget får vedtatt et helhetlig regelverk i fuskesaker, slik at det blir enklere for studentene å sette seg inn i hvilke regelverk som er gjeldende.