Cookie Consent by TermsFeed Kronikk: Bibliotek = bolyst - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Kronikk: Bibliotek = bolyst

En av de beste arenaene for å utvikle gode samfunn finnes allerede i hver eneste kommune. Det må vi bygge opp og ta vare på.

Mann med hvit genser med samisk tekst. - Klikk for stort bildeArne Ivar Mikalsen er opptatt bibliotekenes rolle i samfunnsutviklingen. Thor-Wiggo Skille

I år er Bodø europeisk kulturhovedstad, men tenker du noen gang over at det skjer kulturmøter i bibliotek over hele Nordland, hver eneste dag: På språkkafeen, datahjelpen for eldre, gamingkvelden, strikk og lytt, litterære lunsjer, på kveldsarrangement, mellom bok- og avishyllene og publikums-PCene.

Dagens bibliotek driver samfunnsutvikling. Bibliotekene er med å bygge gode lokalsamfunn, fremmer bolyst, fellesskap og demokrati.

Uten datahjelpen for eldre er det eldre som ikke kunne bodd hjemme. Uten språkkafé er det flyktninger fra mange land som ikke hadde hatt jobben de har i dag. Uten bibliotekene hadde vi vært et fattigere samfunn.

Kulturelle møteplasser

På de minste stedene fungerer bibliotekene nærmest som kulturhus. De er kanskje til og med de eneste kulturarenaene. Skal vi ha levende samfunn der innbyggerne trives og møtes, trenger vi disse møteplassene.

Bibliotek er en lovpålagt oppgave i alle kommuner. Uansett om man bor i en kommune med 500 eller 50.000 innbyggere, har alle muligheten til å oppsøke et bibliotek. Hvorfor er dette viktig?

For å ha et fungerende demokratisk samfunn er vi nødt til å ha lesekyndige innbyggere.

Leselyst og bolyst

At det ikke er en selvfølge, kommer tydelig fram i regjeringens leselyststrategi. Den ble lansert 29. mai, og slår fast at for mange barn og unge leser for dårlig, og de leser for lite.

Én av tre småbarnsforeldre oppgir at de leser få eller ingen bøker for barna sine. Samtidig sier nesten alle spurte barn at de ønsker å bli lest for.

I Nordland har Nordland fylkesbibliotek et tiltak som skal bøte på nettopp leselysten blant de minste, som også regjeringen trekker fram som et godt tiltak: Tøyveskebiblioteket.

Over 20 bibliotek i Nordland samarbeider med barnehager slik at småbarnsforeldre kan plukke med seg en tøyveske med bøker når de henter barna sine i barnehagen, og levere på samme sted.

Dette er bare et av mange eksempler på bibliotek som viktige samfunnsutviklere.

Bibliotekene bidrar til leselyst og bolyst, og det må vi fortsette med. I dag og i framtida.

 

Arne Ivar Mikalsen

Fylkesråd for samfunn, kultur og miljø