Cookie Consent by TermsFeed fokus på inkludering - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

SV-fokus på inkludering og universell utforming

SV satte søkelys på temaene inkludering og universell utforming under fylkestinget i Bodø denne uka. Partiet pekte spesielt på mangelen på tegnspråktolker.

Fire personer ved et bord. Foto. - Klikk for stort bildeSVs fylkestingsgruppe: SVs gruppe i Nordland fylkesting, SV, Christian Torset, Åshild Charlotte Pettersen, Vegard Johan Lind-Jæger, Anniken Nylund Aasjord Thor-Wiggo Skille

Mangelen på tolker går ut over livskvaliteten til personer med funksjonsnedsettelse som er avhengig av tegnspråk i hverdagen. Å være isolert med sitt eget språk fører til at døve hindres fra å delta i samfunnslivet, politikk og sosiale tilstelninger, og risikoen er stor for utenforskap. SVs fylkestingsgruppe ber i  en uttalelse Stortinget om å sørge for øke fleksibilitet for hvem som kan kvalifisere som tegnspråktolker, og bedre lønn- og arbeidsforhold for tolker slik at vi sikrer bedre rekruttering.

SVs fylkestingsgruppe ba også  innstendig om at Svolvær i Lofoten snarest får på plass trygge bussholdeplasser. Fra talerstolen beskrev fylkestingsrepresentant Anniken Nylund Aasjord hvor ille situasjonen i Svolvær er: 
–Bussholdeplassene er dårlig belyst, dårlig merket, og har ikke i nærheten av noe som kan kalles for universell utforming.

Ikke bare se, men handle!

Det ansvaret storsamfunnet ha for inkludering,  ble også løftet fra SVs fylkestingsgruppe. Det ble uttalt at vi har et betydelig ansvar for ikke bare å se og omtale stengslene for personer med funksjonsnedsettelse, men også å gjøre tiltak som fjerner ekskluderingen, og la alle få delta på lik linje.
Vegard Lind Jæger var tydelig i sin beskrivelse.
–Mange av hindringene handler om holdninger til personer med funksjonsnedsettelse, holdninger som ser på funksjonsnedsettelsen heller enn å se på ressursene og mulighetene til den enkelte.

Ung inkludering

Også i en sak om trygg og inkluderende avgangsfeiring og russetid løftet SV fanen om inkludering også av ungdommer som har en funksjonsnedsettelse. Partiet viste til en rapport fra 2014 som viser at 65% av personer med funksjonsnedsettelse ikke fullfører videregående skole. Her fikk de med seg et enstemmig fylkesting på at det særlig skal settes fokus på inkludering av personer med funksjonsnedsettelser i fylkets tilrettelegging for avgangsfeiringer. I denne saka ble det også tatt med at Nordland fylkeskommune i sin dialog med kommuner og andre samarbeidspartnere skal ta opp viktigheten av fleksibilitet i BPA- og assistenttimer for at også elever med funksjonsnedsettelser skal kunne delta i avgangsfeiring og russetid på linje med sine medelever.

–Jeg vil be salen om å tenke tilbake på sin russetid. Og så kan vi også tenke over om det er alt som foregikk i den tida som vi kunne ha tenkt oss å ha med oss mamma eller pappa på. Svaret er antageligvis nei. Dette er virkeligheten for mange unge med funksjonsnedsettelser, sa Åshild Pettersen da saka ble behandlet i fylkestinget.