Cookie Consent by TermsFeed Batterifagskolen åpner - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Nå åpner Batterifagskolen!

Bilde av det som skal bli Freyr batterifabrikk. Foto med illustrasjon - Klikk for stort bilde

Batterifagskolen, som er Norges første fagskolestudium for batteriindustrien, har nå åpnet for søkere.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Batterifagskolen er et helt nytt og fremtidsrettet studietilbud ved Fagskolen i Viken med oppstart i januar 2023. Fagskolen i Viken har ledet prosjektet, der et landslag av offentlige fagskoler har gått sammen for å utvikle undervisningsopplegget. Pilotgjennomføringen kjøres av landslaget, og et tett samarbeid mellom fagskolene i 

Mannlig lærer underviser elever - Klikk for stort bildeHans Gunnar Hansen

Innlandet, Nordland, Rogaland, Vestland og Viken har resultert i et studium som er skreddersydd for batteriindustrien.

-Behovet for fagfolk i batteribransjen er stort. De som velger å studere ved Batterifagskolen vil uten tvil bli svært attraktive på arbeidsmarkedet, sier Hans Gunnar Hansen, avdelingsleder ved Nordland fagskole, elektro.

Kompetanse

Nordland fagskole har vært en aktiv deltaker i BattKOMP-gruppen av fagskoler og skal undervise ved det nye fagskolestudiet.

-Vårt mål er å tilføre viktig kompetanse til en næring som vil få stor betydning for Nordland og Norge. FREYR er snart klare til å starte opp, så det er viktig at vi kommer i gang med studiet nå. Fagskolen i Viken har godkjenning til å starte opp denne utdanningen i dag, men Nordland fagskole har som mål å søke om godkjenning i 2023, og starte opp et eget studium innen batterifag, sier Hansen.

Store satsinger

Det er store satsinger på batteri i Nordland, både i Narvik og i Mo i Rana. Det er FREYR som er kommet lengst i prosessen mot oppstart.

-I første halvdel av 2024 er det planlagt oppstart av produksjon på Giga Arctic. Med full produksjon på denne fabrikken anslår FREYR Battery at de da vil ha i underkant av 700 ansatte i Mo i Rana, sier Hilde Rønningsen, kommunikasjonssjef ved FREYR Helgeland.

Mann i oransje jakke foran et vann med båt - Klikk for stort bildeHarald Valen

Harald Valen, rektor ved Nordland fagskole, peker på fagskolen sin samfunnsoppgave med å dekke kompetansebehovet til næringslivet i landsdelen.

-Nordland fagskole er en sentral aktør som skal være med å sørge for å gi fagutdanna kompetanse til FREYR. Det vil vi også gjøre i Narvik. Vi skal tilfredsstille behovet i industrien. Dette er helt vesentlig hvis vi skal fortsette å utvikle oss og være en sterk økonomisk region, sier Valen.

Smilende kvinne. Foto - Klikk for stort bildeElin Dahlseng Eide

Fylkesråd for utdanning og kompetanse Elin Dahlseng Eide mener  oppstarten av batterifagskolen vil bli svært viktig for landsdelen.

-Det vil gi tiltrengt kompetanse til et Nordland som er midt i det grønne industrielle skiftet. Jeg vil gi stor anerkjennelse til Nordland fagskole og BattKOMP, det gode samarbeidet der har vært svært viktig for å få i gang tilbudet, sier en begeistret fylkesråd.

Yrkesfaglig kompetanse

Batterifagskolen er et nett- og samlingsbasert studium over to år som gir 60 studiepoeng. Opptakskravet er fagbrev innen elektrofag, teknologifag eller logistikk, eller fem års relevant arbeidserfaring. Samlingene vil være ulike steder i landet, så studentene må regne med en del reising. Kompetansen kan tas i bruk direkte inn i arbeidslivet. Undervisninga vil ta utgangspunkt i konkrete problemstillinger direkte knyttet til produksjonsprosessene i batteriindustrien, som er beskrevet i rapporten «BattKOMP – Kompetansebehov i batteriindustrien» fra Norsk Industri (2021).

Det er Fagskolen i Viken som har koordinert og ledet arbeidet med Batterifagskolen. Norsk Hydro, FREYR og Nordland fylkeskommune er partnere, kompetansepartnere er fagskolene i Innlandet, Nordland, Rogaland, Vestland og Viken. Batterifagskolen bygger på et treparts samarbeid mellom bransjeorganisasjonene Fellesforbundet m.fl., Norsk Industri og offentlige myndigheter. 

Mer informasjon: 

Lenke til Batterifagskolen:  

https://fagskolen-viken.no/studier/elektro/batterifagskolen 

• Prosjektansvarlig ved Nordland fagskole: Hans Gunnar Hansen, avdelingsleder Nordland fagskole, elektro. Tlf: 911 01 824 

• Rektor Nordland fagskole, Harald Valen: Tlf: 905 18 709 

 

 

Mer informasjon om Batterifagskolen

• Prosjektansvarlig ved Nordland fagskole: Hans Gunnar Hansen, avdelingsleder Nordland fagskole, elektro. Tlf: 911 01 824

• Rektor Nordland fagskole, Harald Valen: Tlf: 905 18 709