Cookie Consent by TermsFeed Ungt gjennomslag - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Ungdommene fikk gjennomslag

Fylkesråd Elin Dahlseng Eide sammen med medlemmer i Ungdommens fylkesråd i Nordland. - Klikk for stort bildeFra venstre Stine Wingan Larsen (UFR), Sigurd Hjelle (UFR), fylkesråd Elin Dahlseng Eide, Håvard Bergseng Rødsand (leder UFR) og Erling Torgersen (UFR) Trond-Erlend Willassen  Utdanningsråd Elin Dahlseng Eide lytter til Ungdommens fylkesråd (UFR), og vil legge til rette for at kurset «Æ E MÆ» skal kunne gjennomføres på alle de videregående skolene i Nordland.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Opplæringsprogrammet «Æ E MÆ» forebygger vold og seksuell trakassering, og setter fokus på grensesetting og hvordan den enkelte behandler menneskene rundt seg. Programmet er utviklet i Sortland kommune og har ulik innretning for ulike aldersgrupper.

Sterk oppfordring fra ungdommen

Ungdommens fylkesting, som samler ungdom fra alle kommunene i fylket, vedtok høsten 2021 at «Æ E MÆ» burde gjennomføres i bredt i Nordland. Dette følges nå opp av Ungdommens fylkesråd, som oppfordrer alle til å ta i bruk kurset.

Vet for lite om overgrep

- Det har vært altfor dårlig seksualundervisning, og spesielt med tanke på overgrep og seksuell trakassering. Det er ikke noe godt opplegg fra før av, så Æ E MÆ er et opplegg vi vet fungerer, sier leder i Ungdommens fylkesråd, Håvard Bergseng Rødsand. Han er veldig glad for at fylkesråden hører på nordlandsungdommen og legger til rette for kurset.

Han legger til at kurset er enkelt for skolene å gjennomføre og at det ikke medfører kostnader.

Russen først

Ungdommens fylkesråd ønsker at årets russ i Nordland skal være de første elevene på videregående som skal teste ut kurset.

- Det er viktig i russetida, for det er en tid der alle skal ha det bra. Da er det viktig russen får opplæring i å vite hvor grensa går. og da er det viktig at russen vet hvor grensa går. Det har ikke vært russetid på 3 år, og det er sannsynlig feiringen i år er ekstra stor og da er det ekstra viktig å få et fokus på grensesetting, sier han.

- Det funker!

Sigurd Hjelle fra Sortland og Stine Wingan Larsen fra Hadsel har allerede erfaring med modellen. 

- Jeg har vokst opp med Æ E MÆ-modellen på Sortland, og da jeg kom på videregående skole i Hadsel var det ikke like godt opplegg. Når de begynte med Æ E MÆ, ble det betydelig bedre! sier Hjelle som er medlem i Ungdommens fylkesråd i Nordland.

- Jeg er enig med Sigurd. Når vi fikk Æ E MÆ-modellen var det flere som valgte å fortelle hendelser som hadde skjedd med med dem. Det ble da lettere å forstå at dette faktisk er ekte - at ting kan skje med hvem som helst, hvor som helst Det er veldig bra det nå blir frontet ut i resten av Nordland, slik at flere kan tørre å fortelle historiene sine, og få hjelp, sier Stine Wingan Larsen, også hun i Ungdommens fylkesråd i Nordland.

Ruster elevene

-Det er klart jeg lytter til det klare rådet jeg får fra UFR om at dette er et godt og viktig kurs. Alt som kan ruste våre elever til å gjøre kloke valg, er bra, sier fylkesråd for kompetanse og utdanning Elin Dahlseng Eide. Hun er svært glad for det gode samarbeidet og åpne dialogen med Ungdommens fylkesråd i Nordland.