Cookie Consent by TermsFeed Ap, SV, Rødt og MDG: –Stygt eksempel på misbruk av makt - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Ap, SV, Rødt og MDG: –Stygt eksempel på misbruk av makt

–Fylkesrådet og posisjonen i fylkestinget i Nordland har i dag svekket rettighetene for alle sine ansatte. Det sier gruppeleder for Arbeiderpartiet, Elin Dahlseng Eide, etter vedtaket om at administrasjonsutvalget i fylkeskommunen bare skal ha to representanter fra de over 3000 ansatte.

Bilde av to menn og to kvinner som ser i kamera. - Klikk for stort bildeDe fire gruppelederne er rystet over maktdemonstrasjonen. Thor-Wiggo Skille

Dette er minimumstallet som Hovedavtalen sier det er mulig å ha, og det vil gi langt dårligere rettigheter for de ansatte, mener partiene Ap, SV, Rødt og MDG. I dagens administrasjons- og arbeidsmiljøutvalg har det tidligere vært fire representanter for de ansatte, men nå er det altså slutt på det. 
–I det tidligere utvalget hadde alle de store sammenslutningene plass. Nå skal to personer representere alle ansatte fra alle deler av fylket. Det sier seg selv at det blir en svært vanskelig oppgave. Om jeg skal være helt ærlig, så synes jeg det er et stygt eksempel på misbruk av makt fra fylkesråd og posisjonen i fylkestinget. De oppfører seg ikke som en raus arbeidsgiver, sier Eide.

Negative tilbakemeldinger

Også de fleste fagforeningene reagerte svært negativt før denne saken ble behandlet under fylkestinget på Mo i Rana denne uka. Det har Eide og politikerkollega i SV, Christian Torset, stor forståelse for. 
–Med to representanter for de ansatte og fem fra arbeidsgiver så har disse to svært lite de skulle sagt. Muligheten for å påvirke beslutninger og prosesser har nesten forsvunnet. Arbeidsgiverrepresentantene skal være svært uenige før de har mulighet til å få endret retning i fylkeskommunen, og det tror jeg ikke kommer til å skje, sier Torset.  

Sterkt kritikkverdig

Også Rødt og MDG er sterkt kritiske til vedtaket som nå er gjort. Gruppeleder for Rødt, Synne Høyforsslett Bjørbæk mener dette begrenser de tillitsvalgte. 
–Å inkludere alle hovedsammenslutningene gir et bredere og mer representativt utvalg som reflekterer interessene til alle de ansatte. Jeg mener det er sterkt kritikkverdig at fylkesrådet velger å innskrenke de tillitsvalgtes innflytelse og stemme, sier Bjørbæk, og får støtte fra gruppeleder i MDG, Håkon Møller. 
– Denne beslutningen er svært tynt begrunnet. For meg er det vanskelig å se hvorfor det blir gjort, og da framstår det nok like meningsløst for de ansatte, sier Møller. 

Kunne hatt flere

Ap-politiker Eide er selv valgt inn i utvalget på arbeidsgiversiden, sammen med fire andre, men de fire kommer fra posisjonen i fylkestinget. Så selv om hun skulle være enig med de ansatte, vil det ikke bli mulig å få til endring, sier hun. 
–Selv med en ekstra representant fra de ansatte, samt min stemme, ville det vært umulig, siden leder av utvalget har dobbeltstemme. Dermed ville det ha kostet så innmari lite å la de ansatte få litt mer styringsrett i utviklinga av fylkeskommunen. At fylkestinget ikke går med på det er et sterkt signal om en endret retning i ansattpolitikken i fylkeskommunen. De ansatte har fått svært mye mindre de skulle ha sagt, og fylkesrådet og flertallet i fylkestinget kan holde på akkurat som de vil, avslutter hun.