Cookie Consent by TermsFeed Via Querinissima – et europeisk partnerskap tar form! - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Via Querinissima – et europeisk partnerskap tar form!

Funderende mann i strikket ullgenser. - Klikk for stort bildeFylkesråd Christian Torset Suanne Forsland

Sammen med partnere fra flere land i Europa utvikler Nordland fylkeskommune en europeisk kulturarvrute: Via Querinissima. Søknad om å få denne godkjent ble sendt til Europarådet i juli. Ruten strekker seg langs Pietro Querinis reise på 1400-tallet, mellom Heraklion, Røst og Venezia.  Denne reisen, og alt den førte med seg av nye relasjoner og kunnskapsdeling mellom ulike nasjoner, er i dag utgangspunktet for et stort og internasjonalt prosjekt som har fått bred oppslutning og interesse.

I 2014 undertegnet Nordland fylkeskommune og region Veneto i Italia en samarbeidsavtale. Ett av målene i avtalen er å bygge Via Querinissima som en offisiell europeisk kulturarvsrute. Ideen har sin bakgrunn i den venetianske handelsmannen Pietro Querinis reise fra Heraklion på Kreta i 1432. Han skulle til Flandern, men kom ut for en storm, forliste og drev i land utenfor Røst. Querini og mannskapet ble reddet av øyboerne og fikk husvære på øya vinteren over, og tok fatt på hjemreisen til Italia da våren kom.

Querini hadde med seg tørrfisk fra Røst til hjemlandet. Fortellinger sier at dette er opphavet til mattradisjonene basert på tørrfisk i Italia. I Veneto jobber foreningen Venerabile Confraternita del Bacalà alla Vicentina med å fremme bruken av tørrfisk. De deltar bl.a. aktivt i den årlige tørrfiskfestivalen i Sandrigo i Veneto. Handelen med tørrfisk fra Lofoten til Italia har flere hundre år lange tradisjoner og er grunnlaget for vennskapet mellom Nordland og Veneto.

Å få godkjent en kulturarvrute fra Europarådet er en omfattende prosess. Bodø 2024 og Nordland fylkeskommune har opprettet et prosjekt som koordinerer arbeidet med søknaden og samarbeidet mellom partnere fra Norge, Sverige, Italia, Spania og Hellas. I arbeidet er det opprettet en vitenskapelig komité, med professorer og forskere fra ulike universiteter i Europa og USA, som skal sikre kvaliteten i prosjektet.

I oktober vil flere aktører fra Nordland bli synlig i Venezia. Røst kommune tar med sin Queriniopera og holder en spektakulær nypremiere i Italia. Arena Querini har et tett program som tar for seg sjømat sett i historisk, nåtids- og fremtidsperspektiv.
I anledning begivenheten tar Arkiv i Nordland med sin Hörnell-utstilling, som viser fotografen Sven Hörnells unike dokumentasjon fra kystkulturen i Lofoten på 1950-tallet, med blant annet eggsanking på Røst. Musikk i Nordland tar med seg Edvard Grieg og Fridtjof Andersen til venetianerne. Arktisk mat og prosjektet Feeding Europe – Bodø 2024, vil vise fram mat og gode råvarer fra Nordland.

Samtidig skal Nordland fylkeskommune sammen med Veneto og samarbeidspartnerne arrangere en konferanse som markerer starten på arbeidet med å utvikle gode opplevelser og samarbeid langs ruten. Dette samarbeidet vil styrke Nordland som reisemål. Nye og gode matopplevelser basert på våre lokale råvarer blir synlig i inn- og utland. Det vil bli mulighet for samarbeid mellom kunnskapsmiljøer og utdanningsinstitusjoner. Ikke minst – dette er en mulighet til å formidle fortellinger om Nordland og vise fram vår kultur.

Samarbeid og gode relasjoner på tvers av landegrensene er viktigere enn noen gang. Dette både for å nå FNs bærekraftsmål og i et fredsbevarende perspektiv. Som fylkesråd for kultur, klima og miljø er jeg stolt over å ha ledet arbeidet  med å bygge et internasjonalt nettverk. Øyfolket på Røst sin mottakelse av Pietro Querini i 1432 gjør at dette nettverket også i dag er tydelig tuftet på verdiene solidaritet og gjestfrihet. Dette er verdier som har holdt seg gjennom snart seks hundre år, og som vi mer enn noen gang trenger å bygge videre på.