OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Sikrer tjenester med pakke på 10 millioner

Fylkesrådet vil bruke 10,5 millioner kroner på ekstra sikring av drift av tjenester som skoler, tannklinikker og kollektivtrafikk. Pengene går til både forebyggende tiltak og til verktøy som kan brukes i kriser, forteller Aina Nilsen (Sp), fylkesråd for finans og organisasjon.

Kvinne med bygninger og hav i bakgrunnen. Foto. - Klikk for stort bildeFylkesråd for finans og organisasjon Aina Nilsen (Sp). Trond-Erlend Willassen

– Med den situasjonen vi har i verden i dag, og med de økte truslene mot både infrastruktur og mål i Norge, så må vi jobbe enda bedre for å sikre tjenestene våre til innbyggerne i Nordland. Først og fremst er det viktig å forebygge kriser og uønska hendelser, men vi må også være forberedt på å stå i komplekse og utfordrende situasjoner, og fremdeles klare å levere tjenester, sier hun.

Har vært gjennom mye de senere årene

Nordland fylkeskommune har vært gjennom mange større og mindre hendelser der beredskapen har blitt utfordra de senere årene. Dette har gitt organisasjonen god trening, men også avdekt områder som må sikres bedre. Det tar fylkeskommunen nå konsekvensene av, sier Nilsen.

– Det startet på mange måter med pandemien. Etter den har det gått slag i slag med alt fra overvåkingskameraer på skolen vår i Hadsel, til stort digitalt angrep på datasystemene våre, og deretter bussulykken med rutebuss som skjedde i Lofoten i jula. Vi merker at også ulykker som ikke skjer på egen infrastruktur, som togulykken som stengte både E6 og Nordlandsbanen i lengre tid, påvirker infrastrukturen og evnene våre til å takle hendelser. 

– Må forberede oss på flere scenarier

Med disse hendelsene friskt i hukommelsen, samtidig som den geopolitiske situasjonen i verden er på et høyt spenningspunkt sier fylkesråden at også fylkeskommunen må forberede seg på flere fronter.

– Vi vet at vi kan være utsatt for spionasje og at det gjøres svært mange forsøk på digitale angrep hver eneste dag, så vi kommer til å investere i både personell og verktøy for å sikre oss enda bedre digitalt. Vi vet at vær og klima blir mer og mer utfordrende, og kan gå ut over infrastrukturen vår. Samtidig kan viktig infrastruktur også slås ut av folk med et radikalt annerledes syn på samfunn og politikk enn vi har i Norge, så det å ha en viss back up i slike situasjoner må vi være forberedt på, sier Nilsen. Hun er samtidig tydelig på at det er tilnærmet umulig å sikre seg på alle bauger og fronter, og å ha back up på alle mulige veger, kollektivtrafikk og annen infrastruktur. 
– Likevel betyr dette at fylkeskommunen nå tar et nytt steg både for å sikre verdier og for at svært viktige tjenester til innbyggerne skal kunne leveres også i krisesituasjoner, sier Nilsen. Hun peker på at god økonomistyring i perioden 2021-2023 på avdeling finans og organisasjon gjør både dette og flere andre tiltak mulig å gjennomføre i 2025.