Cookie Consent by TermsFeed teknologi gir konkurransekraft - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Kronikk: Opplæring i teknologi og digitalisering gir økt konkurransekraft

Jobb og verdiskapning i fremtiden vil kreve mye av oss. Helt avgjørende er tilgangen på riktig kompetanse og fremtidsrettet teknologi. Automatisering, kunstig intelligens og big data vil ha stor betydning for utvikling og konkurransekraft i Nordland i tiåret vi er inne i.

smilende mann foran rød vegg. Foto. - Klikk for stort bildeFylkesråd for næring, Bjørn Larsen. Thor-Wiggo Skille

 

TechLab AS er et ideelt selskap som skal eie og ha kompetanse på teknologi, robotikk og digitalt utstyr. Det skal bidra til at lærere, studenter, forskere, elever, næringsliv og offentlig sektor får mer tilgang til, og kunnskap om, teknologi. Som medeier i Techlab AS vil Nordland fylkeskommune bidra til at regionens små bedrifter får tilgang til utstyr og kompetanse knyttet til digitalisering og robotisering. Samtidig vil etableringen bidra til at høyere yrkesfaglig utdanning skal kunne tilby relevant og praksisnær opplæring for ansatte og studenter, gjennom å demonstrere ny teknologi knyttet til arbeids- og næringslivet.

Sammen med Nord universitet og Mechatronics Innovation Lab, som er medeiere i Tech Lab AS, legger fylkesrådet til rette for gode FoU-samarbeid mellom akademia, offentlig sektor og privat næringsliv. TechLab AS skal øke små bedrifters konkurransedyktighet i møtet med det grønne skiftet, digitaliseringen, og regionens demografi- og kompetanseutfordringer.
Bedrifter, forskere, studenter, elever ved fagskoler og VGS, og offentlig ansatte skal inviteres til å komme for å «ta og føle på» de ulike digitale løsningene for eget bruk. Dette er utstyr elevene og lærerne på de videregående skolene også kan lære seg å bruke, og som de videregående skolene ellers ikke har tilgang til.

Små bedrifter (< 50 ansatte) får mulighet til å drive mer forskning, utvikling og innovasjon Dette reduserer risikoen ved å drive innovasjon. De skal kunne leie utstyr, ha skreddersydde workshops og leie laben. TechLab AS skal være et sted der offentlig tjenesteytere kan innovere sammen med næringsliv og universitetet og øke sin forståelse for mulighetene og begrensningene som ligger i teknologibruk innen eksempelvis helse, velferd og oppvekst.

Portrett av Joakim Sennesvik - Klikk for stort bildeFylkesråd for utdanning, Joakim Sennesvik.

Fylkesrådet ser TechLab AS som et ledd i satsingen på kunnskapsutvikling, innovasjon og entreprenørskap. Vi ønsker å bidra til et innovativt næringsliv, og anser det som viktig for nordlandssamfunnets videre vekst og utvikling at koblingen mellom næringsliv, forskningsmiljøer og videregående opplæring blir styrket. Slik blir opplæringen relevant og framtidsrettet, og slik får arbeids- og næringslivet i Nordland tilgang til elever, lærlinger og studenter som kan bruke teknologien for å sikre vekst.

Etableringen av TechLab AS er et tidsriktig bidrag mot regionens mål om gjennomføring av det grønne skiftet. Det er et viktig virkemiddel for å sikre at helgelandsregionens bedrifter får tilgang til kompetanse om det fremste utstyret på markedet. Viktigheten av at oppstartsbedrifter og grundere får tilgang til digitale verktøy for en overkommelig pris i utviklingen av sine tjenester og produkter, kan ikke understrekes nok. Slik får vi et Nordland rigget for framtiden.

Fylkesrådet skal forsterke teknologiopplæringen i den videregående og den høyere yrkesfaglige opplæringen. Sammen med Nord Universitet skal vi møte nordlandssamfunnets kommende kompetansekrav gjennom praktisk kjennskap til framtidens teknologi. Det er ingen liten sak.

Av fylkesråd for utdanning Joakim Sennesvik og fylkesråd for næring Bjørn Larsen