3.2 Praksis og utplassering
Dersom praksis eller utplassering er en obligatorisk del av undervisningen, dekkes reiseutgifter mellom hjem/hybel og praksissted etter samme regler som for skyss mellom hjem og skole. Øvrige kostnader dekkes av den enkelte skole.
Eleven skal benytte etablert skolerute eller rutegående kollektivtransportmiddel så langt dette er mulig. Der dette ikke er mulig kan det søkes om skysstilskudd, se pkt. 3.5. Søknad om skysstilskudd oversendes Nordland fylkeskommune via skolen før utplassering gjennomføres. Refusjon for skyss i forbindelse med utplassering utbetales fortløpende.
3.3 Private videregående skoler, landslinjer med mer.
3.3.1 Private videregående skoler
Elever i videregående utdanning ved private skoler, har rett til skyss dersom undervisningen er godkjent som videregående opplæring, og skolen mottar statstilskudd til driften. Reglene gjelder daglig skoleskyss etter samme retningslinjer som for elever ved offentlige skoler.
3.3.2 Landslinjer og landsdekkende linjer
Elever fra Nordland fylke som er tatt inn til videregående utdanning ved landsdekkende linjer, eller der Nordland fylkeskommune har kjøpt skoleplass i et annet fylke, vil ha rett til skyss mellom hjem og skole etter reglene i Kap I.
Ved landslinjer er det lokalt skyssreglement som legges til grunn for beregning av eventuell skyssrett.
Elever fra andre fylker som går på skole i Nordland (gjelder ikke landslinjer), har eventuell skyssrett i samsvar med hjemfylkets regler. Hjemfylket betaler kostnadene.
3.3.3 Fagskoler
Elever ved fagskoler omfattes ikke av opplæringslovas bestemmelser og har dermed ikke rett til skyss eller skyssgodtgjørelse.
3.3.4 Kompetansesentra
Reiseutgifter i forbindelse med opphold/undervisning på Kompetansesenter dekkes av
fylkeskommunen etter rimeligste reisemåte. Det dekkes inntil 6 tur/retur-reiser pr. skoleår. Utgifter til kost og overnatting dekkes ikke.
Eleven skal på forhånd søke om dekning av reiseutgifter og kvitteringer for reisen skal vedlegges refusjonssøknaden. Refusjon for reiseutgifter utbetales etterskuddsvis.
3.3.5 Kurs og voksenopplæring
Elever som går på kurs eller er inntatt til voksenopplæring har ikke krav på skyss eller skyssgodtgjørelse.
3.4 Særskilte elevgrupper
3.4.1 Lærlinger
Lærlinger er i opplæringslova ikke definert som elever og har derfor ikke rett til fri skyss.
Lærlinger og lærekandidater på fulltid, jfr. definisjon i opplæringslovas § 4-1, har tilgang til samme rabattordninger som studenter.
3.4.2 Hospitanter i videregående skole
I enkelte tilfeller kan ungdomsskoleelever og andre hospitere i videregående skole. Nordland fylkeskommune dekker ikke skoleskyss for hospitanter. For elever i 10. klasse som deltar i utplassering i videregående skole som en del av sitt undervisningsmessige opplegg, er kommunen ansvarlig for å dekke skoleskyssen.
3.4.3 Voksne med rett til videregående opplæring.
Personer, fra og med det året en fyller 25, som har fullført grunnskole eller tilsvarende, men som ikke har fullført videregående opplæring, har etter søknad rett til slik opplæring.
Voksne som følger ordinær videregående opplæring etter opplæringslovas § 3- 1 (ordinært inntak) har skyssrett på lik linje med andre elever.
Søkere som får tilbud om opplæring som er spesielt organisert og tilrettelagt for voksne i henhold til opplæringslovas § 4A-3, har ikke rett til gratis skoleskyss.
3.4.4 Elever tilknyttet oppfølgingstjeneste
Elever som er tilknyttet fylkeskommunal oppfølgingstjeneste har ikke skyssrett.
3.5 Skysstilskudd
Etter søknad kan elever innvilges skysstilskudd dersom:
- Det ikke finnes rutetilbud for hele eller deler av strekningen hjem-skole. Avstanden hjem-skole overstiger 4 kilometer.
Det gis ikke skysstilskudd av sosiale eller velferdsmessige årsaker.
Søknaden fylles ut på eget skjema som fås ved henvendelse til skolen. Søknad om skysstilskudd oversendes samferdselsavdelingen via skolen fortløpende og senest 1 måned etter skolestart. Søknader etter denne frist kan innvilges fra den dag søknad er mottatt hos skolen.
Søknader mottatt etter dette vil kun bli behandlet dersom forsinkelsen skyldes forhold eleven ikke rår over.
Skysstilskudd tilsvarer satsen som ytes for kjøring med egen bil ved pasientreiser. Gjeldende sats per 1. august legges til grunn for hele skoleåret.
Utbetaling av skysstilskudd skjer minimum 2 ganger i året, desember og juni måned. Skolen fyller ut skjema for utbetaling av skysstilskudd, basert på dokumenterte oppmøtedager.
Disse skannes, sammen med tilsagnsbrev, inn i økonomisystemet og sendes til seksjon for transport og infrastruktur, avdeling rutetilbud og drift for utbetaling.
3.6 Tap av skysskort
Ved tap av skysskort plikter eleven straks å gi melding om dette til skolen. Nytt skyssbevis utstedes mot en administrasjonskostnad på kr 100,-.
Det gis ikke refusjon for de dager eleven er uten skyssbevis.
3.7 Klageadgang – elever i videregående skole
Det kan klages på alle enkeltvedtak, uansett om søker har fått avslag eller fått innvilget søknad om skoleskyss, jfr. Forvaltningsloven §§ 28-32 og 35
Klagen må fremsettes skriftlig til Nordland fylkeskommune via skolen innen 3 uker fra det tidspunkt melding om vedtak er mottatt.
Tvilstilfeller vedrørende tolkning av reglene for videregående elever avgjøres av Nordland fylkeskommune ved seksjon for mobilitet. Avgjørelser vedrørende skyss for elever i videregående skole kan påklages til fylkeskommunens klagenemnd.