Cookie Consent by TermsFeed Vil lage unik fagskoleutdanning i dronefag - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Vil lage unik fagskoleutdanning i dronefag

Portrett av Fylkesråd for utdanning og kompetanse, Elin Dahlseng Eide - Klikk for stort bildeFylkesråd Elin Dahlseng Eide

Med ulike muligheter for hvor en fagskoleutdanning for drone kan plasseres, har det i mediene vært pekt på både Melbu, Stokmarknes og Andenes som mulige plasseringer for fagskoleutdanning i dronefaget. – Ingen grunn for å starte en lokaliseringsdebatt på dette. Fagskoleutdanning i dronefag blir på Andøya, sier fylkesråd for utdanning, Elin Dahlseng Eide.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Når fylkesrådet nå har vedtatt å gå i gang med arbeidet for å utvikle en fagskoleutdanning i dronefag, er dette arbeidet forankret og knyttet til droneutdanningen på Andøy videregående skole, og Andøya Space Education.

– Arbeidet med å lage en fagskoleutdanning i dronefaget, handler i denne fasen utelukkende om å lage et godt og relevant innhold. En fagplan må i sin tur godkjennes av nasjonale myndigheter, før man kan lyse ut et tilbud, påpeker fylkesråd Eide.

Samler felles krefter

Eide er opptatt av at man nå samler alle krefter innen Nordland fagskole som kan bidra i å utvikle en helt ny fagskoleutdanning. Utdanningen vil når den tid kommer ligge under Nordland fagskole, og plasseres på Andøya.

– Lokalisering er ikke et tema. Norges første fagskoletilbud i dronefag, utarbeides jo som en påbygging til fagmiljøet på Andøya videregående skole, og under Andøya Space. Det er jo helt naturlig å se disse utdanningene i sammenheng. Men i utviklingen av fagskoletilbudet er vi jo så heldige at vi har andre deler av fagskolemiljøet ved Hadsel videregående skole som også kan bidra inn i en slik utdanning. Vi har et fabelaktig dyktig team innen medieproduksjon som kan være en naturlig del av et slikt utdanningsløp. Men det er som nevnt alt for tidlig å si noe om hvordan et slikt tilbud blir seende ut til slutt, påpeker Eide.

Næring i rivende utvikling

Arne Hjalmar Hansen - Klikk for stort bildeArne Hjalmar Hansen

Arne Hjalmar Hansen, som er samfunns- og myndighetskontakt i Andøya Space, er glad for at det allerede nå tenkes innovativt innen dronefaget, og at Nordland fylkeskommune vil videreutvikle utdanningsløpet som allerede er i gang ved Andøy videregående skole.

– Om to år er disse elevene ute i lære. Men allerede nå har vi en stor dronebransje som trenger å utdanne sine operatører. En fagskoleutdanning vil fylle ut et område mellom fagarbeidere i dronefaget og ingeniørstudiet i droneteknologi. Det tar tid å få godkjent en læreplan og et innhold i en helt ny fagskoleutdanning. Derfor er vi veldig glad for at Nordland fylkeskommune allerede er på vingene i dette fagområdet. Vi har en spennende framtid i dronefaget på Andøya, påpeker Hansen.

Unik læringsarena

Nettopp fordi dronevirksomheten i Andøya Space er blant den fremste i Norge, med betydelige kompetanse, infrastruktur og utstyr knyttet til droner, mener Hansen at nettopp Andøya har aller forutsetninger for å lede an når nye læringstilbud skal utvikles.

– I tillegg har vi betydelige droneprosjekter- og kampanjer i flere av konsernets divisjoner, samt i droneselskapet Tiepoint AS som vi er medeier i. Det gjør at Andøya Space er en unik nasjonal læringsarena for droneopplæring, avslutter Hansen.