Cookie Consent by TermsFeed siste fylkesting - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Siste fylkesting før valget

Mann og kvinne framfor vegg. Smilende. Foto. - Klikk for stort bildeFylkespoltikerne Mariann Dobak Kvensjø og Odd Arnold Skogsholm Trond-Erlend Willassen

I neste uke har det sittende fylkestinget sin aller siste samling. Vi har bedt fylkestingsrepresentantene Marianne Dobak Kvensjø (H) og Odd Arnold Skogsholm (Ap) si noen hjertens ord om politikk før valget i høst.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Hva er det viktigste valgløftet ditt?

Marianne: At vi skal skape en skole som ser den enkeltes behov, og som fremmer læring og trivsel. Vi skal ha et skoletilbud i hele fylket. Det forutsetter selvsagt et levende næringsliv og gode samferdselstilbud. Alt henger sammen.
Odd Arnold: Legge til rette for en god og god skole for barn og unge. Det legger grunnlaget for et godt liv senere, og at mange velger å komme tilbake til Nordland. Enig med Marianne om at det krever innsats på mange politikkområder.

Hurtigbåt: Hvor mye skal prisen ned?

Marianne: Den skal ned 50%, ikke 25% som fylkesrådet foreslår. Prisene er alt for høye, det går ut over både næringsliv og befolkningen langs kysten. Sånn kan vi ikke ha det fremover. Det er fylkeskommunens ansvar, vi har ikke tid til å vente på staten. 
Odd Arnold: Den skal ned til 0. Nå har vi først foreslått en reduksjon på 25%, så forventer vi at staten kommer kystfylkene i møte og tar den største kostnaden med å få prisen ytterligere ned. Fylkeskommunen kan ikke ta kostnaden alene.  

Vindkraft i Nordland: på land eller til havs?

Marianne: Ja til begge deler, men kommunene må selv bestemme om de ønsker vindkraftproduksjon.  Når det gjelder havvind er det veldig viktig at Nordland er med på dette "industritoget" fra start, ellers risikerer vi å bli stående igjen å stasjonen. Vi har industrimiljøene som trenges for å bygge denne nye næringen.
Odd Arnold: Både på land og til vanns, men det må selvsagt skje i forståelse med andre berørte parter og næringer. Faktum er at vi ikke har nok kraft i Nordland til å ta ut mulighetene som ligger i grønn industriproduksjon, eller utvikle eksisterende næringsliv. Vi må videreutvikle alle kilder til kraft, inkludert sol og vannkraft, og det haster.

Hva er de viktigste næringene i Nordland om 30 år?

Marianne: Jeg tror dagens hovednæringer vil være viktig også om 30 år; Fiskeri, havbruk, reiseliv/opplevelser og moderne lavutslipp prosessindustri. Særlig innenfor sistnevnte tror jeg det ligge muligheter for utvikling og arbeidsplasser som vi ikke engang ser i dag.
Odd Arnold:Havet har livnært nordlendingen i tusener av år, det kommer til å fortsette gjennom stadig utvikling av fiskeriene, havvind og ikke minst havbruk. Ved siden av opplevelsesbasert reiseliv og grønn industriutvikling, tror jeg også romrelatert virksomhet også kommer til å bli viktig.

Valgdeltakelse: Hvordan får vi unge til å stemme?

Marianne: Kutte politikerspråk og ta opp saker som er relevant for unge mennesker. Og ikke minst være synlig på de arenaene der unge mennesker er, eksempelvis på Snapchat. Vi må fortelle hvor viktig demokratiet er, spesielt i en verden som er i endring som nå. Og så må vi slippe ungdom inn i de politiske partiene!
Odd Arnold: Ungdom må føle at det er meningsfullt å stemme. Da må vi som politikere få tydeligere frem forskjellene mellom de politiske partiene, uten alle disse karakteristikkene vi gir hverandre. Jeg tror ellers at ungdomsmedvirkning som Ungdommens fylkesråd er kjempebra, det øker den politiske bevisstheten, enten man er rød, grønn eller blå. En bekymring jeg har er debattklimaet på sosiale medier, det får mange unge til å vegre seg for å mene noe.

Hva blir det viktigste samferdselsprosjektet for Nordland i den nærmeste fremtid?

Marianne: E6- Sørfoldtunnelene. Det er et gryteklart prosjekt og jeg forventer at regjeringen får satt i gang dette prosjektet raskt. Man sitter med hjertet i halsen hele den strekningen av E6.
Det er en trafikal flaskehals som deler Norge i to når det skjer ulykker som krever stans i trafikken.
Odd Arnold:  E6- Sørfoldtunnelene. Hele fylkestinget står bak kravet om at det må gjøres noe med denne strekningen og det fort. Forsvarets økte behov for god infrastruktur, gjør ikke utbedring av Sørfoldtunnelene mindre aktuelt, for å si det sånn.

Hvordan skal vi ta vare på ungdommen i Nordland? 

Marianne: Det må være trygt og god å vokse opp her. Skole- og utdanningsmuligheter må være på plass, og bussen eller båten må gå hvis unge vil treffe andre unge. Det må være attraktive jobber og muligheter for å få en rimelig bolig. Den beste form for rekruttering er å skape gode minner fra oppveksten hos barn og unge. Da er sjansen stor for at de kommer tilbake en gang.
Odd Arnold: Nettopp! Derfor en ungdomsmedvirkning og arbeidet mot ungt utenforskap veldig viktig. Man skal ha hatt en så bra oppvekst at man ønsker å gi sine barn samme gode ballasten

Hvordan skal vi få flere nordlendinger? 

Marianne: Være et attraktivt bosted med spennende jobber og muligheter for å utdanne seg og finne seg bolig.  Her er det viktig at kommunene er offensive og legger planer for hvordan de kan tiltrekke seg folk som ikke er nordlendinger ennå men som kunne seg å bli det. Vi har mange strenger å spille på, blant annet en fantastisk natur. Man må også stelle godt med de som er her allerede, og bidra til trivsel. Framsnakking fra innbyggerne er nemlig en viktig faktor for rekrutering,
Odd Arnold: Vi sørge for at flere både i Norge og i utlandet får øynene opp for landsdelen vår og mulighetene her. At man virkelig kan leve det gode liv her, i frihet og trygghet og tett på naturen. Det tror jeg svært mange i verden kunne tenke seg. I mellomtiden må vi bidra til å skape attraktivitet, trivsel og nye muligheter i Nordland for de som er her.
 
Fylkestinget arrangeres i Bodø fra 12. til 14. juni. Her kan du se oversikt over sakene som skal behandles og kjøreplan