I 2020 var eksporten fra Nord-Norge på 64 milliarder. Med de etableringene som er underveis i den kraftforedlende industrien og utviklingen innen sjømatnæringen kan Nord-Norge nå 150 milliarder i eksport innen 2030. Hvis landselen lykkes, vil nord være en av de viktigste regionene for grønne og bærekraftige eksportprodukter.
Krever prioriteringer
-Men skal Nord-Norge ta ledertrøyen krever det tøffe prioriteringer. Vi vil ha behov for mer norsk gass. Det er en viktig ressurs i overgangen til nullutslippssamfunnet. Den er blitt enda viktigere med krigen i Ukraina og behovet for å gjøre Europa uavhengig av russisk gass. Petroleumsnæringen har både kompetanse og infrastruktur som er svært relevant for det grønne skiftet. Den er teknologitung og innovativ, og har mye å tilføre de nye energibaserte næringene som etablerer seg nå, sa Haukland, som også understreket behovet for mer kraftproduksjon.
- I Nordland er dagens kraftoverskudd allerede båndlagt av nye industri- og elektrifiseringsprosjekter. Vi ser hva som skjer i sør når det blir for lite kraft, prisene går i taket. Løsningen er å bygge ut mer kraft både på land og til havs i nord. Vi må sikre at vi har overskuddskraft også etter 2030. Jeg mener også vi skal være helt tydelig på at overskuddskraften i Nord-Norge skal brukes til industribygging. Nå og i fremtiden, sa Haukland.
Må se lokale ringvirkninger
Fylkesråden mener at rammebetingelser er et viktig stikkord hvis landsdelen skal lykkes med sine ambisjoner.
- For det første må energiressursene i nord skape verdier i nord. Det må legges igjen verdier til utvikling av lokalsamfunnene. Både i form av skatteinntekter og arbeidsplasser. De som henter ut ressursene må være bevisst rollen og ansvaret som en viktig samfunnsaktør på flere områder. Vi må ivareta miljø- og naturverdier, og sørge for gode involveringsprosesser. De siste årenes konfliktnivå rundt blant annet vindkraft har vist hvor viktig lokal forankring og demokratiske prosesser er.
Kompetansearbeidsplasser
- Jeg mener også at vi må prioritere den industrien som skaper mest kompetansearbeidsplasser. Og de næringene hvor vi kan få de mest avanserte verdikjedene og mest verdiskaping per kilowattime. Det betyr for eksempel en restriktiv linje overfor aktører som ønsker å utvinne krypto.
Helhetlig tilrettelegging
-Vi må i tillegg få virkemidler som ivaretar de store utfordringene vertskommuner med store industrietableringer møter. Vi har i en tid nå snakket om «vekstsjokk». Det er ikke bare industriareal og tilgang til energi som må på plass. Det er også behov for utbygging av boliger, veier og skoler, utdanningstilbud og kompetanseutvikling. Vi må ha en helhetlig tilrettelegging av tilbud til industribedriftene, deres ansatte og familier som flytter til kommunen. Det er positivt at regjeringen i sin batteristrategi lanserte et tiltak som skal støtte opp under kommuner som er vertskap for store etableringer i batteriverdikjeden. En slik helhetstilnærming er nødvendig og må på plass også for andre store industrietableringer, sa Haukland.
Tenke på tvers - handle sammen
- I Nord-Norge er det viktig at energiressursene også bidrar til at vi får flere nordlendinger. Regjeringen har et mål i sin nordområdepolitikk om å snu den negative befolkningsutviklingen, å utnytte de lokale verdiene til å skape vekst, og gjøre nordområdene til sentrum for grønn omstilling.
Linda Haukland understreket også at samarbeid og synergier på tvers av næringene og mellom offentlig og privat sektor samt akademia, er en forutsetning for å lykkes.
Ministerbesøk
Frokostseminaret til Xplore North er blitt en tradisjon på energimessen ONS, og målet er å vise fram de store mulighetene som ligger i Nord-Norge når det gjelder å skape arbeidsplasser og verdier av de store energiressursene i landsdelen. Blant årets talere var .olje og energiminister Terje Aasland. Han ga uttrykk for at Nord-Norge blir en av de aller viktigste energiregionene i tiden som kommer. Han benyttet også anledningen til å gratulere den petrorelaterte leverandørindustrien i landsdelen med et godt resultat for 2021. Den nylig fremlagte Levert 2021- rapporten viser nemlig at denne næringen har levert varer og tjenester for hele 5,5 milliarder kroner i fjor, noe som er svært nært rekorden fra 2014.
-Det er fantastiske muligheter på energiområdet i denne delen av landet vårt. I 2021 ble det ny omsetningsrekord:, der landsdelen leverte olje og gass for 100 millioner kroner! Tallet er ventet å stige for 2022. Jeg vll også rose den omstillingskraften vi ser olje- gass- og leverandørindustrien inn mot ny energiproduksjon, som eksempelvis vindkraft.
Offshore Northern Seas (ONS)
Arrangeres 29. august - 1. september 2022. ONS er en av verdens største industrimesser innenfor energi. ONS ble første gang arrangert i Stavanger i 1974, i oljealderens begynnelse i Norge. ONS avholdes hvert andre år, og har etter hvert vokst og fått en internasjonal posisjon på sitt område. I 2018 hadde ONS 68.000 besøkende fra 98 nasjoner. Messen har 1124 utstillere fra 37 land fordelt på 20.000 kvm utstillerareal og 9 utstillingshaller.De siste årene har ONS gradvis utvidet sitt fokus til også å omfatte fornybar energi og nye grønne og kraftforedlende industrier, og framstår nå som en bred energiarena.
Xplore North
Xplore North er et landsdelssamarbeid mellom Nordland og Troms Finnmark, som gir nordnorske utstillere mulighet til å samles på en felles stand som synliggjør mulighetene til verdiskaping og utvikling av energiressursene i Nord-Norge. Nordland og Troms og Finnmark fylkeskommune har begge bevilget opptil 510.000 til standen for å kunne markedsføre de store mulighetene som ligger i nord på energi- og industrisiden. Xplore North har vært tilstede på ONS med stand fast siden 2006. I år har standen 150 kvm strandareal, og nærmere 40 bedrifter og organisasjoner er representert.
Se oversikt over utstillere på Xplore North (DOCX, 25 kB)
Fra dagens frokostmøte i regi av Xplore North
Trond-Erlend Willassen