Cookie Consent by TermsFeed Kapittel 2 – Grunnskole, Særlige bestemmelser - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Retningslinjer skoleskyss for grunn- og videregående skoler i Nordland

Kapittel 2 – Grunnskole, Særlige bestemmelser

2.1 Generelt

2.1.1    Ansvar og organisering

Fylkeskommunen skal organisere og tilrettelegge et skyssopplegg som er rasjonelt og økonomisk forsvarlig.

2.1.2    Midlertidig undervisning i andre lokaler

Ved midlertidig flytting av undervisningen til andre lokaler, f.eks. i forbindelse med
ombygging av skolen, vil grunnlaget for beregning av skyssrett være avstand mellom hjem og midlertidig skolested.
Fylkeskommunen har kun skyssansvar dersom annet undervisningssted gjelder alle skolens elever.

2.1.3    Særlig farlig skolevei

Elever som ikke fyller vilkårene i pkt. 1.2.1. kan i særlige tilfeller ha krav på gratis skoleskyss.
Det er den enkelte kommune som står ansvarlig for skoleskyss, som følge av vedtak om særlig farlig skolevei, jfr. opplæringslovas §13-4.

2.1.4    Skolefritidsordning (SFO)

Elevene har ikke rett til skyss mellom hjem og skole i forbindelse med SFO.

2.1.5    Innlosjering

Innlosjering er et alternativ i særlige tilfeller. Kommunen skal innlosjere eleven når daglig skyss ikke er forsvarlig, f.eks. i deler av året hvor skyss ikke er mulig på grunn av klimatiske
forhold, eller at skyssen regnes som økonomisk uforsvarlig i forhold til antall elever den skal besørge.

2.1.6    Arbeidsuke

Fylkeskommunen har ikke ansvar for skyss av elever som er utplassert i arbeidsuke. Denne type skyss vurderes på lik linje med skyss i forbindelse med svømmeundervisning,
ekskursjoner og lignende.
Kommunen er ansvarlig for organisering og finansiering av denne skyssen.
 

2.2 Skolen

2.2.1    Skoletilhørighet

Eleven sokner til den skolen som ligger nærmest hjemmet (nærskolen).

2.2.2    Fritt skolevalg og skolevalg ved flytting

Elever som flytter til annen skolekrets skal også normalt bytte skole. Dette gjelder flytting både innenfor og mellom kommuner. Fylkeskommunen har ikke ansvar for skoleskyss dersom eleven ønsker, eller av sosiale årsaker er anbefalt å fortsette i sin gamle skole etter flytting,
selv om dette skjer i løpet av året og er godkjent av kommunen(e). Dersom dette medfører økte skysskostnader skal kommunen dekke merutgiftene.

2.2.3    Private grunnskoler

Elever ved private grunnskoler som er godkjent av departementet og som mottar statsstøtte, får dekket skoleskyssen etter reglene som gjelder for tilsvarende offentlige skoler, forutsatt at skolen ligger innenfor elevens bostedskommune. Elever ved private grunnskoler som ikke mottar statstilskudd er ikke omfattet av retten til gratis skoleskyss.
I de tilfeller der privatskolen ligger i en annen kommune enn bostedskommunen, har verken kommunen eller fylkeskommunen skyssansvar fra kommunegrensen til skolen. Skolen,
foreldre eller foresatte må i slike tilfeller dekke skyssen fra kommunegrensen til skolen.

2.2.4    Undervisning i hjemmet ved sykdom

Dersom skole og hjem inngår avtale om undervisning i hjemmet, og undervisningen medfører skyssutgifter, defineres dette som tjenestereise. Kommunen/skolen er i slike tilfeller ansvarlig for å dekke eventuelle skyssutgifter.
 

2.3 Særskilte elevgrupper

Voksne med rett til opplæring etter opplæringslovas § 4 A-2, har den samme rett til skyss, reisefølge, tilsyn og innlosjering som elever i grunnskolen. Skyssgrensen er 4 kilometer.

Voksne som på grunn av funksjonshemming, sykdom, eller skade har behov for skyss, har rett til det uten hensyn til veilengde når de får grunnskoleopplæring etter opplæringslovas kapittel 4A.

Voksne som tidligere har gjennomført grunnskoleopplæring, men som har behov for fornyet opplæring, ev. kun i enkelte fag, vil ikke ha skyssrett.

For skyss av voksne med rett til grunnskoleopplæring, betaler kommunen refusjon i henhold til gjeldende persontakst (voksenbillett).

Voksne nyankomne innvandrere har ikke rett på skyss til norskkurs/introduksjonskurs.
 

2.4 Bruk av privat skyssmiddel

Etter skriftlig avtale med fylkeskommunen kan det etableres egne skyssordninger dersom foreldre eller foresatte selv ønsker å utføre skyssen og dette er mest hensiktsmessig for kommunen, samt at det ikke eksisterer skoleskysstilbud på strekningen. Godtgjørelse for kjøringen er faktiske utgifter jfr. pkt. 1.1.6. Refusjon av utgifter utbetales etterskuddsvis månedlig etter regning/dokumentering fra foresatte. En slik avtale gjelder maksimalt for ett skoleår av gangen. 

Avtale om refusjon av utgifter skal avklares før ordningen etableres. Søknad om dekning av utgifter i forbindelse med kjøring av egne barn til/fra skolen skal fremsendes fylkeskommunen via kommunen/skolen. Kommunen/skolen skal attestere på at de opplysninger som fremkommer i søknaden stemmer. Kommunen må betale billettandel.

Foreldre som fritt velger å kjøre sine barn til skolen uten avtale med fylkeskommunen vil ikke få sine kostnader dekket.
 

2.5 Tap av skysskort

Ved tap av skysskort plikter eleven straks å gi melding om dette til skolen. Nytt skysskort utstedes av Nordland fylkeskommune.

Elev med skyssrett, uten skysskort, får reise til skolen uten skysskort, men må før hjemreise skaffe seg midlertidig skyssbevis fra skolen.
 

2.6 Klageadgang – elever i grunnskole

Det kan klages på alle enkeltvedtak, uansett om søker har fått avslag eller fått innvilget søknad om skoleskyss, jfr. Forvaltningsloven §§ 28-32 og 35

Klagen må fremsettes skriftlig til Nordland fylkeskommune via kommunen innen 3 uker fra det tidspunkt melding om vedtak er mottatt.

Dersom fylkeskommunen opprettholder sitt vedtak, kan klagen oversendes til Statsforvalteren i Nordland.