Cookie Consent by TermsFeed Skredsikring og radarvarsling i Beisfjord - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Skredsikring og radarvarsling i Beisfjord

I januar 2022 gikk det et stort snøskred på Beisfjordvegen. Nå setter fylkesrådet i gang arbeidet med skredsikring og radarvarsling for å sikre ferdselen for innbyggerne i Beisfjord.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

– Et stort ras som isolerte bygda i flere dager, viste veldig godt behovet for å gjøre noe raskt, sier fylkesråd for transport og infrastruktur, Monika Sande.

Steinsprangnett og radarvarsling

Fylkesråd Sande vil legge inn finansiering av skredsikringen slik at arbeidet kan starte allerede i sommer.

– Vi vil gjøre skredsikring av områder der det jevnlig går flom- og sørpeskred. Dette handler eksempelvis om å etablere fangdammer og montere steinssprangnett på særlig utsatte punkter. Vi starter nokså raskt med dette, og vil ha gjennomført disse mindre sikringene i løpet av 2022 og 2023, forklarer Monika Sande.

Radarvarsling i Blomlia

I området Blomlia, der det store raset gikk tidligere i vinter, ønsker Sande at det monteres radarvarsling som overvåker og varsler i det skred løsner.

– Etter en testperiode vil vi, om resultatet tilsier at dette tiltaket fungerer for dette området, også etablere automatisk stenging av vegen, slik at man hindrer bilister å kjøre inn i området.

Teknologisk løsning

Sande forteller at radarvarsling er etablert flere andre steder i Nordland, og at erfaringene er gode.

– Det ser ut til at det ligger godt til rette for radarvarsling også i dette området i Blomlia. Men utstyret må monteres og testes ut i praksis. Vi ønsker å ha dette på plass allerede før neste vinter, påpeker Sande.

Ligger godt til rette

For at radarvarsling skal fungere godt, er det noen kriterier som må oppfylles. Løsneområdet for skred bør ha stor avstand til veg, og den skredutsatte vegstrekning må være så kort at trafikanter rekker å kjøre ut av området raskere enn tiden skredet bruker på å nå vegen.

– I tillegg må ikke oppstillingsplassene ved lyssignalet være skredutsatt. Og det må være mulig å finne egnet plassering for radaren, slik at man ikke får mange falske alarmer forårsaket av andre bevegelser i området. Fagfolkene våre har vurdert at alle rammene ligger godt til rette for å etablere radarvarsling på denne strekningen, påpeker Sande.

Varsler med rødt lys

En utredning og testperiode for radaren vil gi et datagrunnlag før man forhåpentlig ser det egnet å etablere et trafikkstyringssystem.

– Radarvarsling kan være ferdig utredet i løpet av sommeren og vil testes gjennom vinteren 2022-23. Et ferdig radaranlegg med trafikkstyringssystem kan da stå klart til sesongen 2023-24. Men dette er selvsagt forutsatt at utredningen og testingen gir positive resultat, avslutter fylkesråd Monika Sande.