Fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik.
Trond-Erlend Willassen
Nord-Norge står for 11% av norske petroleumsinntekter. Eksport fra Nord-Norge utgjør en verdi på rundt 120 milliarder kroner og Nordland fylke står for 60% av dette. – Sjømatnæringen gir jobb til 17 000 mennesker i Nord-Norge og sjømat er den største eksportvaren fra Nordland. Det er ingen nyhet at sjømatnæringen er viktig for oss. Men tallene viser i all tydelighet betydningen, og er blant annet grunnen til at vi har en arbeidsledighet på bare 1,6 prosent i Nordland, understreker fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik.
Viktigere i urolige tider
2025 er et år med større geopolitisk polarisering og mer proteksjonisme enn på lenge. I et Europa som må øke sin strategiske selvstendighet og som må styrke konkurransekraften, får nordområdene enda større betydning.
– I nordområdene – og med Nordland i front på mange områder - har vi tilgang til betydelige naturressurser, energi og industrikompetanse. Nord-Norge spiller en stadig viktigere rolle i Norges sikkerhet og økonomi, påpeker Eggesvik.
Ny og gammel industri
Nordland er en av Norges største fastlandsregioner for industri, med sterke industrimiljøer blant annet i Mo i Rana, Narvik og Mosjøen. Dette gjør Nordland til en ledende region for industri- og næringsutvikling i nordområdene.
– Men som ikke det er nok, er vi i disse dager i ferd med å ta ledelsen i en helt annen næring. Etableringen av Andøya Spaceport markerer en ny epoke i utviklingen av romnæringen i Norge. Aksen Bodø – Narvik – Andøya – Tromsø – Longyearbyen har et enormt stort potensial i en europeisk og global sammenheng, fastslår Eggesvik.
Viktig for Norge
Regjeringen jobber med industripolitiske satsinger verdt flere titalls milliarder kroner. Blant annet innen havvind, karbonfangst og i forsvarsindustrien. Fylkesrådsleder Eggesvik påpeker at disse satsingene i større grad må prioriteres i Nord-Norge og Nordland.
– Fordi vi har kompetanse, men også fordi de skaper ringvirkninger som er viktige for landets økonomi og sikkerhet, understreker Eggesvik.
Fra ord til handling
Fylkesrådsleder Eggesvik sier mulighetene er store.
– Men hvordan kommer vi oss raskere fra ord til handling? Vi trenger et skikkelig infrastrukturløft i nord. Infrastruktur er hardware som må være på plass for utviklingen i nord. Den tragiske togavsporingen på Nordlandsbanen, der et menneskeliv gikk tapt, ga oss mange vekkere. E6 – hovedtransports- og forsyningsåren til Nord-Norge ble stengt i to uker. Nordlandsbanen ble stengt i over en måned. Det å bygge redundans på infrastruktur i Nord-Norge er avgjørende for at Norge kan utnytte det økonomiske potensialet. Det handler ikke minst om å sikre forsyninger og oppfylle våre forpliktelser som alliert mottaksland i krise og krig, underbygger Eggesvik.
Krever innsats
Fylkesrådslederen mener vi ikke kan ta lett på det enorme behovet for arbeidskraft som vil forsterkes i årene som kommer.
– Vi trenger arbeidskraft både i næringslivet og i helse og omsorg. Bare i Forsvaret vil det være behov for flere tusen nyansatte i Nord-Norge. Men det å bygge attraktive lokalsamfunn kan ikke løses med et tiltak. Livet utenom arbeidstid og skoletid er det som ofte avgjør om du trives på et sted eller ikke. Det å investere software som utdanning, kultur og fritid i nord bidrar til nettopp dette, påpeker fylkesrådsleder Eggesvik.
Snu blikket fra utland til Nordland
Norges investeringer i utlandet er bærebjelken for velferdssamfunnet i tiårene framover. Eggesvik mener tiden er moden for å kanskje tenke litt nytt på hvordan framtidas generasjoner skal sikres.
– Slik verden er i dag, bør vi tenke nytt. Vi bør i mye større grad investere i eget land. Nord-Norge med Nordland i spissen har alt som skal til for å være motor i den økonomiske utviklingen i Norge i lang tid framover. Nettopp derfor bør det prioriteres å investere i både hardware i form av infrastruktur og software i form av mennesker i nord, avslutter fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik.