- Filmen forteller en historie som er lite kjent. Arbeiderkampen i Sulis hadde ringvirkninger ut over eget lokalsamfunn, og viste at det var mulig å bryte ned selskapsmonopoler og innføre arbeiderrettigheter også i selskapsbyer hvor alt fra boliger til butikker var eid av arbeidsgiveren, sier fungerende fylkesrådsleder Svein Eggesvik.
- Fylkesrådet mener det er viktig at nordnorsk historie, og fortellinger fra nordlandssamfunn når et bredere publikum. Det bidrar til å løfte frem samfunnet vi lever i, og vise hvilken rolle vi har spilt i utviklingen av Norge, sier fylkesråd for kultur Christian Torset.
Fylkeskommunen bevilget i 2021 1,5 millioner kroner til filmen, kanalisert gjennom Filmfond Nord. Ekstrabevilgningen som nå gis skal dekke merkostnader oppstått under realiseringen av filmprosjektet.
- Dette var en kjempegod nyhet!, sier leder i Storyline NOR Tom Vidar Karlsen.
- Vi har over tid fått mye støtte fra våre samarbeidspartnere, deriblant Nordland fylkeskommune, og det er vi kjempeglade for. Produksjonen har vært gjennom corona-lockdown og økende kostnader. Det har gjort filmen dyrere enn budsjettert, og det er bakgrunnen for at vi har bedt samarbeidspartnere om mer hjelp. Denne ekstrabevilgningen fra fylkeskommunen er et kjempeviktig bidrag for å komme i mål økonomisk, sier Karlsen som legger til at Sulis-filmen vil få premiere våren 2023.
Storyline NOR har i flere år jobbet med realisering av filmen «Sulis», fortellingen om arbeiderkampen ved kobbergruvene i Sulitjelma. Filmen skal ta for seg faktiske hendelser ved det som var Norges nest største arbeidsplass. Gruveselskapet hadde all makt og arbeiderne slet under umenneskelige forhold i de farlige og mørke gruvene. 104 mennesker mistet livet gjennom 104 år med gruvedrift. Manus og regi blir ivaretatt av henholdsvis Christopher Grøndal og Nils Gaup.
- Vi gleder oss veldig til å få vise fram den ferdige produktet, avslutter Tom Vidar Karlsen.
Tom Vidar Karlsen i Storyline NOR
Trond-Erlend Willassen