Cookie Consent by TermsFeed Verdens mattrygghetsdag 7. juni - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Verdens mattrygghetsdag 7. juni

Mattrygghet er viktig for alle bønder som produserer mat, men visste du at det er rundt 150 lokalmatprodusenter i Nordland som lever og ånder for å produsere trygg og sikker mat hver eneste dag?  Den 7. juni hvert år markeres verdens mattrygghetsdag. I anledning markering av dagen vil vi gjerne vise litt av alt det positive som skjer i Nordland fylke.

Hanne-Sofie trager

I Nordland fylkeskommune er landbruk en sentral og viktig næring som bidrar til matproduksjon, bosetting og ivaretakelse av kulturlandskapet. Å styrke selvforsyningen og matberedskapen er viktig.

Trygg og sikker lokalmatproduksjon i Nordland

I Nordland kan vi skryte av rundt 150 lokalmatprodusenter som har utgangspunkt i gården sin. Blant annet kan fylket skilte med 11 gårdsysteri som leverer produkter på høyeste nasjonale nivå. Hederspriser, gull og Super-gull blir flittig fordelt de som deltar i NM i ost. Dette viser at standarden på produktene som selges er meget høy, og at kvaliteten er upåklagelig. Ysteriene befinner seg fra Strandli gård i Fiplingdalen i sør, til Gimstad gård i Bø i Vesterålen i nord. Og så må man heller ikke glemme den fantastiske Østavind-osten som produseres i store kvanta hos Tine meieriet på Sømna.

Innenfor kjøttmarkedet, er det flere svært dyktige bedrifter som videreforedler. Blant annet kan Bø gårdsslakteri på Sortland friste med sitt varemerke Edel gårdsmat – som skal markedsføre de flotte produktene de lager. Bedriften er et fantastisk eksempel på en vellykket etablering som sikrer lokale arbeidsplasser og som holder oppe lokale mattradisjoner blant annet med produksjon av VDS-pølsa – en smaksopplevelse som i sin tid ble oppfunnet spesielt for å serveres om bord på hurtigrutene til Vesterålens Dampskipsselskap.

Mattrygghet

Mattrygghet handler om at maten skal være hygienisk produsert og dermed trygg å spise. Begrepet må ikke blandes med begrepet matsikkerhet, som handler om å at mennesker har tilstrekkelig tilgang på mat.

Trygg mat er livsviktig for å holde mennesker i god helse. Verdens mattrygghetsdag markeres for å bidra til å forebygge, oppdage og håndtere matbårne sykdommer, og bidra til matsikkerhet, bedret helse, økonomisk velstand, godt landbruk og bærekraftig utvikling.

I mange år har det vært sagt at dyrehelsen i Norge er i verdenstoppen. Det er den fortsatt, men Dyrehelserapporten for 2023 viser at risikobildet er i endring. Alle som jobber med dyr, må ta høyde for dette fremover. I dette ligger det at det daglige smittevernsarbeidet rundt på alle landets gårder er helt avgjørende. Dyrehelserapporten er en årlig rapport om dyrehelsen i Norge. 

Link til egen statistikk for landbruket i Nordland

Relaterte lenker: 

FN: Verdens mattrygghetsdag

Mattilsynet: 7.juni markeres Verdens mattrygghetsdag

Mattilsynet: Dyrehelserapporten 2023

Nofima: Marker Verdens mattrygghetsdag