Cookie Consent by TermsFeed Styrker barn og ungdommers tilknytning til lokalmiljøet - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Styrker barn og ungdommers tilknytning til lokalmiljøet

Fylkesrådet har invitert alle kommuner i Nordland til å samarbeide om pilotprosjekter for å styrke barn og unges tilknytting til lokalmiljøet. Transport er en nøkkelfaktor i kommuner med store avstander.

Rundt 20 personer oppstilt i et møterom. Flest kvinner men noen få menn bakerst. - Klikk for stort bildeFlere kommuner presenterte sine prosjekt og delte på utfordringer og erfaringer. Thor-Wiggo Skille

Det skal samarbeides på tre ulike områder for å finne gode løsninger for Ung inkludering, som er en handlingsplan for å hindre utenforskap.

– Det er tre tema for samarbeidet; Mobilitet på fritiden, inkluderende møteplasser, og tilknytting til lokalt arbeidsliv, forteller prosjektleder Hanne Østerdal, som nylig samlet pilotkommunene på fylkeshuset for å dele utfordringer og erfaringer.

Deler erfaringer

Mann oppstilt foran minibuss. - Klikk for stort bildeGildeskålbussen skal gi flere ungdommer mulighet til å delta i fritidsaktiviteter. Gildeskål kommune

Målet med første samling var at representantene fra kommunene skulle bli bedre kjent og at kommunene skal kjenne til hverandres pilotprosjekt.

– Sammen med kommunene arbeider vi videre for å konkretisere tiltakene i prosjektplanene. Kommunene er i ulik fase i etablering av tiltakene, men det gir uansett en stor gevinst å snakke sammen om hvordan de ulike prosjektene gjennomføres.

Buss og sjåfør

I Gildeskål kommune har de allerede kjøpt buss og ansatt sjåfør. Bussen er universelt utformet, og målet er like muligheter for unge å delta på fritidstilbud i kommunene.

Buss på torget på Inndyr - Klikk for stort bildeGildeskålbussen skal brukes på ulikt vis, og gir inkludering i praksis. Gildeskål kommune

– Det er et mål om at flere unge skal delta på de tilbudene som finnes. Piloten er godt forankret gjennom spørreundersøkelser til de unge i kommunen og i ungdomsrådet. Transport på fritiden var rett og slett den saken som ungdommene prioriterte høyest, forteller Østerdal.

Biblioteket som møteplass

I Vefsn kommune bygger man opp om biblioteket som møteplass i sentrum for unge. Målet er å øke opplevelsen av trivsel blant de unge, legge til rette for at de flytter hjem eller blir værende, samt å få bort negativ atferd i form av hærverk og bråk i sentrum.

– Samarbeid er mellom Vefsn kommune, Nordland fylkeskommune, Bufdir og Sjøsiden kjøpesenter der biblioteket er lokalisert, forteller Østerdal.

Øker åpningstiden

Østerdal gjør et poeng av at Vefsn kommune har klart å utvide åpningstiden med en time per dag på tross sterkt press på budsjettkutt.

– Arbeidet med utforming av møteplassen er i god gjenge med aktiv deltakelse fra de unge. Det blir spennende å se hvordan effektene av de ulike forsøksprosjektene, avslutter Hanne Østerdal.