Cookie Consent by TermsFeed La elvene våre leve! - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Rødt: – La elvene våre leve

Rødt Nordland ber regjeringen om å sørge for at gjenværende fosser og vassdrag i Norge tas vare på for fremtidige generasjoner. 

Kvinne på talerstol. Foto. - Klikk for stort bildeGruppeleder for Rødt, Synne Høyforsslett Bjørbæk Trond-Erlend Willassen

– Norge hadde ni av verdens 20 høyeste fosser. Sju av de ti høyeste fossene i Norge er lagt i rør. Over to av tre store vassdrag er alt regulert og demmet opp. Majestetiske elver er redusert til kunstige innsjøer.

Hit men ikke klenger

– Vannkraft er viktig, men vi må ta vare på vassdragsnaturen vi fortsatt har – langs fosser, elver og innsjøer,  sier gruppeleder i fylkestinget for Rødt,  Synne Høyforsslett Bjørbæk.

Effektivisering fremfor utbygging

– Gjennom regulering av krafteksport, fornuftig bruk av kraftressursene, energieffektivisering og oppgradering av eksisterende vannkraftverk er det mulig å hente inn en betydelig mengde kraft, fremfor å tillate nye utbygginger som sender enda flere vassdrag i rør, mener gruppelederen.

 

Hun håper å få med seg resten av fylkestinget på uttalelsen under:

«LA ELVENE LEVE

Norges strømforsyning er basert på fornybar, ren vannkraft. Men nå er det bygd ut så mange elver og fosser at det bør settes en stopp. Fylkestinget i Nordland ber regjeringen om å ta grep for å ta vare på restene av urørt, norsk vassdragsnatur. 

Norge hadde ni av verdens 20 høyeste fosser. Sju av de ti høyeste fossene i Norge er lagt i rør. Over to av tre store vassdrag er alt regulert og demmet opp. Majestetiske elver er redusert til kunstige innsjøer.

Mye nedbør og bratte fjell gjør den norske vassdragsnaturen unik, det legger grunnlaget for særdeles verdifull natur. Når vassdrag legges i rør, blir nesten alt liv i og rundt vassdraget påvirket.  Fossekall, elvemusling, ørret, villaks og strandsnipe er alle eksempler på arter som er helt avhengig av vann i elvene. Elvemuslingen kan filtrere opp mot 50 liter vann i døgnet og er viktig for å rense vannet. Dette har stor betydning for økosystemet og kan bidra til å opprettholde store fiskebestander i et vassdrag. Hele 325 rødlistede arter lever i vassdrag. Skal vi redde denne særegne naturen, har vi ikke råd til å miste mer. 

I dag står 1 769 vannkraftverk for om lag 87 prosent av den samlede norske normalårs-produksjonen. I et normalår skaper vannkraften rett oppunder 140 milliarder kilowattimer (140 TWh). Norge har de siste årene hatt en betydelig netto krafteksport. Vi produserer mer strøm enn vi bruker. Det betyr at vi egentlig ikke har noen kraftkrise i Norge. Problemet er at vi sløser vekk kraftressurser blant annet på kraftkrevende datasenter som ikke genererer arbeidsplasser eller verdier. 

Gjennom regulering av krafteksport, fornuftig bruk av kraftressursene, energieffektivisering og oppgradering av eksisterende vannkraftverk er det mulig å hente inn en betydelig mengde kraft, fremfor å tillate nye utbygginger som sender enda flere vassdrag i rør.

Vannkraft er en fleksibel og stabil energikilde. Vannet kan lagres i magasiner i perioder med overskudd – til perioder hvor naturlig tilgang til kraft er lav og forbruket høyt. Vannkraftverk kan starte og stoppe produksjonen på kort varsel. Den kan gi elektrisitet når det trengs. Dette gjør vannkraft særlig godt egnet som energikilde.  Vannkraft er viktig, men vi må ta vare på vassdragsnaturen vi fortsatt har – langs fosser, elver og innsjøer. Jo mer som er bygd ut, jo større verdi har også den, ikke bare for plante- og dyreliv, men for alle mennesker som kan få oppleve mektig, urørt natur.

Fylkestinget i Nordland ber regjeringen om å sørge for at gjenværende fosser og vassdrag tas vare på for fremtidige generasjoner.  «