Jan Olav Opdal og Bente Iren Hanssen i INP vil at Norge avvikler EØS-avtalen.
Thor-Wiggo Skille
En nylig meningsmåling viser at det norske folk ikke ønsker nærere tilknytning til EU. Gruppeleder i INP i Nordland fylkesting, Bente Iren Hanssen mener dette bør reflekteres også når det kommer til EØS-avtalen som hun mener binder Norge på hender og føtter i både næringspolitikk, energi og konkurransevilkårene for eksempelvis landbruksnæringen.
– EØS-medlemskapet har utspilt sin rolle, og det er flere grunner til å argumentere mot en fortsatt kobling mot EU gjennom EØS-medlemskapet, understreker Hanssen.
Hindrer bygging av infrastruktur
Gruppelederen i INP mener bønder blir utkonkurrert av handelsavtaler, at konkurranseutsettingen av jernbane- og togtjenester, men ikke minst at byggingen av nasjonal infrastruktur lider stort av EØS-avtalens bindinger.
– For ikke å nevne ACER-kablene, strømkablene som effektivt sluser vår rene vannkraft til EUs indre marked, og som vi som strømkunder her i nord betaler for. Ting har endret seg siden vi inngikk denne avtalen. Vi ser et Europa i endring, der folk begynner å se hvilke konsekvenser en EU-overstyring gir. Dette må også norske politikere ta inn over seg, argumenterer Hanssen.
Begrenser Norges suverenitet
Fylkestingsrepresentant Jan Olav Opdal, også han i INP, minner om at EØS-avtalen binder Norge til EUs regelverk, noe som begrenser landets nasjonale suverenitet.
- Norge må implementere EUs beslutninger uten direkte innflytelse. Dette gjelder også innen klima- og miljøpolitikk, der Norges egne mål og metoder kan bli underordnet EUs føringer. Norge mister dermed fleksibiliteten til å tilpasse politikken etter nasjonale forhold og behov, argumenterer Opdal.
Vil ha nasjonale tiltak
Hanssen følger opp med at uavhengig av hvilken samfunnsutvikling man enn snakker om, så gir tregheten i eu-byråkratiet med på å sinke utviklingen i Norge og norsk næringsliv.
- Forsinkelser i gjennomføringen av EU-regelverk skaper etterslep som fører til ulike regelverk mellom Norge og EU. Norges regelverk for fornybar energi og energieffektivisering ligger to runder bak EUs gjeldende regelverk. Denne manglende synkroniseringen kan hemme effektiviteten av nasjonale tiltak og gjøre omstillingen vanskeligere og mer kompleks, underbygger gruppeleder i INP, Bente Iren Hanssen.
– Koster mer enn det smaker
Men enda viktigere enn at nasjonen Norge bør gis større frihet til selvstendige valg i styring av klima- og energispørsmål, mener Hanssen at det bør sees nærmere på den svært negative effekten som EØS-avtalen gir i alle økonomiske sammenhenger.
– Denne avtalen koster rett og slett mye mer enn den smaker. Nasjonen Norge, næringslivet og til og med det norske folk taper økonomisk på denne avtalen, avslutter gruppeleder i INP, Bente Iren Hanssen.