Cookie Consent by TermsFeed Kronikk: Nei, lysene skal ikke slukkes på skolene våre! - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Kronikk: Nei, lysene skal ikke slukkes på skolene våre!

Av Joakim Sennesvik, fylkesråd for utdanning og kompetanse i Nordland

Smilende mann foran en rød vegg. Foto. - Klikk for stort bildeFylkesråd for utdanning Joakim Sennesvik. Thor-Wiggo Skille

Nordland skal fortsette å være ungdommens fylke, til tross for oppslag om det motsatte i Avisa Nordland tidligere denne uken. Lærerne våre skal også være trygge på at vi ikke har glemt verken dem eller elevene. 

I sommer ble det gjennomført omorganisering av IKT- og driftstjenester i fylkeskommunen, også på de videregående skolene. De tjenestene ble da flyttet til to andre avdelinger. Det gjør at det kan framstå som utdanningsfeltet må kutte 127 millioner kroner i 2024, men det stemmer altså ikke. Pengene finnes og de skal brukes til samme formål som før, men de er oppført et annet sted i budsjettet. 

Endringen har vi gjort med mål om å kunne drive bedre og billigere, og for å kunne jobbe mer på tvers i organisasjonen vår. Det er vi sikre på at alle vil få nytte av på sikt.

Alle nye ordninger og verktøy har dessverre sine barnesykdommer. Så også denne endringen, både praktisk og økonomisk. Jeg forstår derfor godt bekymringene både i skolene våre og i andre deler av fylkeskommunen. Vi har fått en del tilbakemeldinger på at noe ikke fungerer like godt som før, og at enkelte tjenester ikke lenger utføres. Gjennom godt samarbeid og fortløpende evaluering skal dette selvsagt justeres underveis.

Endringer, uansett størrelse, er vanskelig. I dette tilfellet blir det enda mer komplisert av at skoleåret og budsjettåret ikke går parallelt. 

Budsjettet til tjenester på utdanningsområdet i Nordland er altså ikke kuttet med 127 millioner kroner, slik Avisa Nordland hevder. Det er tvert imot styrket med vel 13 millioner kroner fra 2023 til 2024, i tillegg til ordinær lønns- og prisvekst. Så er det slik at forskjellige skoler har hatt litt variasjoner i tidligere års regnskapsføring som kan gi negative utslag, mens noen andre kanskje gir mer positive utslag. Slike utslag skal vi regulere inn slik at de stemmer med landskapet gjennom året 2024. Neste år blir et prøveår der ny organisering av IKT og drift skal gå seg til, både praktisk og økonomisk. 

Jeg håper alle vil være tålmodige gjennom det. Målet er å levere like gode eller bedre tjenester enn tidligere, både internt og til elevene våre. Nøkkelen til å levere både like bra og bedre enn før, er å gi hverandre rom og være fleksible gjennom endringen. Vi må melde tilbake både hva som fungerer bra og mindre bra. Så skal vi i fylkesrådet jobbe for enda mer penger til utdanning i Nordland, også opp mot regjering og storting.

Vi i det blågrønne fylkesrådet har lovd et taktskifte. Vi har lovd optimisme, bolyst og vekst. Og vi har lovd å satse på ungdommen. De lovnadene har vi alle planer om å holde, også på utdanningsfeltet.               

Det betyr at vi skal ha nok dyktige lærere som kan gi god læring til elevene våre. 
Det betyr at vi skal fortsette å ha 16 skoler og 28 skolesteder i Nordland.
Det betyr at vi skal bygge ny skole i Narvik og Mosjøen, og ha gode og moderne skolebygg. 

Det betyr, kort sagt, at det ER politisk vilje og evne til å prioritere den videregående skolen, og til å legge til rette for en enklere og bedre hverdag både for elever og lærere.