Cookie Consent by TermsFeed Vil ha bedre rammevilkår for det grønne industriskiftet - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Vil ha bedre rammevilkår for det grønne industriskiftet

Portrett av mann i hvit skjorte og svart dressjakke - Klikk for stort bildeGruppeleder Karl Hans Rønning Thor-Wiggo Skille

Senterpartiet, MDG, Arbeiderpartiet, SV og KrF fikk Nordland fylkesting med seg på en støtteerklæring der partiene ønsker å sikre rammevilkårene for ny grønn industri.

– Industrien har en viktig rolle i det grønne skiftet. Det legges til rette for at Norge kan bli et attraktivt vertskapsland for europeisk batteri-industri. Det innebærer å etablere forutsigbare og konkurransedyktige rammevilkår som sikrer etableringene som nå er under oppbygging i Norge. Dette gjelder særlig i Rana, Arendal og Haugalandet. Freyrs batterisatsning i Rana vil gi stor sysselsettingseffekt og er derfor et viktig tiltak for økt bosetting i Nordland sier gruppeleder i Senterpartiet, Karl-Hans Rønning.

EUs nye statsstøtteregler (TCTF) gir muligheter for EU- og EØS-land til å implementere nye grønne energiprosjekter og støtte industrielle jobbskaping i

Foto. Mann med mørke briller, svart dressjakke og hvit skjorte står foran en PC, ved en talerstol. - Klikk for stort bildeGruppeleder Odd Arnold Skogsholm (Ap). Trond-Erlend Willassen

Europa.

– Dette er avgjørende for å lykkes med batteriproduksjon i Norge og FREYRs planer om å etablere fabrikken Giga Arctic i Mo i Rana. Vi etterlyser at det skapes forutsigbare og konkurransedyktige forhold for å gjøre Norge til et attraktivt vertsland for europeisk batteriindustri, påpeker gruppeleder i Arbeiderpartiet Odd Arnold Skogsholm.

Les hele uttalelsen:

 

24. Uttalelse fra Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Arbeiderpartiet, SV- Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti - Konkurransedyktige rammevilkår for ny grønn industri må sikres

 

Nordland fylkesting viser til regjeringens arbeid med det grønne industriskiftet. Forslagene i Norges Batteristrategi, samt EUs Temporary Crisis and Transition Framework (TCTF) innebærer gode utviklingsmuligheter.

Industrielle partnerskap og samarbeid mellom industri og myndigheter er nøkkelen til etableringen av ny industri i Norge. Konkurransen internasjonalt er skarp og tempoet høyt.

Lav-karbon battericelleproduksjon i Norge vil være et betydelig bidrag til å akselerere avkarboniseringen av energi- og transportsystemer globalt. Et godt eksempel er FREYRs «kundekvalifiseringsfabrikk» som åpnet i Mo i Rana 28. mars 2023. Denne fabrikken er Norges første komplette produksjonslinje i industriell skala for litium batterier. Oppstarten av denne fabrikken er startskuddet for et batteri-cluster i Norge.

FREYR`s videre planer innebærer å etablere fabrikkanlegget Giga Arctic i Mo industripark. Anlegget vil omfatte åtte produksjonslinjer for battericelleproduksjon. Giga Arctic vil sysselsette opp mot 700 mennesker hvor 80% vil ha behov for utvikling av teknologisk kompetanse. Det gir muligheter og behov for utvikling av ny kompetanse, forskning og produkter med høyt teknologi-innhold, og dermed bedre muligheter for å kunne opprettholde Norges internasjonale konkurranseevne på tvers av sektorer.

Nordland fylkeskommune har tidligere fått dokumentert sysselsettingseffekter og verdiskapingseffekter av tradisjonell kraftintensiv industri, batteri-industri, hydrogenproduksjon og datasenter.

Det krever forutsigbarhet, konkurransedyktige rammebetingelser og tempo for å lykkes med å etablere en helt ny industri i Norge, som skal i konkurranse med strategiske programmer i Kina, USA og resten av Europa. Norge har gode forutsetninger for å kunne ta en ledende rolle i det grønne skiftet. Dette fordi Norge har eksisterende og fremtidige muligheter for ren kraft, 100 års erfaring med prosessindustri basert på nettopp denne kraften, høyt utdannet arbeidskraft for fremtidens digitaliserte produksjons anlegg, høy grad av elektrifiseringskompetanse som samfunn og store ressurser som nasjonen ønsker å sette inn i et grønt skifte. Samlet utgjør dette betydelige muligheter for batteriproduksjon og videre utvikling av batteriteknologi og produkter i Norge. En slik innovasjon i Norge, forutsetter rammebetingelser i form av nødvendig kapital.

EU har kunngjort nye statsstøtteregler (TCTF) som tillater medlemslandene og EØS-land å gi tilsvarende insentiver som i IRA, i utvalgte sektorer og områder. Dette betyr at EU- og EØS-land kan iverksette nye grønne energiprosjekter raskere, unngå re-lokalisering av eksisterende prosjekter til USA og sikre industriell jobbskaping i Europa. På denne måten øker sannsynligheten for at Europa kan nå sine klimamål og samtidig sikre energiforsyning. Ordningen gjør at også Norge nå kan bevege seg raskt og gi konkurransedyktige rammebetingelser for norsk batteriindustri. For FREYR vil dette kunne være avgjørende for realisering av Giga Arctic i Mo i Rana.

Et viktig moment i denne sammenhengen er også å redusere avhengighet av denne typen teknologi fra land som Russland og Kina. Det er derfor av stor betydning at Norge fremstår som et interessant vertsland for produksjon av produkter for internasjonale markeder. Dersom Norge skal lykkes i å ta en betydelig posisjon det grønne industriskiftet, gjennom en batterifabrikk i Nord-Norge i gigaskala, vil statlige investeringsbeslutninger være avgjørende.

Nordland fylkesting ønsker at:

Det legges til rette for at Norge kan bli et attraktivt vertskapsland for europeisk batteri-industri. Det innebærer å etablere forutsigbare og konkurransedyktige rammevilkår som sikrer etableringene som nå er under oppbygging i Norge. Dette gjelder særlig i Rana, Arendal og Haugalandet.

Grønn industrietablering i Nordland vil gi stor sysselsettingseffekt og er derfor et viktig tiltak for økt bosetting.

Nordland fylkesting mener derfor at det er avgjørende at det gis statlig støtte til finansering, inntil nødvendig gjeld og egenkapital er på plass for å bringe den første fabrikken fremover. Her må regjeringen bruke de virkemiddene de har til rådighet som f.eks. regionaltilskudd, brolåns-fasiliteter i EksFin, garantier og/eller en salg- og tilbakeleieavtale med SIVA for bygg og infrastruktur.