Cookie Consent by TermsFeed - Tid for handling - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

- Tid for handling

Tomas Norvoll sammen med rektor ved Nordland kunst og filmhøgskole Katja Eyde Jacobsen og viserektor Bård Borch Mikalsen ved Universitetet i Tromsø Edvart Falch Alsos   - Nå må staten stille opp med penger til Nordland Kunst og Filmhøgskole! Vi trenger et klart og tydelig signal fra regjeringen i det kommende statsbudsjettet om penger til studieplasser, sa fylkesrådsleder Tomas Norvoll da han deltok på åpningen av et nytt studieår ved kunstskolen i Kabelvåg mandag.

- Nordland fylkeskommune er eier og økonomisk ansvarlig for Nordland kunst- og filmhøgskole. Vi har investert over 50 millioner kroner i bygningsmasse og utstyr. Det er tall som forteller at vi har vært villig til å satse på denne skolen. Det er også derfor black boxen stod ferdig 2014 og at skolen flyttet inn i moderne og godt tilrettelagte administrasjons- og undervisningslokaler i 2017.  Samme år fikk Nordland kunst- og filmhøgskole godkjenning fra NOKUT av bachelorprogrammet i bevegelige bilder, og ble dermed å regne som er høgskole/universitet.

UiT kan overta

- Vi har all grunn til å være stolte av skolen og det formidable arbeidet som er nedlagt her ved skolen! Samtidig må vi erkjenne at det ikke er fylkeskommunens samfunnsoppdrag å drive høyere utdanning. Det er derfor gledelig vi har undertegnet en intensjonsavtale med UiT Norges arktiske universitet for å overta skolen. Det vil sikre nye utviklingsmuligheter for fremtidens kunstelever i Nord-Norge.

- Men da trenger vi at  staten stille opp med midler til studieplasser i det kommende statsbudsjettet. sier Norvoll

Viktig institusjon i nord

- Nordland kunst- og filmhøgskole har vært en svært viktig institusjon for nordnorsk kulturliv. Skolen har vært viktig gjennom å bidra til å utdanne kunstnere og filmskapere fra landsdelen, og at det lages samtidskunst med utgangspunkt i nordnorske og nordlige forhold. Den har også sentral for å bygge opp produksjonsmiljøet innen film i de nordlige regionene.

Til tross for at dette er et nytt studieprogram innenfor et fagfelt i stadig utvikling, og til tross for den usikkerheten som har hersket de siste årene om skolens eierskap og framtid, er det stor interesse for skolen. I 2020 hadde skolen 79 søkere fra 24 forskjellige land, mens det i 2021 er en økning og overvekt av nordiske søkere.

- Skolen er med andre ord en av de mest internasjonale vi har i hele Nord-Norge. Nå trenger vi rask handling fra regjeringene for å bevare det dette unike lærestedet på kunstfeltet, avslutter Norvoll.