Cookie Consent by TermsFeed Systematisk arbeid mot selvmord hjelper - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Systematisk arbeid mot selvmord hjelper

En ungdom og tre voksne politikere i paneldebatt bak to runde, hvite bord. - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide presenterte det systematiske arbeidet innen selvmordsforebygging Thor-Wiggo Skille

Under Arendalsuka presenterte Nordisk råd og Nordland fylkeskommune det systematiske arbeidet som gjøres i Nordland for å forhindre selvmord.

Hvert år tar mer enn 600 personer sitt eget liv i Norge. Fylkesrådsleder i Nordland,  Elin Dahlseng Eide, mener det fortsatt er mye som kan gjøres for å forebygge selvmord.

– Hvorfor har vi eksempelvis ikke en gransking for å finne årsakene til hvert selvmord, slik man gjør med dødsulykker i trafikken. Nordland vil gjerne være en nasjonal pilot for å skaffe mer systematisk kunnskap, sier fylkesrådsleder Eide.

Fra ord til handling

Under Arendalsuka presenterte Nordisk råd og Nordland fylkeskommune, i samarbeid med organisasjonene Leve, Mental helse og Vivat selvmordsforebygging, det systematiske arbeidet som gjøres i Nordland. Et arbeid som blir lagt merke til fordi det gjøres så helhetlig.

– Vi har kurset alle ansatte i de videregående skolene våre slik at de skal lære å se faresignaler, forteller Eide.

Politikk i praksis

Også Nordland fylkestings representanter har vært gjennom samme kursopplegg.

– Det snakkes mye om selvmord, og selvsagt ønsker man å kunne gjøre alt som er mulig for å forebygge. Dette må være kunnskapsbasert, og dette kursopplegget vet vi virker. Derfor skal vi nå utvide kursingen til å gjelde absolutt alle våre ansatte i Nordland fylkeskommune, underbygger Eide.

Opplæring gir effekt

Fra høsten vil Nordland fylkeskommune også utrede, prøve ut og evaluere opplæringsprogrammet YAM (Youth aware of mental health) for elevene i de videregående skolene i Nordland. Tidligere er YAM gjennomført og implementert ved Mosjøen videregående skole.

– Dette programmet har gitt eleven verktøy til å takle eget liv. Vi reduserer selvmordstanker og selvmordshandlinger med 50 prosent. Antall elevene som sliter med depressive tanker reduseres med 30 prosent. Programmet viser god effekt, da må vi gjøre det tilgjengelig for alle ungdommene våre, sier fylkesrådsleder Eide.

Ingen å miste

Arendalsuka samler beslutningstakere fra hele landet. Eide håper mange tilhørere tar med seg nordlandsmetodikken hjem til eget fylke.

– Årsaken til selvmord er selvsagt svært sammensatt. Men når vi har kurs og kunnskapsbaserte opplæringsprogram som vi har målt god effekt av, så må vi bruke disse erfaringene til å forebygge som best vi kan. Vi har ingen å miste, avslutter fylkesrådsleder i Nordland, Elin Dahlseng Eide.