Cookie Consent by TermsFeed Luta lei av at kvinners helse blir nedprioritert - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Luta lei av at kvinners helse blir nedprioritert

To damer i konferansesal, begge holder tommelen opp - Klikk for stort bildeAase Refsnes og Kirsti Saxi Thor-Wiggo Skille

Kvinners helse har vært kraftig nedprioritert i alle år. Og er det enda i 2023. Det sier Kirsti Saxi og Aase Refsnes, SV sine fylkespolitikere i Nordland. Det forskes svært lite på kvinnehelse, og SV mener det trengs en dobling i midler til forskning på kvinnehelse.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

- Kvinnehelse har vært en kampsak for meg og SV i mange år. Selv har jeg vært opptatt av det i alle mine 40 år som politisk aktiv. Men det har skjedd lite i løpet av de 40 årene. Nå er det på tide å ta kvinners helse på alvor. Det er egentlig 40 år for sent, sier SVs fylkestingspolitiker Kirsti Saxi.

Gir ros for kvinnekamp

Aase Refsnes, gruppeleder for SV i fylkestinget gir ros til Kirsti og alle medsøstre som har stått i front i kvinnekampen.

- Men når det gjelder kvinnehelse har vi en svært lang vei å gå. Jeg håper vi nå, en gang for alle, kan gi kvinnehelse et stort løft, slik at mine døtre slipper at samfunnet de vokser opp i ikke har kunnskap eller er tilpasset helsen til halvparten av befolkningen.

Kvinnehelse på høring

Denne uken skal Nordland fylkesting komme med et høringssvar til en offentlig utredning (NOU) om kvinnehelse. I den anledning foreslår SV-politikerne at det bevilges en årlig dobling til forskning på kvinnehelse fra 20 til 40 millioner kroner

- I dag er det stor kunnskapsmangel om kvinnehelse. Forskning viser at enkelte sykdommer som rammer kvinner i særlig grad har lav prestisje blant helsepersonell. Samtidig mangler det økonomiske incentiver for å prioritere kvinnehelse. Derfor må finansieringen til kvinneforskning økes betraktelig, mener Saxi.

Mange år uten endring

Den forrige offentlige utredningen om kvinnehelse kom i 1999. Saxi peker på at det har skjedd lite siden, og at hensynet til kjønn og kjønnsforskjeller fortsatt ikke blir ivaretatt.

- Kvinner og menn har ulik biologi, de lever ulike liv og de rammes ulikt av sykdommer. Kvinnehelseutvalget slår fast at kjønn har betydning for helse og helseutfordringer. Det handler ikke bare om biologi, men også om kulturelle, sosiale og strukturelle forhold og manglende likestilling mellom kjønnene. Det må en storsatsing til for å endre på dette, sier Saxi.

- Ta kvinnehelse på alvor

En kvinne som får hjerneslag, risikerer for eksempel å bli feilbehandlet eller ikke behandlet i det hele tatt dersom helsepersonell ikke er kjent med at symptomer på hjerneslag hos kvinner og menn er forskjellig.

- Nå er det på tide at kvinners helse tas på alvor, sier Saxi.

Forslagene til SV ble enstemmig vedtatt av fylkestinget onsdag.