Cookie Consent by TermsFeed Skryt og penger til inkludering av unge i Saltdal - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Skryt og penger til inkludering av unge i Saltdal

Mann som jobber med plast. Foto. - Klikk for stort bildeFra produksjonen ved Vev-Al-Plast.

Saltdalsselskapet Vev-Al-Plast får 450 000 kroner til en ny løsning for å få unge arbeidstakere i jobb. – Dette initiativet er midt i blinken for den felles innsatsen vi alle må gjøre for ung inkludering, sier fylkesråd for plan og næring, Linda Helen Haukland.

 

I dag er over 7000 unge i Nordland enten i utenforskap eller i fare for å havne i utenforskap.
– Det har vi ikke råd til i Nordland, verken for ungdommene selv eller for samfunnet. Vi har landets laveste arbeidsledighet, og alle hender trengs. I tillegg er det slik at det å havne utenfor er en tung belastning for den enkelte, og det kan ikke vi i samfunnet rundt bli stående og se på. Det initiativet som Vev-Al-Plast tar for å hindre at ungdom skal falle utenfor er prisverdig, sier Haukland. Selskapet har i mange år vært en arbeids- og inkluderingsbedrift, og er eid av Nord-Norges Diakonistiftelse, Saltdal kommune og fylkeskommunen.   

Arbeid som medisin

Den nye modellen som selskapet nå skal utarbeide har som formål å hindre utenforskap og motvirke at unge blir varig trygdet. Målet er å gi ungdommene nye muligheter og styre dem inn på en arbeidsrettet kurs til tross for diagnoser og utfordringer.
– Om dette lykkes så snakker vi om store besparelser både på individ- og samfunnsnivå, i tillegg til at næringslivet vil ha en større arbeidsstokk å ta av. Det er vinn-vinn for alle parter, påpeker Haukland. Utgangspunktet bak ideen er tanken om «arbeid som medisin». Løpene skal være individuelle, med søkelys på mestring. Tankesettet og fokuset skal hele tiden være på ungdommenes muligheter og potensiale, fremfor begrensninger og diagnoser, understreker Haukland.

Kultur for å få unge i arbeid

Nå skal altså bedriften utvikle enda flere metoder for å lykkes med å få unge tilbake i samfunnet. Målene er enkle, men utfordrende, ifølge fylkesråden.
– Dette skal redusere antall unge som blir stående varig utenfor utdanning og arbeid, NTNU blir koblet på med forskning og kompetanse, og det skal bygges opp et landsdekkende tilbud for at flere unge skal få hjelp. Jeg gleder meg til å få se enda flere positive resultater fra de dyktige folkene vi har i denne bedriften, avslutter Haukland.

Smilende mann og kvinne med trær i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeEn fornøyd ordfører i Saltdal Rune Berg sammen med fylkesråd Linda Helen Haukland