Etter datainnbruddet i Nordland fylkeskommune 22. desember ble alle systemer stengt ned, og det er fakturaer for godt over 160 millioner kroner og lønn til over 3000 ansatte som nå kan utbetales.
– Det er en utfordrende situasjon vi står i, og den løser seg ikke av seg selv, men det er viktig at de som leverer tjenester til oss og til innbyggerne i Nordland ikke blir skadelidende. Derfor er jeg veldig glad for at dyktige ansatte finner trygge løsninger slik at vi får gjort opp for oss, sier fylkesrådslederen.
Sakte, men sikker gjenåpning
Sammen med nasjonale sikkerhetsmyndigheter og noe av den fremste fagkompetansen i landet, jobber både IKT-seksjonen i fylkeskommunen og andre fagfolk på spreng for å kunne gjenåpne systemene som er stengt ned på en sikker måte. Fylkesrådslederen er svært stolt over jobben som blir gjort, samtidig som han sier at faren på ingen måte er over.
– Det er profesjonelle kriminelle vi må forholde oss til. Dette er et innbrudd som ikke er gjort med brekkjern, men med tastatur. Informasjonssikkerhet er et fagområde det er satset stadig mer på i fylkeskommunen de siste årene, og det er jeg glad for i den situasjonen vi står i nå, sier Norvoll.
Kan skje alle
Etter julas datainnbrudd både hos private og offentlige aktører i Norge påpeker fylkesrådslederen at dette er noe som kan skje alle, og at tiltakene som kommer etterpå er svært viktig å ha god kontroll på.
– Nå er fokuset vårt å klare å levere de mest kritiske tjenestene våre, samtidig som vi skal sjekke alle systemer, og sørge for en trygg og sikker gjenåpning. Mye av arbeidet som blir gjort nå er for å forsikre oss om at ingen sensitive opplysninger er kommet eller kommer på avveie, og dobbel- og trippelsjekke at det ikke er noen spor som ligger igjen som noen kan utnytte under eller etter gjenåpning, konkluderer fylkesrådslederen.